Pályázatok/Magyar

Budapest Építészeti Nívódíja 2019. A pályázat beadási határideje közeleg!

1/1

?>
1/1

Budapest Építészeti Nívódíja 2019. A pályázat beadási határideje közeleg!
Pályázatok/Magyar

Budapest Építészeti Nívódíja 2019. A pályázat beadási határideje közeleg!

2019.09.10. 14:18

Cikkinfó

Szerzők:
Somogyi Krisztina

Földrajzi hely:
Budapest

Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara idén is meghirdette a Budapest Építészeti Nívódíja 2019 pályázatot az építészeti és környezeti kultúra fejlődése érdekében. A pályázatokat 2019. szeptember 17-én, kedden 16:00 óráig lehet benyújtani. 

A Budapest Építészeti Nívódíja 2019 pályázatra a 2016. január 1. és 2019. június 30. között használatbavételi engedélyt kapott épületekkel lehet jelentkezni. A Nívódíj beadása a kamara által létrehozott önálló felületen keresztül történik, a részletek, az elmúlt évek díjazottjai, így a tavalyi, 2018-as nyertesek anyaga ott megtalálható, a pályázatról kedvcsináló film is megnézhető. 

Budapest Építészeti Nívódíja 2019 pályázat kiemelt feladata, hogy elismerje és megismertesse a városképet formáló építészeti alkotásokat, bemutassa az igényesen megtervezett és létrejött alkotásokban résztvevők példaértékű együttműködését. A pályázat célja, hogy számba vegye az utóbbi időben épült alkotásokat, kiemelje a legkiválóbbakat és ezzel az arra érdemes alkotások megkapják a megérdemelt figyelmet és nyilvánosságot. Elismerést és ismertséget hozzon azok számára, akik alkotásaikkal hozzájárultak Budapest pozitív arculatának alakításához. A korábbi években beérkezett pályaművek mindegyike példa arra, hogy nagy számban jelennek meg Budapesten közérdeklődésre számot tartó, értékes, mintaértékű építészeti alkotások. Ezek az épületek azt is bizonyítják, hogy tervezőik elhivatottan és kiemelkedő minőségben művelik szakmájukat, amivel megfelelnek Budapest Építészeti Nívódíja által meghatározott magas mércének. 

Budapest Építészeti Nívódíja 2019 pályázat tudatosan törekszik a kisebb léptékű, rejtőző értékek, akár óvoda, bölcsőde vagy lakóház bemutatására is. Manapság egy óvoda sem csupán egy épület kis játszótérrel, hanem olyan hely, ahol a gyermeki ábrándok színes élményekkel tölthetik meg az éppen rájuk szabott tereket, ahova a szülő is örömmel lép be, mert érzi, hogy gyermeke jó kezekbe kerül. Egy kortárs eleganciával megalkotott irodaház amellett, hogy városépítészeti büszkeség, rangot kölcsönöz az ott működő cégeknek, ugyanakkor nap mint nap inspirációt adhat az ott dolgozók számára is. 

Budapest Építészeti Nívódíja 2019 pályázaton így kerülhet egy mérlegre hotel, bölcsőde, irodaház, óvoda, családi ház és közösségi tér, mert nem a lépték számít, hanem az építészeti minőség. A Bírálóbizottság elnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes elnöklete mellett szakmailag elismert, neves építészek vesznek részt. A Bírálóbizottság tagjai: Mártonffy Miklós Budapest Főváros főépítésze, a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály főosztályvezetője, Csapó Balázs építész, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Csillag Katalin építész (Ybl-díj), Ferencz István DLA építész tervező művész (Príma, Ybl-díj, Steindl Imre-díj, Pro Architectura díj), Dr. Meggyesi Tamás urbanista (Ybl-díj, Széchenyi-díj), Sugár Péter DLA építész (Ybl-díj, Pro Architectura díj), a BME Lakóépülettervezési Tanszék tanszékvezetője. Munkájuk különösen izgalmas, kihívásokkal teli feladat, hiszen már meglévő és használatba vett épületek megmérettetésére kerül sor. 

A Bírálóbizottság által odaítélt díjak ünnepélyes átadására a FUGA Budapesti Építészeti Központban kerül sor 2019. november 14-én 14.00 órától, kapcsolódva a főváros egyesítésének évfordulójához. A pályaművekből összeállított kiállítás november 14. – 30. között megtekinthető a FUGA Budapesti Építészeti Központban.    

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk