Helyek/Infrastruktúra

Kerékpártároló Solymáron

1/11

Kora tavasztól késő őszig - kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás

?>
Kora tavasztól késő őszig - kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Funkcióban - kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Rögzítések - kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Táblák helye tavasztól őszig - kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Bezárás előtt  . kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Bezárás előtt II . - kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Bezárás előtt III. - kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Téli üzemmód I.  - kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Téli üzemmód II.  -kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Végfal - kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Téli bezáró táblák részlete - kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás
1/11

Kora tavasztól késő őszig - kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás

Kerékpártároló Solymáron
Helyek/Infrastruktúra

Kerékpártároló Solymáron

2015.08.11. 08:27
MÉD

Projektinfó

Szerzők:
Ulicska Zoltán

Építészek, alkotók:
Kubinyi György, Tass Zoltán

Földrajzi hely:
Solymár, Magyarország

Kerékpártároló

URL:
Archimedia Bt

Tervezés éve:
2013

Építés éve:
2014

Bruttó szintterület:
6 m2

Stáblista

vezető tervezők: Kubinyi György, Tass Zoltán

generálkivitelező: Lőrinczi Ákos

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Az U-acél oszlopok és az azokba belecsúszó pallódeszkák találkozása görcsmentes erőt sugároz, amit a szellős szerkezet megfelelően kikönnyít. Kubinyi György és Tass Zoltán még a kivitelezési folyamatban is részt vett solymári kerékpártárolójuk megalkotásakor. 

Illeszkedések

Fuchsgasse talán sosem volt a mostani Róka utca, a falu sváb őslakosai is inkább csak legelőre jártak erre annak idején, de a kétnyelvű utcatábla felfogható közösségteremtő, integráló eszköznek is. A Buda környéki falu városból kitelepülő családokat fogadó új parcellázású lejtőin visszaköszönnek az elmúlt évtizedek családiházépítészeti divatjai. A felnémet fehér és sötétbarna, muskátlis otthonok a legkopottabbak, a minimalista acélszürkéket még szokniuk kell a régebbi jövevényeknek, a kettő között a toszkán paloták már-már normává váltak, de hamarabb untuk meg őket.

Beköltözés után jómódunk tárgyi szimbólumai helyet követelnek. A kertből további tereket kell kimetszenünk tűzifának, kemencének, autónak, hajónak, vagy mint ezúttal, kerékpároknak. Gyors és egyszerű megoldásként kínálkozik a barkácsáruház készterméke egyfelől, a helyi mester Erdélyt idéző ácsmunkája másfelől. Vagy hozzáfoghat hétvégén a ház ura, csak legyen kész mihamarabb. Férfias és gyors megoldás. Legalábbis így hisszük. De így van-e valójában?
A tulajdonos betöltheti az alkalmi építész szerepét úgy is, hogy egyszerre találja meg lehetőségeit és ismeri fel korlátait. Időt szán a szükségletek pontos megfogalmazására, az anyaghasználatra, és a technológiára vonatkozó elképzelések kialakításában is szerepet kér, majd helyet ad a szakembereknek.
Az építésznek is újra ki kellett találnia a szerepét a szerénységéhez képest már jórészt kitalált épület megalkotásában.


Téli bezáró táblák részlete - kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás
11/11
Téli bezáró táblák részlete - kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás




Az épület rendeltetésével arányos mértékű befektetés, a megvalósíthatóság és az esztétikum együttes szempontrendszerét csak szakmai alázattal párosuló gondosság és felelősségvállalás biztosíthatta: a megrendelővel és a kivitelezővel alkotott triumvirátusban vállalta az ő véleményükre figyelő szaktanácsadó és folyamatgazda szerepét.

Az U-acél oszlopok és az azokba belecsúszó pallódeszkák találkozása görcsmentes erőt sugároz, amit a szellős szerkezet megfelelően kikönnyít. Szükség is van erre, mert funkciójához mérten a házikó alapelemei, különösen a pallódeszkák kissé túlméretezettek. De a struktúra miatt a tároló mégsem követel magának több helyet és több figyelmet sem, mint ami arányos. A kulékavicsággyal övezett beton alap és a hozzá kapcsolódó beton támfal divatos funkcionalitása barátságban tud lenni a fenyődeszkák melegével. A családi kerékpárflotta szárazdokkjában a biciklik téli tárolására a nem csak helykímélő, de műszakilag is legalkalmasabb felfüggesztés egyben jól használhatóvá és bővíthetővé teszi a tárolót.


Funkcióban - kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás
2/11
Funkcióban - kerékpártároló Solymáron - tervező: Kubinyi György, Tass Zoltán - fotó: Bujnovszky Tamás




A szereplők a gyors megoldást kívánó problémát sikeresen értelmezték át lehetőséggé, alkalommá az együttműködésre. A tárolón most sem vagyunk túl, nem is kell, benne vagyunk, ahogyan a készítői a kivitelezési folyamatban is örömmel vettek részt. A házacskából legalábbis így tűnik.
A megoldás megvan, készen már magától értetődő.

Ulicska Zoltán



Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk