Közélet, hírek

„Az év napháza 2007” pályázat eredménylistája

1/6

Családi ház, Budakeszi. Utca felőli homlokzat.

?>
Családi ház, Budakeszi. Utca felőli homlokzat.
?>
Családi ház, Nemesvámos. Udvar felőli nézet.
?>
Családi ház, Nemesvámos
?>
Üdülőépület passzív napház lakóépületté átalakítása, Ráckeve (utca felőli homlokzat)
?>
Üdülőépület passzív napház lakóépületté átalakítása, Ráckeve (Naptér belső képe)
?>
1/6

Családi ház, Budakeszi. Utca felőli homlokzat.

„Az év napháza 2007” pályázat eredménylistája
Közélet, hírek

„Az év napháza 2007” pályázat eredménylistája

2008.10.09. 10:44

A Magyar Napenergia Társaság pályázatának célja olyan energiatudatos szemlélettel tervezett új, illetve felújított lakóépületek megismertetése volt, melyek fűtési és egyéb energiaszükségletét – jelentős részben – napenergia-hasznosító rendszerek fedezik. Megosztott I. díjat nyert Ertsey Attila, valamint Stein Zoltán és Láris Barnabás; II. díjas Rumi Imre.

A Magyar Napenergia Társaság 2008. májusában pályázatot hirdetett „Az év napháza 2007" címmel a 2007. év kiemelkedő szolár építészeti tervezői díj elnyerésére. A pályázat célja olyan energiatudatos szemlélettel tervezett új, illetve felújított lakóépületek megismertetése volt, melyek fűtési és egyéb energiaszükségletét – jelentős részben – napenergia-hasznosító rendszerek fedezik, egészséges és esztétikus építészeti környezet kialakítása mellett az alkalmazott szoláris eszközök, rendszerek hatékony megoldásainak bemutatásával.

A pályaműveket kiírás szerint eredetileg a Magyarországon 2007-ben használatbavételi engedélyt kapott lakóházak köréből lehetett benyújtani. A beérkezett pályaművek áttekintése és bírálata során a szakmai Zsűri e feltételt úgy módosította, hogy a 2007. december 31-ig terjedő időszakot vette alapul. A 2006. szeptember 1. előtt használatbavételi engedélyt kapott épületek energetikai méretezésénél az akkor érvényes előírások lettek figyelembe véve a bírálat során. A pályázat beküldési határideje 2008. július 15-e volt. A beérkezett pályázatok elbírálását a Magyar Napenergia Társaság -meghívott szakemberek bevonásával- végezte és a pályázókat 2008. augusztus 15.-én levélben értesítette A Bíráló Bizottság elnöke dr. Imre László egyetemi tanár, a Magyar Napenergia Társaság elnöke volt. A pályaművek díjazására biztosított (nettó) összegek: az I. díj 100.000,-Ft; a II. díj 60.000,-Ft; a III. díj 40.000,- Ft. A pályázatok kiállítás keretében történő bemutatására és a díjak ünnepélyes keretek között történő átadására Pécsett, a „Via Futuri 2008." – „Út a jövőbe Konferencia sorozat 2008". Nemzetközi Napenergia-hasznosítási konferencia kísérő rendezvényeként (2008. szeptember 3–4.) került sor.

A benyújtott pályamunkák bírálati pontszámai alapján a Bíráló Bizottság a következő díjak odaítéléséről döntött:

Megosztott I. díj:
az 1. számú pályamű - Ertsey Attila: Új családi ház, Budakeszi és
a 4. számú pályamű - Stein Zoltán és Láris Barnabás: Új családi ház, Nemesvámos

II. díj:
az 5. számú pályamű - Rumi Imre: Üdülőépület passzív napház lakóépületté átalakítása, Ráckeve

III. díj:
A Bíráló Bizottság döntése szerint a III. díj nem került kiadásra, tekintettel arra, hogy az eredeti pályázati kiírásban szereplő 1. és 3. helyezés díja összevonásra és két egyenlő részben történő kiadására került sor a megosztott első díjak odaítélése miatt.

Részletek a díjnyertes pályaművek szerzőinek műleírásaiból

Ertsey Attila - Új családi ház, Budakeszi

 

Családi ház, Budakeszi. Utca felőli homlokzat.
1/6
Családi ház, Budakeszi. Utca felőli homlokzat.

 

 

„Hagyományos szerkezetű (44-es Porotherm falazat, vb. födém) épület, pince + földszint + 2 tetőteres épület, összes alapterülete 272 m2.

A kollektorok használati melegvizet állítanak elő és fűtésrásegítést teljesítenek. Az épület általános fűtését kondenzációs gázkazán végzi, a nappali terében vizes betétes kandalló létesült, amely részt vesz a központi fűtés rendszerben. Az alternatív vízrendszer és a 12 V-os fogyasztók energiaellátását napelemek biztosítják.
A déli homlokzaton télikert épült, ami a téli hőveszteséget csökkenti és passzív nyereséget okoz. A napvédelemről a kinyúló párkányok, a zöldhomlokzat és a pincéből is átszellőztethető télikert (passzív hűtés) gondoskodik, az épületnek nincs szüksége klímaberendezésre.

Az épület tetőfelületeiről az esővizet esőcsatornával gyűjtik össze. Az épületen belül az esővizet a WC-hez és kerti öntözéshez külön vízhálózat juttatja.

Az építtető ideális megbízóként működött közre, és szorgalmazta a környezetbarát megoldások alkalmazását. Az építtető saját honlapján (www.biosolar.hu) bő információ található a házról, közte egy 24 órás monitoring rendszerről".

Stein Zoltán és Láris Barnabás - Új családi ház, Nemesvámos

 

Családi ház, Nemesvámos. Udvar felőli nézet.
2/6
Családi ház, Nemesvámos. Udvar felőli nézet.

Családi ház, Nemesvámos
3/6
Családi ház, Nemesvámos

 

 

„Az épület karakterét a tömör és az áttört falszakaszok váltakozása adja. A tömör felületek esetén használt, élére állított kisméretű tégla elemmérete, felülete, változatossága a túlságosan művi megjelenést hivatott elkerülni. Az üvegszakaszok síkszerűsége az előzőek ellentétét párját adják. A két felület váltakozásából épül fel a ház. A tető anyagát adó cserépfedés a téglaburkolattal harmonizál. Az alápincézetlen épület aljzata alatt átszellőztetett trapézlemez található. Ennek kiszellőzése a homlokzaton megoldott. A ház felmenő falazata B30-as fal, melyre külső oldalról 10 cm-es ásványgyapot hőszigetelés készült. A homlokzatra kerülő téglaburkolat és a hőszigetelés között 4 cm kiszellőztetett légrés található. A födém mindenütt fa szerkezetű. Belső oldalon gipszkartonnal, illetve lambériával burkolt. A padláson 20 cm vastag ásványgyapot hőszigetelés került elhelyezésre. A padlásfödém intenzíven kiszellőztetett.

A tetőn 4x3 db GSE 2000 TIN síkkollektor került elhelyezésre, álló formátumban, amelyek a fűtésre rásegítenek.

Az épületben padlófűtés és részben falfűtés is készült. A külső határoló falak hőátbocsátási tényezője U=0,23 W/m2K, az ablakokra U=1,1 W/m2K."

Rumi Imre - Üdülőépület passzív napház lakóépületté átalakítása, Ráckeve

 

 

Üdülőépület passzív napház lakóépületté átalakítása, Ráckeve (utca felőli homlokzat)
4/6
Üdülőépület passzív napház lakóépületté átalakítása, Ráckeve (utca felőli homlokzat)

Üdülőépület passzív napház lakóépületté átalakítása, Ráckeve (Naptér belső képe)
5/6
Üdülőépület passzív napház lakóépületté átalakítása, Ráckeve (Naptér belső képe)

 

„A meglévő beépítettséget nem növelve, tetőtéri ráépítéssel alakítottuk ki a lakóépületeket energia- és klímatudatos tervezési szempontok figyelembevételével.

1. A meglévő menthető épületet nem bontottuk el. A meglévő építőanyagokba beépített energiát az anyagokkal együtt megtarthatjuk. Ezzel az új építőanyagokban levő nagyobb energiatartalmat megtakarítjuk. Kevesebb hulladékot termelünk.

2. Helyszín, mikroklíma. A telket tudatosan választottuk. A Ráckevei Dunaág az épülettől kb. 12 m-re húzódik. A nagy víztömeg klimatizáló hatása érvényesül. Télen enyhébb, nyáron hűvösebb a mikroklíma tapasztalható a vízparton.

3. Tájolásból adódó lehetőségek. Passzív és aktív napenergia-hasznosítás.
Az új épület esetében a beépítés elsősorban a telek tájolásához, adottságaihoz igazodik. Az épület karakterét a hagyományos, de igényes homlokzatképzés és félnyeregtetős, egyszerű tömeg határozza meg. A rendkívül kis tömegű épület déli homlokzatán hangsúlyos elemekként jelennek meg a napenergia hasznosítását szolgáló építészeti elemek, a Trombe-Michelle féle tömegfal és a télikert a tetőtéri nappali oldalán." (lásd az 5–6. képet)

Dr. Szűcs Miklós PhD
a Magyar Napenergia Társaság tagja
a Bíráló Bizottság titkára

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Középület

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM // Egy hely + Építészfórum

2021.01.06. 17:41
00:08:06

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

GRAPHISOFT PARK // Egy hely + Építészfórum

2020.12.10. 10:09
00:07:09

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk