Helyek/Tájépítészet

Közpark távolságtartásra optimalizálva

1/7

Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht

?>
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
?>
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
?>
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
?>
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
?>
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
?>
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
?>
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
1/7

Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht

Közpark távolságtartásra optimalizálva
Helyek/Tájépítészet

Közpark távolságtartásra optimalizálva

2020.04.30. 13:20

Cikkinfó

Szerzők:
Kovács Dániel

Földrajzi hely:
Bécs, Ausztria

Építészek, alkotók:
Studio Precht, Chris Prech, Fei Tang

Különleges parktervvel rukkolt elő a salzburgi Studio Precht: olyan közparkot terveztek, amely lehetővé teszi a járvány idején előírt távolságot tartva is sokak háborítatlan sétálását. A megoldás egy emberi ujjlenyomatot mintázó sövénylabirintus, amelynek 90 centiméter széles útjait 2,40 méteres sövényfalak választják el egymástól. 

Az építész-házaspár Fei Tang és Chris Precht vezette Studio Precht Bécs egy beépítetlen telkére képzelte el a parkot, Parc de la Distance, azaz „A távolság parkja" néven – de az valójában bármilyen helyszínen megvalósítható. „Hogyan nézne ki egy közpark és hogyan lenne használható, ha a fizikai távolságtartás szabályait a tervezés szabályaiként értelmeznénk? És mit tudunk tanulni egy ilyen tértől, aminek a járvány után is van értéke?" – Chris Precht szerint ezekre a kérdésekre próbáltak választ találni a tervezési folyamatban. 

Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
1/7
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht

A tervezők bevallása szerint vörös kőzettel felszórt ösvények kialakítására a francia barokk kertek, illetve a japán zen-kertek is hatottak. A sövények változatos magasságúak, így szükség esetén a park jól belátható; a sövényeken a szomszédos ösvényt taposó hangjai is áthallatszanak. Az ösvények közepén, egyben a terület legbelsőbb pontján, ivókutakat helyeznének el.

Bár ránézésre egyszerű labirintusnak tűnik, a park útvonalait gondosan megtervezték: több 600 méter hosszú, nagyjából 15-20 perc alatt bejárható sétányt rejt, amelyeknek egyetlen be- és kijárata van csupán – ezeken jelezni lehet, hogy az ösvény épp foglalt-e vagy sem. Így a nem várt találkozások is elkerülhetőek. 

Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht
5/7
Studio Precht: Parc de la Distance. Kép: Studio Precht

Bár a járvány idején is biztonságos kikapcsolódást nyújthatna, Precht szerint a normalitáshoz visszatérő városokban is lenne igény az ilyen, a nyüzsgéstől és a zajtól pillanatnyi elszakadást kínáló helyszínekre.
 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk