Épülettervek/Lakóépület

Látványos belépő a Rózsa utcában

1/17

Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán

?>
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
?>
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
?>
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
?>
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
?>
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
?>
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
?>
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
?>
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
?>
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
?>
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
?>
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
?>
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
?>
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
?>
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
?>
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
?>
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
?>
1/17

Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán

Látványos belépő a Rózsa utcában
Épülettervek/Lakóépület

Látványos belépő a Rózsa utcában

2017.06.13. 11:13

Projektinfó

Szerzők:
Mizsei Anett

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Gábor Kálmán

Cég, szervezet:
Cordia

Vélemények:
1

Rózsa55

Tervezés éve:
2016

Stáblista

felelős tervező: Gábor Kálmán (Gábor&Svejkovszky Építésziroda)
építészek: Svejkovszky Anita, Lennerné Lehofer Ágnes, Szabó Réka, Hámori Nikolett, Ágó Mátyás, Perger Balázs

statika: László Viktor (Konstrua Terv Kft.)
épületgépészet: Domina András (Körös Consult Kft.)
épületvillamosság: Tóth Zoltán (Plan'Et Kft.)
tűzvédelem: Varga István
zajvédelem és akusztika: Csott Róbert
garázstechnológia és környezetvédelem: Rodé Lajos
kert terv: Dr. Balogh Péter István

Dosszié:

Hogyan fordítható a szigorú szabályozás és a saroktelek adottságai egy projekt előnyére? Milyen kihívásokkal küzdenek meg az építészek a fejlesztési célú társasházaknál? A Gábor Kálmán (Gábor&Svejkovszky Építésziroda) által tervezett "Rózsa55" - amelynek zajlanak a kivitelezési munkálatai - választ ad a fenti kérdésekre. 

Nem először dolgozik a tervező csapat a beruházóval: a szakmai kapcsolat néhány éve a Corvin sétány általuk tervezett 474 lakásos társasházával indult. A lakásépítést érintő ÁFA-csökkentés után a Rózsa utcai volt az első épület, amelyre megbízást kaptak. A saroktelek adottságai, a szigorú szabályozás és a befektetői érdekek figyelembe vételével kellett megtervezni az épületet. Belvárosi környezetben, de már a nyüzsgő bevásárló-vendéglátó zónán kívül fekszik az ingatlan, két szűk utca találkozásánál. A hely olyan építészeti megoldást igényelt, amely tompítja a kialakult állapot zsúfoltságának érzetét, ugyanakkor illeszkedik a századfordulós házak sorába.


Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
5/17
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán



A tervezők több belső udvar köré szervezett épületet rajzoltak, kissé hátrahúzott homlokzati síkkal az utca légtérarányának javítása érdekében. Mivel a szabályozás szigorúan előírja az utcafronton az építési vonal megtartását, áttört, árkádos zöldsávot, átmeneti zónát hoztak létre, amely egyszerre megtartja a kívánt homlokzati síkot, de hagyja levegőhöz és zöld felülethez jutni az utcát. Ugyanez a sáv adott mozgásteret az erkélyek kialakítására, amik a beépülő lakások és leendő lakóik, a várhatóan fiatal, pályakezdő vagy még egyetemista korosztály számára igencsak fontosak. Ez a homlokzat elé húzott réteg egyben az épület tömegét, a határoló felületek síkszerűségét is feloldja.

Ugyanígy tervezte meg a csapat az épület átfordítását a sarkon. A közterület értékét is megemelve a bejárati zóna kis előkertet kaphatott. A telek elhelyezkedéséből adódóan a földszinten kereskedelmi funkcióval nem számoltak a fejlesztők sem. Ez teremtett lehetőséget az építészek számára, hogy nagyvonalú, közel két szint belmagasságú lobbyt, a megérkezés egyszerre reprezentatív és otthonos terét hozhassák létre a bejárati üvegfal mögött. Exkluzív kialakítás, nemes anyagok határozzák meg majd a hotelszerű hangulatú, öt méteres belvilágú fogadótér belsőépítészetét. A Cordia fejlesztései sorában is kiemelkedőnek tekinthető ez a látványos érkezés. Építészeti szempontból tehát előnyt lehetett kovácsolni a telek egyik hátrányából, vagyis hogy az utcafront ezen a környéken már nem kelendő terület.


Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán
1/17
Rózsa55 - építész: Gábor Kálmán



Nemcsak a környező eklektikus beépítéshez illeszkedik harmonikusan ez a megemelt földszinti belmagasság, de a társasház térszervezésének logikájához is hozzá tudott járulni. Az első lakószint körülbelül két és fél méteres magasságról indul - kihasználva a hátrahúzott homlokzat adta lehetőséget. Alatta két szinten, illetve részben ezen az első emeleten oldották meg a gépkocsitárolást, megtakarítva ezzel a költséges, sok kivitelezési nehézséggel járó résfalas mélyépítési munkákat, amik egy három szintes mélygarázshoz már szükségesek lettek volna. A szabályozás a területen nem teszi lehetővé a parkolóhelyek megváltását, így az előírt, lakásszámmal megegyező beállóval kellett számolni. A belső udvar szintjét "megemelő" parkolóterület következményeként az udvarok légtéraránya is kellemesebb lett.

A finoman megmozgatott épülettömeg a belvárosi területen keresett, kisebb alapterületű lakásokat rejt. Nem épültek ugyanakkor hagyományos értelemben vett garzonok: a szabályozás a lakások átlagterületét 55 négyzetméterben határozta meg. Ebből adódott méretük és újszerű elrendezésük: a nappalihoz paravánfallal csatlakoztatott háló, amely tolóajtókkal akár teljesen le is zárható, vagy a paravánfal nélkül egy térként is kezelhető. Minden lakóegység rendelkezik terasszal vagy erkéllyel. Eltérően a szokásos gyakorlattól, a nagyobb lakások esetében egy beugróban elhelyezve ez a lakótér szerves, központi részévé válik.

"Mindig kihívás a fejlesztési célú társasházaknál, hogy úgy kell minőségi, időtálló és esztétikus épületet létrehozni hogy szigorúan be kell tartani a a Beruházó által meghatározott költségkeretet." - emelte ki Gábor Kálmán, a ház vezető tervezője. Anyaghasználatát tekintve a Rózsa55 esetében azt a megoldást választották, hogy a bejárati zóna környezetében, ahol a lakók vagy a járókelők kapcsolatba kerülnek a házzal, eternit burkolatot alkalmaztak, míg a magasabb vagy belső felületeken fehér vakolatot. Elegáns részletet jelent a homlokzaton a befogott, homokfúvott üvegkorlát. A lakások számára beépíthető emeleteken ugyanakkor a közös terület minimalizálására volt szükség, a középfolyosós kialakítás elkerülhetetlen volt - igaz, a mai korszerű ledes világítástechnikával megfelelő mennyiségű és színhőmérsékletű fény érhető el.

Kicsi energiaigényű, hatékony és jól fenntartható házat terveztek. A lakások komfortját - az okostelefonról vezérelhető szerelvények mellett - a tetőre helyezett gépészeti tömegbe rejtett központi, hővisszanyerős hűtőgép is biztosítja. Jóformán teljes területén zöldtetőt kap az épület: a belső és a környező mikroklímára gyakorolt pozitív hatása mellett legalább részben hasznosítja a csapadékvizet. Mivel a vizet csak egy átmeneti tározón keresztül lehet a csatornába engedni, így a növényzettel ültetett felület a lefolyási sebességet is optimalizálja.

A ház - a fejlesztői szempontok érdekében meghozott kompromisszumok mellett is - igyekszik kihasználni a hely, a telek és a program adta építészeti lehetőségeket. A vezető tervező kiemelte, büszke arra, hogy amit letettek az asztalra, abban benne van a beruházó és a tervező csapat minőségi munkája.

Mizsei Anett

 

Vélemények (1)
EMA
2020.04.03.
09:16

Az épület valóban szép - kívülről. Azonban a lakások belső elrendezése katasztrófális! Két lakást kellene berendeznem, de minden részlete ellentmond a józan igényeknek - a hálószobába még véletlenül sincs olyan falszakasz, ahová egy szekrényt normálisan el lehetne tenni, a homlokzat bűvöletében logikátlan a kijárat helye az erkélyre, a konyhák elavult elrendezésűek, a nagy alapterületű, de pocsék elosztású fürdőszobákban ott a mosógép, ahelyett, hogy a XXI. századi igényesség jegyében lenne egy háztartási helyiség!Közlekedők, dobozok, humánus belső terek nyoma sincs!

Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk