Technológia

Megjelent az OCTOGON 130. lapszáma

1/2

Octogon 2016/6.

Octogon 2016/6.
lead
?>
Octogon 2016/6.
?>
lead
1/2

Octogon 2016/6.

Megjelent az OCTOGON 130. lapszáma
Technológia

Megjelent az OCTOGON 130. lapszáma

2016.12.19. 14:46

Az Octogon különszámmal tisztelte meg a CEU új budapesti épületének alkotóit. A lap a beruházók, az építészek és a kivitelezők megszólaltatása mellett teret ad a CEU korábbi épületeinek bemutatására és az új épület kritikájára is. 

OCTOGON 2016/6.

Budapest belvárosában, a Nádor utca 9. szám alatti ingatlanon ettől az évtől a CEU (Central European University/Közép Európai Egyetem) új épülete áll, aminek külön lapszámot szántunk. Amikor Michael Ignatiefet, a CEU rektorát az épületről, az új épület megrendelői koncepciójáról kérdeztük, így fogalmazott: "Lényeges volt, hogy az épületeink egy folytonos egésszé álljanak össze. Amint az összes építkezési szakasz befejeződik – mivel ez még csak az első fázis volt – a bejáraton belépve az egész campusz élménye átélhető lesz. Az épület közelebb hozza a szakokat, a karokat és a diákokat. Nem látom értelmét egy olyan épület létrehozásának, ami nem közösséget épít. Reméljük, hogy ez az épület pont ezt teszi a közösséggel, úgy a benti világban, mint a kintiben. A kinti világ közössége alatt pedig gondolok a cipészre, a céges dolgozókra, a kisiskolásokra vagy a környékbeli lakókra. Azt szeretném, ha mind azt éreznék, hogy bármikor besétálhatnak, hogy egyszerűen bejöhetnek kávézni."

Ezt a nagyszerű, ugyanakkor szokatlan karakterű és szervezésű épületet a RIBA Royal Gold-díjas ír építészpáros, Sheila O'Donnell és John Tuomey tervezték. Az írek a Teampannonnal együttműködve fejlesztették a terveket. „A két iroda közötti együttműködésről mind a Teampannon vezető építésze, Noll Tamás mind, a projektépítészeti feladatokat ellátó és azzal öt éven át hihetetlenül intenzív kapcsolatban élő fiatal építész, Hidasnémeti Máté nagyon pozitívan nyilatkoznak" (Rubóczki Erzsébet). Budapest kultúrtörténete, építészettörténete, és az, ahogyan két külföldi építész látja a várost, mind-mind beépültek a tervbe.

Az építészeken kívül egyebek mellett a projektben résztvevő generálkivitelező konzorcium vezetői közül a Market Építő Zrt. igazgatója, Scheer Sándor és Kéri Dávid, a Strabag projektvezetője is nyilatkozott lapunknak, miként a CEU projektvezetője, Baross Pál is. Mindemellett a CEU korábbi épületeinek történetét és persze az új épületről szóló kritikát is olvashatnak ebben a számban.

 

Octogon 2016/6.
1/2
Octogon 2016/6. 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk