Épületek/Középület

Madárfütty Keletről - SAO Food & Bar

1/17

SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs

?>
SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs
?>
SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs
?>
SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs
?>
SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs
?>
SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs
?>
SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs
?>
SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs
?>
SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs
?>
SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs
?>
SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs
?>
SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs
?>
SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs
?>
SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs
?>
alaprajz - SAO Food & Bar
?>
polc - SAO Food & Bar
?>
pult, asztal - SAO Food & Bar
?>
pult - SAO Food & Bar
1/17

SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs

Madárfütty Keletről - SAO Food & Bar
Épületek/Középület

Madárfütty Keletről - SAO Food & Bar

2015.12.03. 15:15
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország, _Magyarország

Építészek, alkotók:
Kertész Attila, Simonfalvi Bence

SAO Food & Bar

URL:
POSITION Collective

Tervezés éve:
2015

Bruttó szintterület:
60 m2

Stáblista

tervezők: Simonfalvi Bence, Kertész Attila

MÉD:

Mi történik akkor, ha a tervezők baráti kapcsolatot ápolnak a megrendelőkkel, akik kinőtték lakás éttermüket? Megszületik egy olyan étterem, ahol 60 négyzetméteren elfér egy csepp keleti kultúra: ételek, barátságos légkör, - mindez tökéletes összhangban a dizájnnal. Bemutatjuk a POSITION Collective (Simonfalvi Bence és Kertész Attila) projektjét, SAO Food & Bar-t. 

A SAO étterem tervezése talán az egyik legkülönlegesebb élmény volt az eddigi munkáink közül. A három tulajdonos (Anh Tuan, Phuong Nguyen, Song Tao Wang) régi jó barátunk és egyben olyan emberek is, akik jártasak a design és a belsőépítészet világában. Ez tervezői szempontból egy szerencsés szituáció, hiszen a hely identitása, a tulajdonosok karaktere és az általuk képviselt kultúrák és gasztronómia a kezdetektől fogva alapot nyújtott a tér megalkotásához. A mi feladatunk leginkább a funkcionalitás szem előtt tartása, valamint egy jól működő étterem alaprajzának és bútorainak a megtervezése volt. A SAO arculatát Laki Eszter készítette, akinek a munkássága szinte egyet jelent Budapest gasztronómiai arculatkészítésével. 

A SAO egy minimál területű étterem program, ahol 60 négyzetméteren egy teljes konyhát, háttérbázist és vendégteret kellett létrehozni. Ebből azonnal látszik, hogy maximálisan törekedtünk arra, hogy a konyhatechnológia és a tárolás a lehető leglogikusabban és helytakarékosabban valósuljon meg.


SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs
8/17
SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs





A vendégteret a hosszú, közösségi asztal határozza meg, ahol sokszor új barátságok köttetnek egy jó vacsora mellett. Ehhez egy személyes élmény is kapcsolódik. Korábban Anh Tuan lakás/műtermében voltak olyan baráti vacsorák, ahol a konyha/étkezőben elhelyezett hosszú asztal mellett beszélgettünk a legfinomabb keleti ételek társaságában. Tuannal a konyha és az étkező elrendezése szinte azonos a SAO-ban kialakítottal, amely valahol ezeknek a vacsoráknak a világát idézik fel újra.

Az asztal végében egy olyan bárpult kapott helyet, ahol a vendégek végignézhetik, hogyan készül egy különleges vietnámi koktél vagy kávé. A családiasság és emberközeliség érzetét hivatott fokozni a polcrendszer is, amelyen elérhető távolságban van néhány, a tulajdonosok által odahelyezett, személyes keleti emléktárgy. A keleti kultúrára jellemző túlzsúfoltság érzését növeli az asztal felett kialakított, kalitkákból és lampionokból álló installáció. A SAO madárfüttyöt jelent kínaiul, ha ezt tudjuk, rögtön értelmet nyer az installáció és a falakat díszítő grafikus tapéta is - mely szintén Laki Eszter munkája.


SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs
12/17
SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs




POSITION Collective




Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk