Épületek/Középület

Főszerepben az étel

1/23

belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás

?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
1/23

belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás

Főszerepben az étel
Épületek/Középület

Főszerepben az étel

2018.09.10. 15:00
MÉD

Projektinfó

Szerzők:
Molnár Zsuzsanna

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Fónagy Dóra, Bihary Sarolta

Stand fine dining étterem

Stáblista

belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta

MÉD:

Ahol minden megtalálható, amire szükség van. Ahol mindennek megvan a pontos helye. Ahol minden a praktikumot szolgálja. Ahol mindig van hely számunkra. Ahol mindig szeretettel várnak. A Fónagy Dóra és Bihary Sarolta tervezésében megvalósuló Stand fine dining étterem pont ilyen. Molnár Zsuzsanna írása. 

Szulló Szabina és Széll Tamás neve talán a gasztronómia világa iránt kevésbé érdeklődő közönség számára sem ismeretlen, hiszen ők a hazai fine dining leginkább nagyra tartott séfjei. Nevük egykor összeforrt az Onyx étteremmel, mely a séfpáros vezetésével vált Michelin-csillaggal kitüntetett hellyé, ily módon ők az első magyar séfek, akiket ez az elismerés ért. Széll képviselte elsőként Magyarországot a legnevesebb szakács-versenyen, a Bocuse d’Or-on. 2016-ban megnyerte a verseny európai döntőjét, majd a 2017-es lyoni világdöntőn a negyedik hely mellett a legjobb húsétel különdíját is elhozta. Szulló és Széll a fine dining világából kis kitérőt téve tavaly nyitotta meg közös bisztróját, a Stand 25-öt a Hold utcai piacon. A kitérő azonban nem tartott sokáig, a bisztró működtetése mellett idén nyáron visszatértek a fine dining területére: Stand néven éttermet is nyitottak a 6. kerületi Székely Mihály utcában.

 

belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
1/23
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás

belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
8/23
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás

 

Az a minőség, amit Szulló és Széll a gasztronómia területén képvisel, egy ahhoz illeszkedő, szintén magas színvonalú környezetet igényel. Mindezt két építész, designer teremtette meg: Fónagy Dóra, akinek több budapesti bisztró és étterem köszönheti belső tereit, illetve Bihary Sarolta. A vezető designer, Fónagy elmondása szerint a belsőépítészeti megoldások, valamint a design a séfek és a Csahók Ibolya étterem vezető által reprezentált profizmust erősíti. A Standban a főzés művészete kerül a középpontba, az a know how, ami a mesterszakácsok sajátja. Ennek eredményeként az étterem látványkonyhával rendelkezik, így a vendégek betekintést nyerhetnek az ott zajló munkába, az asztalokra kerülő ételkülönlegességek a szemük előtt készülnek el. A konyha, annak ellenére, hogy üvegfal választja el a vendégtértől, nem kelti azt a hatást, hogy üvegkalitkaként távol marad a fogyasztóktól. Bár a séfek tudatosságának köszönhetően egy professzionális konyhát láthatunk, a vendégtér kialakításának lágysága azt eredményezi, hogy a nagymama konyhájában érezheti magát a fogyasztó: ott, ahol minden megtalálható, amire szükség van, ahol mindennek megvan a pontos helye, ahol minden a praktikumot szolgálja, és ahol mindig szeretettel várnak, ahol mindig van hely számunkra.

 

belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
15/23
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás

belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
18/23
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás

 

Az otthonosság érzetét a belsőépítészeti megoldások számos eleme erősíti. Ennek egyik eszköze az anyagok és színek egy layerbe helyezése, mely megfigyelhető egyebek mellett a padló burkolata, az asztalok lába és az abroszok harmóniájában. Az említett elemek látványa egy színmetszetben helyezkedik el, a három alkotórész szinte eggyé válik azok színárnyalatának és anyagminőségének köszönhetően. A lágy fények az étterem otthonos hangulatának kifejezése mellett az alacsony belmagasságú tér tágítását is szolgálják. A fények megfelelő módon történő alkalmazása nemcsak tágítja a teret, hanem könnyíti és légiesíti is azt. A Standban sehol nem látunk éles fényeket és kopogó árnyékokat, a helyet csúsztatott és szórt fény világítja be. Ezt az eredményt többek között a mennyezetre függesztett lézervágott, kör alakú acélháló-lemezek hozzák létre. A háló szálain a fény megtörik és ellágyul. A lemezek különböző magasságokban helyezkednek el, a tér kis belmagasságát észrevétlenné téve. A különböző vastagságú és sűrűségű hálós lemezek számos asszociációt ébreszthetnek a látogatóban. Fónagy és Bihary célja egyebek mellett az volt, hogy olyan fényszórást hozzanak létre, melyet a természetből ismerünk, ahol nagyon ritka a kopogó árnyék. Az anyaghasználat tekintetében kiemelendő, hogy a környezettudatos módon megválasztott rézszínterezett acél táblák erőteljesen asszociálnak a gasztronómiai terek kialakításában rendszeresen használt rézre.

 

belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
11/23
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás

belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás
22/23
belsőépítész: Fónagy Dóra, Bihary Sarolta - fotó: Bujnovszky Tamás

 

A Stand vendégtere két részre oszlik. A látványkonyha mellett az utcafrontra is nyíló térrész lazább légkörű, „bisztrós" hangulatot kapott, míg a bárpult mögött elhelyezkedő terület intimebb atmoszférájú. Ebben a térben kapnak helyet a borhűtők, melyek térelválasztó szerepet is betöltenek a konyha és a vendégtér között, azonban oly módon, hogy az itt helyet foglaló vendégek is bepillantást kaphassanak a séfek munkájába. Bár ez a blokk nincs kapcsolatban a kültérrel, mégis úgy érezhetik magukat a vendégek, hogy érintkeznek a helyet övező közeggel, a tér hátsó falát ugyanis egy utcafrontot ábrázoló grafika borítja, kiegyenlítve a két vendégtér hangulatát. Ez a megoldás amellett, hogy egy pezsgő külső teret ábrázol, a kis alapterület növelését is szolgálja. Az étterem kis alapterületének érzetbeli tágítása kihívások elé állította a designereket. Az imént említett megoldás mellett egyéb eszközöket is alkalmaztak a probléma kiküszöbölésére. Ilyen a tükrök használata, melyek amellett, hogy praktikusan növelik a teret, arra is szolgálnak, hogy a konyhának háttal ülő vendégek is bepillanthassanak az ott zajló folyamatokba. A tükrök a mellékhelyiségben is megjelennek, annak apró területét jelentősen tágasabb hatásúvá téve. A vizesblokk tekintetében kiemelendő, hogy igazán diszkrét, szinte észrevétlen elhelyezést kapott, hasonlóan a gardróbhoz. Nem különálló térrészként, hanem az étteremben elhelyezett objektként mutatkozik meg: kívülről üveggel borított, folyamatosan világító lámpatestként érzékelhető, eredeti funkciójáról elterelve a figyelmet. A magas színvonalat képviselő fine dining számára kimondottan elegáns ez a megoldás.

A Stand belső terének díszítésében a designerek mellett a tulajdonosok is részt vettek. A polcokra az általuk választott üveg tárgyak és számukra fontos könyvek kerültek. Fónagy meglátása szerint fontos, hogy a helyet használó tulajdonosok testre szabják és belakják a teret, és az ő ízlésük is megjelenjen egy-egy tárgyban, ezzel is magukénak érezve a helyet. Ily módon a design stratégia a gasztronómiai koncepcióval közös értéket hoz létre.

Molnár Zsuzsanna

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk