Épületek/Örökség

Istálló 1791-ből, otthon a 21. századnak

1/47

Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher

?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Pillantás a zeneszobából a fürdő irányába. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Padlórészlet. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Új nyílászáró az eredeti kőpadlóval. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. A zeneszoba. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Az új emeleti háló részlete. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Az új emeleti háló részlete. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Az új emeleti háló részlete. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Az új emeleti háló részlete. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fürdőszoba, balra az eredeti formában megőrzött itatóvályúk. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fürdőszoba, részlet. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. A lakókonyha, az ajtón túl az újonnan kialakított zeneszoba. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. A lakókonyha. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Az épület hátsó traktusa, az eredeti lakószárny. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. A hátsó traktus részlete. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Éjszakai nézet az utca felől, az egykori istállóban kialakított zeneszobával. Fotó: Christian Flatscher
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Axonometria.
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Axonometria.
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Földszinti alaprajz.
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Emeleti alaprajz.
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Tetőszinti alaprajz.
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Hosszmetszet.
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Keresztmetszet.
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Keresztmetszet.
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Makettfotó.
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Makettfotó.
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Makettfotó.
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Makettfotó.
?>
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Makettfotó.
1/47

Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher

Istálló 1791-ből, otthon a 21. századnak
Épületek/Örökség

Istálló 1791-ből, otthon a 21. századnak

2020.05.18. 08:13

Projektinfó

Szerzők:
Kovács Dániel

Földrajzi hely:
Essen, Németország

Építészek, alkotók:
Sigurd Larsen

Az esseni Dortmannhof bővítése

Tervezés éve:
2019

Építés éve:
2020

Bruttó szintterület:
350 m2

Stáblista

Építész: Sigurd Larsen, Sigurd Larsen Design & Architecture

Statika, tűzvédelem, gépészet: Scheuten Bautechnik Ingenieurbüro

Fotó: Christian Flatscher

Egy fiatal dán építész, egy műemlék német parasztház a 16. századból, és egy család, mai igényekkel és elvárásokkal. Az esseni Dortmannhof felújítása és bővítése remekbe szabott példa arra, hogyan tehetőek védett épületek alkalmassá 21. századi használatra – anélkül, hogy elveszítenék valódi karakterüket. 

Az esseni Dortmannhof első említése 1552-ből maradt fenn; ekkor egy házaspár, Grete és Heinrich Dortmann lakta. A kétemeletes lakórészből és a hozzá kapcsolódó istálló-pajtából álló együttes alsó-német „Fachwerk", azaz faszerkezetes csarnokház; a régióra jellemző háztípusban egyetlen, méretes tetőszerkezet fogja össze a gazdasági helyiségeket és a jellemzően többszintes lakóteret. Az első ismert lakóinak nevét a mai napig viselő Dortmannhof eredeti kialakítását őrizve maradt fenn, és erős tölgyfaszerkezetét szerencsére a tűzvész is elkerülte. A jelenlegit megelőző legutóbbi beavatkozás időpontjáról a végfalon nyíló kapu felett elhelyezkedő bibliai idézet és az 1791-es dátum tanúskodik. 

Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
1/47
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher

A ház központi tere egyben a legnagyobb lakótér és a konyha, innen lehet a hálókba, a lakótér (pincével együtt) összesen öt szintjére, illetve egy ajtón keresztül az egykori, kőpadozatát máig őrző istállóba jutni. Az értékes épület ma egy zenészcsalád otthona; akiknek további térre volt szükségük. Igényeiket kielégítendő a felkért építész, a Berlinben élő, dán születésű Sigurd Larsen az istálló terét használta ki. A feladatot még sajátosabbá tette, hogy tulajdonképp az istállókapus végfal a ház főhomlokzata; az eddig is használt lakórész a kert felé, az utcától rejtetten helyezkedik el.

Az átalakítás során természetesen eredeti formájában kellett megőrizni az ácsszerkezetet, a nyílászárókat, valamint az egykori istálló terét három hajóra osztó, favázas téglafalakat. A német műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően, 1791-es elődje nyomdokába lépve Larsennek olyan megoldásokban kellett gondolkodnia, amelyek a jövőben maradandó nyom nélkül eltávolíthatóak – azaz az istálló igény esetén visszaállítható eredeti formájába. Ez azt is jelentette, hogy az egyszerű cseréptető vagy a deszkából ácsolt oromfal, amelynek hasítékai egykor az itt tárolt takarmány szellőzését szolgálták, nem szigetelhető.

Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
4/47
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher

A megbízó család egy stúdió/zeneszoba és vendégszobák elhelyezését kérte az építésztől, akinek végül 350 négyzetméternyi lakteret sikerült kialakítania a ház-a-házban elvet követve úgy, hogy közben az istálló térélményéből is maradt. A 11 méter belmagasságú tér középhajójába került a zeneszoba. Tere aszimmetrikus, kürtőszerű szerkezettel felnyúlik a tető felső részén nyitott, egyetlen ablak magasságáig, amelyen keresztül így a belső tér természetes fényt kap. Az istálló kapi felé eső fala teljes magasságában fa-alumínium szerkezetű üvegablak, így a deszkafalon átszűrődő fény is bejut. A szinte szakrális hatású térnek, középen oltás helyett egy zongorával, sajátos hangulatot kölcsönöznek az oldalfalak eredeti spalettákkal ellátott ablakocskái, és az emeletmagasságban megjelenő födémgerendák sora. A szintén eredeti, hullámmintában rakott kőpadló kikandikál a zongoraszőnyeg alól. A lakótér ajtaja felől függönyözés segíti a megfelelő hangszigetelés és akusztika létrejöttét.

Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher
13/47
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Fotó: Christian Flatscher

Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Az új emeleti háló részlete. Fotó: Christian Flatscher
24/47
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Az új emeleti háló részlete. Fotó: Christian Flatscher

A stúdió magasra nyúló doboza mellett még két kisebb, hasonló építmény kapott helyet az oldalhajókban. Az alacsonyabb, egy szint magasságú egy kétszemélyes hálószobát rejt, a magasabbik, amely kistestvérként mímeli a stúdió kialakítását, a földszinten közlekedőket és fürdőszobát, az emeleten pedig csigalépcsőn megközelíthető hálóhelyiséget foglal magába. Az emeleti háló egyrészt szintén egy tetőablak-kürtőn keresztül, másrészt a kapu iránya nyitott ablakon át jut természetes fényhez. Használatának sajátos játékosságát a körülbelül másfél méter magasan húzódó födémgerendák adják; a lefekvéshez át kell mászni az egyiken. 

A második emelet magasságában az eredeti lakószintből átjárás nyílik az istálló terébe; az itt, a lenti lakókonyha tetején kialakított galériáról átlátható az eredeti tér, és a benne elhelyezett sajátos geometriájú dobozok. Hasonló átmeneti tér alakul ki az istálló végfala és a dobozok között is, a földszinten; ez többek közt a kerti bútorok és növények teleltetésére használható.

Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Hosszmetszet.
40/47
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Hosszmetszet.

Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Makettfotó.
45/47
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Makettfotó.

A „lakható bútorként" megtervezett belsőépítészeti beavatkozás kifejezetten nagy hangsúlyt fektet régi és új megkülönböztetésére: a falazat, a padlók mindenhol elkülönülnek, ahogyan az új szerkezetek sem próbálják korabelinek feltüntetni magukat. A hófehér belső terek, a világosra pácolt fafelületek a beavatkozás érzékenységére irányítják rá a figyelmet. Az újonnan vágott három tetőablakon kívül a beavatkozást tulajdonképp semmi sem árulja el az avatatlan szemlélőnek. Ha azonban a háziak úgy kívánják, a kaput kitárva az utca felől is lehet gyönyörködni az újonnan kialakított zenestúdióban – és viszont.

Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Éjszakai nézet az utca felől, az egykori istállóban kialakított zeneszobával. Fotó: Christian Flatscher
34/47
Sigurd Larsen: A Dortmannhof bővítése, Essen, 2020. Éjszakai nézet az utca felől, az egykori istállóban kialakított zeneszobával. Fotó: Christian Flatscher

Az építész, Sigurd Larsen a koppenhágai Királyi Akadémián végzett, majd az OMA New York-i, az MVRDV rotterdami és a COBE koppenhágai irodájában szerzett gyakorlatot. Saját irodáját 2010-ben alapította Berlinben, ahol 2011-2017 között az Universität der Künste oktatójaként is dolgozott, Enrique Sobejano tanársegédjeként. Jelenleg a berlini Alkalmazott Tudományok Nemzetközi Egyeteménak oktatója, emellett többek közt dán és görögországi megbízásokon, illetve második németországi iskolaépületén dolgozik. 

Legújabb munkája egészen különleges miliőbe illeszkedik: az egyébként átlagos családi- és sorházakkal beépített területen ugyanis pár percnyi sétára ott áll a Zeche Zollverein mára műemlékké nyilvánított erőműve, benne a Ruhr-vidék történetét bemutató múzeummal, illetve a Folkwang Universität der Künste SANAA-tervezte épülete.
 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk