Technológia

Megjelent az OCTOGON 126. lapszáma

1/1

?>
1/1

Megjelent az OCTOGON 126. lapszáma
Technológia

Megjelent az OCTOGON 126. lapszáma

2016.06.06. 09:48

Jöjjön néhány téma az OCTOGON idei második lapszámából. Fenyvesektől övezett domboldalon áll az utóbbi évek egyik különleges lengyel családi háza. A Bárkaként elhíresült, a KWK Promes tervezőiroda építészei – köztük az egyik tulajdonos – által jegyzett betonépület keletkezéstörténetét, technikai részleteit is megismerhetik a 126. Octogon lapszámból. 

Octogon 2016/2 (126.)

A lengyel vidéki kortárs építészet mellett a hazaiak is fontos szerephez jutottak. Meglátogattuk a Zselici Csillagparkot (Erdélyi-Gáspár Judit, Erdélyi Róbert), illetve az ennek fahomlokzatával ellentétes esztétikájú Zrínyi-vár új üvegtéglány látogatóközpontját (Koch Péter).

Állandó szerzőnk, Torma Tamás néhány, a közlekedéshez kapcsolódó kisebb-nagyobb építményt és épületet vizsgált meg a helyszínek kontextusában, így Szentgotthárdon (Kendik Géza) és Keszthelyen (Riedl Tamás) egy-egy buszállomást, buszpályaudvart, valamint Vácott a MÁV szakszolgálati épületeit (Pethő László). Kovács Péter, szintén állandó szerzőnk, a Lőrincz Attila tervezte, Debrecenben megépült Pilótaképző- és vizsgaközpontot mutatja be, Budapesten pedig az UPC új irodaenteriőrjét járta be.

A tisztán kortársak mellett a klasszikusok, pontosan a rekonstrukciók is helyet kapnak időnként lapunkban, az itt bemutatott számban az Andrássy 8. szám alatt álló eklektikus bérpalotában megnyitott Hotel Moments kapott helyet, melynek rekonstrukciós terveit az Archikon építésziroda jegyzi, a bemutató cikkben Szépvölgyi Viktória részletesen kitér a ház történetére is.

Ha már megújulás, ugyan nem klasszikus, de a budapesti Váci úti „irodafolyosó" egyik, a '90-es években épült háza, a River Estate is korszerű formában és technológiákkal újult meg, design szempontjából a recepciók terére fókuszáltunk írásunkban (Molnár Szilvia).

Lapszámunk készítésével egy időben nyílt meg a Studio Arkitekter belsőépítész cég új irodája, a stúdió alapító-vezetője, Csap Viktor vezette körbe szerzőnket, Martinkó Józsefet a Hotel Marriottban működő büróban.

Továbbiak címszavakban a tartalomjegyzékből:
KÜLFÖLD
8 Martinkó József: Bárka a hegyen - A KWK Promes tervezőiroda vezető építészének nyaralója - Robert Konieczny, Łukasz Marciniak
ITTHON
18 Martinkó József: „A csillagos ég felettem …" - Csillagpark látogatóközpont a Zselicben - Erdélyi-Gáspár Judit, Erdélyi Róbert (ERGA Stúdió Kft.)
26 Takács Ákos: Értek mindent, ha a házra nézek – Debrecen-Józsa katolikus templom – Győrffy Zoltán
34 Martinkó József: Tárgy az időben - A szigetvári Zrínyi-vár új látogatóközpontja – Koch Péter
39 Torma Tamás: Kivilágít a fa - Buszmegállók Szentgotthárdon - Kendik Géza (A4 studio)
42 Torma Tamás: Buszpályaudvar Keszthelyen - Mindig más világ - Riedl Tamás (T. J. Terv Bt.)
44 Kovács Péter: Földről az égbe - Pilótaképző- és vizsgaközpont, Debrecen – Lőrincz Attila (Érték-Forma Bt.)
50 Torma Tamás: Indóháztól a klinkertégláig - Vasúti szakszolgálati épületek Vácon - Pethő László (GEON Építészstúdió Kft.)
56 Uhl Gabriella: Arccal a jövő felé! - Új bölcsőde és közösségi tér Nagykovácsiban - Földes László, Sónicz Péter (Földes és társai építésziroda)
66 Szépvölgyi Viktória: Növekvő kéjelmek - Megnyílt a Hotel Moments – Nagy Csaba (Archikon Kft.)
IRODA
82 Kovács Péter: Újragondolt alapok - UPC irodaenteriőr a Haller Gardensben
88 Molnár Szilvia: Stílusváltás - Megújult a River Estates irodaház - Aula Építésziroda Kft.
94 Martinkó József: Business is the best Art - Studio Arkitekter belsőépítész cég irodája a Hotel Marriott alatt - Studio Arkitekter
MIN DOLGOZIK?
100 Bővítik a Budapesti Német Iskolát - Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.
102 Időtálló autonómia - Interjú Gutowski Roberttel
104 Tartalommal összhangban - Interjú Vesztergom Ádám építésszel
110 DESIGN RANDOM
KKK
106 Molnár Szilvia: Összeérő idők
108 Láposi Roland: Tanulmány helyről, térről
109 Reizinger Zsófia: Népismeret
DECO
112 Molnár Szilvia: Meleg kromatika - Főszerepben a faburkolat - Bertóty Eszter
DESIGNLOKÁTOR
116 Molnár Szilvia: Fald föl Itáliát! - BELLOZZO® az Oktogonnál – Bara Ákos
120 Molnár Szilvia: Időkotta - Brody ArtYard - Brody House Group kreatív design
122 Trafik
123 Index

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk