Design/Formatervezés

Egy LAKás evolúciója Pécsen

1/23

Pécsi látkép, fotó: Medvegy Gabriella

?>
Pécsi látkép, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
?>
alaprajzi koncepciók
?>
Konyha koncepciói
?>
Konyhaterv
?>
Meglévő állapot
?>
Megvalósult állapot
1/23

Pécsi látkép, fotó: Medvegy Gabriella

Egy LAKás evolúciója Pécsen
Design/Formatervezés

Egy LAKás evolúciója Pécsen

2014.05.16. 12:51

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Pécs, Magyarország

Építészek, alkotók:
Veres Gábor

65 négyzetméter, két fő, és számos igény. Mit lehet kezdeni egy, a 20. század közepe táján épült házban található lakással, hogy 2014-ben is otthon lehessen? Erre próbált választ találni Medvegy Gabriella és Veres Gábor.

Pécs, '40-50-es évek és MÁV Bérház. A valaha szebb napokat látott épülettömbben összesen 92 lakás van, 5 lépcsőházra fűzve. Az épület lakásainak ritmusa nagyon szép; a kétkarú lépcső pihenőinek mindkét szintjéről nyílik egy-egy. A szerencsések lakásainak ablakai a 60 éves gesztenyefákkal beültetett közös udvarra néznek, ahol a ház gyerekei játszanak, és a madarai laknak. Más, még szerencsésebbeké az utcára, Pécs lüktető ütőerére, a 6-os főútra – illetve természetesen a Mecsekoldalra, a Tubessel, a Misinával.

Pécsi látkép, fotó: Medvegy Gabriella
1/23
Pécsi látkép, fotó: Medvegy Gabriella

Némi iróniával értendő ez a felmagasztalt közterületi kapcsolat – jelentős zaj-, és rezgésterhet vonz maga után, nem beszélve a légszennyezettségről. A ház első lakóit aligha érintette ilyen érzékenyen a helyzet – talán nem is volt helyzet. Új lakások, félkomfort, tárolók és óvóhely. A házon hosszanti irányban végigfutó főfal és az abban felkúszó kürtők önálló fűtési rendszerről árulkodnak. Sokak szerint a kisebb szoba még cselédszobaként működött. Másik korszakról árulkodik az évek alatt funkcióját vesztett közös szellőzőkürtő, illetve a felmenő ágakra fűzött radiátortestek - még mindig közös mérőrendszerről működnek, az északi oldal lakói azt mondják, nem is baj…

Meglévő állapot
22/23
Meglévő állapot

A legfelső lakás, mely a felújítás tárgya, 65 m2. A vásárlási kedvet ez esetben fokozta az északi fekvés, mert rendkívül érdekes fények verődnek vissza a Mecsekre felkúszó városról, illetve a teljes értékű panoráma szintén megfogó. Abszolút döntő érv, hogy a lakásban nincs főfal – a ház szerkezeti szervezése hosszanti, a födém külső és a lakások közötti főfalra támaszt. Alaprajza gyakorlatilag szabadon alakítható.

Az alakíthatóság nem meglepő módon mégis kötöttségekbe ütközik. A felszálló gépészeti rendszer még a teljes padlócsere és új aljzat készítése ellenére is behatárolja a lehetőségeket. Ennek feloldására némely alaprajzi koncepció padkákat, vagy eldobozolt gépészetet, előtétfalakat feltételezett.
Az alaprajzi rendszer alakulásáról érdemes több szót ejteni. A 65 m2 pont akkora, hogy jó volna, ha beleférne három szoba, és ezt társasházak tervezésekor a beruházó nyomására gyakran meg is próbáljuk– de igazából nem fér bele. Az egyik szobából nappalit kellene kialakítani, és ennek is ismerjük a minimumát, de igazából ki ne szeretne inkább 35-40 m2-es nappalit? Aki szereti a tágasságot, a légies tereket, annak ez a 65 m2 bizony nem sokra elég.

alaprajzi koncepciók
19/23
alaprajzi koncepciók

A sokáig tartó útkeresés az optimumot kutatta. Hol a kapcsolat a racionális, a megtérülő, a realitások alapján kivitelezhető, a túlzásoktól mentes, de egyedi között? A program a térszervezéstől az átláthatóságot, a variálhatóságot, flexibilitást és a tiszta tereket várta. Úgy kellett a funkciókat definiálni, hogy a két felnőtt mai életritmusának és életmódjának megfeleljen – előfordul otthoni munkavégzés, gyakori késő este hazaérés a munkából, és vendéglátás, társasági élet. A lakásnak tudnia kell ezt a mostani életformát kiszolgálni, de a funkciók egyelőre csak bútorral, épített pengékkel, féltranszparens szerkezetekkel vannak egymástól elválasztva – inkább lokalizálva.

Az alaprajz, a tér változni tud, a szeparáció lehet igény szerint erősebb – elsősorban majd a tolóajtók felszerelésével. Az ajtók tervi szinten maradtak – a térbe nem kívánkozott szemöldök a nyílások fölé, sem a mennyezetbe süllyesztetett, sem a padlóba épített sín. Időközben az első benyomások alapján ezekre még szükség sincs. Következő fokozata az alaprajzi evolúciónak, amikor a funkciók alakulnak tovább – a dolgozóból vendégszoba, gyerekszoba lehet, a jelenlegi háló szintén. A gyakori vendéglátás ténye is feladta a leckét – sokáig még voltak kísérletek egy olyan étkezőtér definiálására, ahol le tud ülni 2-3-nál több ember. Mégis, a tény, hogy az esetek többségében a lakásnak két embert kell kiszolgálnia, a racionalitás javára döntött. Egy fehér munkalapból és két baklábból álló mobil asztallal megoldódik a kérdés – elfér a gardróbban.

Néhány alaprajzi koncepcionális célkitűzés gyorsan megfogalmazódott – elsősorban a lakás értékeiből következve.

1. A lakás hosszantiságát hangsúlyozva a közlekedés az utcai ablakos, és a szomszéd lakástól elválasztó főfallal párhuzamosan alakul. Az alaprajz az ablaksort hosszanti irányban, egymás után láttatja, ezzel is tágítva a teret. A merőleges felosztás, a feldarabolódás nem szolgálja ki a programot.

2. Minél nagyobb egybefüggő tér megtartása. A nagy térben különböző tartalmú tevékenységek folynak. Ezek kontúrja legyen jól érthető – de találkozásuk csak a szükséges mértékben legyen vertikális, vagyis a bútorok, térelemek térfalai mentén metszethalmazok alakuljanak ki a térhasználat tartalmára vonatkozólag.

3. Értékes a bejárati ajtó melletti észak-nyugati ablak, a beeső fény jó hangulatot kölcsönöz – annak ellenére is, hogy korábban már megünnepeltük a Mecsekoldalról visszaverődő fényeket, mely azért mégiscsak északi homlokzat marad. Ezt a fényt be kell vezetni, ne zárjuk el az útját.

4. Áramló terek, átjárhatóság, átláthatóság. A szemet ne támassza meg nyílás fölötti szemöldök, pengefalak osszák a tereket.

5. Minden tárolási igényt kielégítő tervezett bútorozás – lehetőleg tárgyak, mobiliák nélkül. Nagy, beépített, mindent elnyelő elemek, esetleg helyiségek.

6. Homogén síkok, tisztíthatóság, megszakítás nélküli padlóburkolat.

7. Költséghatékony megoldások keresése - abszolút költséghatékony, inkább leleményes megoldások keresése. Lehetőleg magyar gyártók új kollekcióiból való válogatás – a felfedezés izgalmával számolva.

A terek e pontokból szépen definiálódtak. Sok vakvágány is született. A hosszanti főfalakkal párhuzamos konyhaszervezés szűkítette a teret. A merőleges kialakítás gépészeti szempontból nem volt kivitelezhető. Így egy olyan konyha körvonalazódott, mely inkább szoborszerű, részben tereli a mozgást a térben, minden oldala más tartalmú; de elsősorban – és a látszattal ellentétben centrális. Egy pontból minden elérhető és működtethető. A konyha lebeg, több arca van, igyekszik nem tömbszerű lenni.

Konyha koncepciói
20/23
Konyha koncepciói

A fürdő helye részben kötött, bár ez is sokáig mozgott – részben az előtér indokolatlannak tűnő széles fesztávja és funkciónélkülisége miatt. Szerencsére ezt pont költségbeli megfontolások írták felül – és ma már látszik, hogy ez az előtérbeli funkciótalanság éppen inkább nagyvonalúságot és átláthatóságot eredményez. A fürdő tere bővült az egykori kamrával – ebből egy épített zuhanyfülke lett.

A tervezés során volt egy diagonális periódus is. Bizonyos húzópontok alakultak ki. A lecsapott élek, irányok a tér dinamikáját voltak hivatottak erősíteni – de végül a szép alaprajznak áldozatul esett a racionális helykihasználás – ezt 65m2-en szintén nem sikerült jól megoldani. Érdekes, hogy erre a modellezésig nem derül fény. E tervezési szakaszból következhet az egyedi bútorok vonalvezetése – melyeknek jól áll ez a viselkedésforma.

A lakás tehát közelített a megvalósult állapothoz. A burkolati anyagok kijelölődtek. Világos terek, vagyis fehér festett felületek, a fürdőben fekete és fehér csempe burkolat. A szín a bútorozás egy részére is jellemző. A konyha és a hozzá tartozó beépített bútorok feketék, árnyékszerűek, a jégkék könnyed pulttal. E szigorúságot oldja a természetes(ebbnek tűnő) anyag, a metszetében is őszinte MDF, és a világos TARKETT burkolat. A homogenitás fontos volt, a válaszfalakat a PVC lerakása után szerelték, hogy ne legyen szükség vágásra, toldásra. Az építész mániája, nincs lábazat. Majd lesz.

Az átláthatóságot erősítik a tervezett átnyitások, a tervezett tükröződések. Ezek pozíciójukban hangsúlyozzák az egyébként hosszanti tér tervezett vertikalitását. További átszűrődésképpen feltűnik a polikarbonát fal, sima gipszkarton vázra ragasztva. Ez az effekt nyilvánvalóan a konyha felé enged fényt – de a későbbiekben akár gipszkarton is rákerülhet. Nagy kár lenne érte.
Említést érdemel a mennyezeti lámpaerdő. Az építész „túlkapása", amikor nem tud szabadulni a grafikától, a rendezettség érzetétől, és szigorú rendszerben 19 db mennyezeti fényforrást tervez, melyek kiállásai egyszer csak ott lógnak a helyükön. Egy designlámpa ára tudjuk mennyi. Egy nem designosé kevesebb de azt meg kár megvenni, főleg 19-szer. Így marad a nyers foglalat, a rózsaként használt dobozsüllyeszték, és a gumikábel, ami végül csak kilógja magát. A konyha fölött TILKA kábelen egy fontos búra – később megismétlődik még a hálóban és a dolgozóban – a tulajdonos 85 éves nagymamája fantasztikus munkája.

Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella
18/23
Pécsi lakásátalakítás, fotó: Medvegy Gabriella

A lakás evolúciója még nem ért véget – a tulajdonosok ízlelgetik a teret, még látnak feladatot. Már biztos, hogy a hálószoba bejárati nyílásával szemben egy azonos méretű tükör fog felkerülni, folytatva a nyílások és ablakok sorozatát. A gardróbban ugyanez, szintén megsokszorozza majd a teret. Itt még készül majd egy beépített szekrény is – ma már jól látszik, minek kell benne elférnie, mit- hogyan használnak. Talán a nappali fala enged még némi grafikai lehetőséget.
De egyébként meg nincs más dolguk, mint LAKNI.

Medvegy Gabriella

(A térkísérletekre, alaprajzi összefüggésekre vonatkozólag a projekthez kapcsolódó eredményeket a szerző tudományos kutatásra használja fel. Ennek hivatkozása: A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.)

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Középület

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM // Egy hely + Építészfórum

2021.01.06. 17:41
00:08:06

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

GRAPHISOFT PARK // Egy hely + Építészfórum

2020.12.10. 10:09
00:07:09

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk