Technológia

Megjelent az OCTOGON 128. lapszáma

1/1

Octogon 2016/4.

Octogon 2016/4.
?>
Octogon 2016/4.
1/1

Octogon 2016/4.

Megjelent az OCTOGON 128. lapszáma
Technológia

Megjelent az OCTOGON 128. lapszáma

2016.08.04. 07:44

Elkészült a Pécsi Állatkert funkcióbővítő beruházása Koch Péter tervezésében, a MINUSPLUS tervezői nyaralót alakítottak át  Leányfalun, de itt a jelentés is a Velencei Biennáléról és a Széll Kálmán térről is. Az Octogon legfrissebb száma.

Octogon 2016/4.

Rügyfakadás után fák takarta épületrészlet látható a borítón. Vajon hol épült fel? A kortárs hazai építészet történéseire érzékeny olvasóink azonnal vágják rá, hogy Pécsett. Ugyanis befejeződött a Pécsi Állatkert funkcióbővítő beruházása (Koch Péter / NARA Stúdió), a születésekor is különlegesnek számító állatkert új formájában számos újítást, korszerű részletet mutat. Kicsit messzebbre is tekintettünk, Velencére, egészen pontosan a Biennáléra, szerzőink, „Jelentettek a frontról", így néhány kiemelkedő színvonalú pavilonról részletesebben is megemlékeztek. A magyar kiállítás tanulságairól, erényeiről és hibáiról is született egy önálló beszámoló.

Lécezett homlokzatú nyaralóépületet alakítottak át Leányfalun a MINUSPLUS tervezői, alaprajzi váltások, északról kétszintes, dél felől földszintesnek látszó épület született, a nappali terében, meglepő mód, egy japán anime inspirációra családi fürdőzőmedence.

Néhány napra Mádra és környékére látogattunk, a több elkészült rekonstrukció, új építés közül ebben a lapszámban a Szécsi Zsolt, M. Juhász Ágnes, Baróthy Anna, Tóth Bálint és Faddi Dalma tervezte olaszliszkai interaktív (hanginstalláció, fénydesign) holokauszt-emlékművet mutatjuk be, ami a 19. századi zsinagóga maradványait integrálva született meg.

Budapest egyik leginkább várt térrekonstrukciója a Széll Kálmán tér volt, kritikát, hibáit és erényeit is sorba véve ifj. Gárdonyi László írt róla. Külön cikkünkben a kivitelező osztja meg olvasóinkkal a tapasztalatait.

Még a tervezés fázisában, de a már most látható, hogy városrész léptékű fejlesztés kezdődik a Kopaszi-gátnál, a terveket egy dán építésziroda, az ADEPT jegyzi, vezető tervezőjével, Anders Lonkával a tervezési fázis első ütemét megvitatandó, Martinkó József készített interjút.

Idén, az év első felében zajlott le a Becket-hét, amin az 1100-as években Canterburyben érsek, majd vértanúhalált halt Becket Tamás ereklyéje is „szerepet kapott". A vértanú ereklyéi közül egy könyökcsont-darab Esztergomban található, melyhez az esemény kapcsán egy magyar ötvösművész, Lenzsér-Mezei Kata készített modern vonalú ereklyetartót.

Tartalomjegyzék

KÜLFÖLD

 • 8 Martinkó József: Sok kicsi sokra megy – A londoni Serpentine Pavilion 2016 épületeiről
 • 12 Torma Tamás: Világleltár a létra tetejéről – Velencei Biennálé, 2016
 • 18 Martinkó József: „A világ leghosszabb egy millimétere" – Aektivátorok – Helyi aktív építészet Velencében – Fábián Gábor, Fajcsák Dénes

ITTHON

 • 22 Pleskovics Viola: Egy család természete – Nyaraló átalakítása Leányfalun – Alexa Zsolt, Pap Szabina, Pozna Anita (MINUSPLUS)
 • 30 Molnár Szilvia: Érzékenyítés – Interaktív emlékhely Olaszliszkán – Szécsi Zsolt, M. Juhász Ágnes; Baróthy Anna, Tóth Bálint, Faddi Dalma (S'39 Hybrid Design Manufaktúra)
 • 36 Martinkó József: Joe, Liza és Bálint, a víziló – A Pécsi Állatkert funkcióbővítő fejlesztése és bővítése – Koch Péter (NARA Stúdió)
 • 50 Ifj. Gárdonyi László: A hegyesszög uralma – Építész Stúdió, Lépték-Terv Tájépítész Iroda, S'39 Hybrid Design Manufacture

MIN DOLGOZIK?

 • 66 Martinkó József: Városrendezés a Duna-parton – Interjú Anders Lonkával, az ADEPT társalapítójával
 • 70 DESIGN RANDOM
 • 72 Pleskovics Viola: Újjáéledt kincsművészet – Interjú Lenzsér-Mezei Katával
 • IRODA
 • 76 Molnár Szilvia: Kortörténet és teremtés – Új irodában a Waberer's – Csavarga Rózsa, Török Szabolcs Bence, Szentgyörgyi Szandra
 • DESIGNLOKÁTOR
 • 82 Molnár Szilvia: Alpár Ignác kalapja – H&M üzlet a Váci1-ben – Helen Singstedt Werner; Bánáti Béla, Lénárt Szabolcs (Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.)

91 TRAFIK
92 INDEX

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk