Technológia

Megjelent az OCTOGON 131. lapszáma

1/2

Octogon 2016/7.

Octogon 2016/7.
lead
?>
Octogon 2016/7.
?>
lead
1/2

Octogon 2016/7.

Megjelent az OCTOGON 131. lapszáma
Technológia

Megjelent az OCTOGON 131. lapszáma

2016.12.19. 15:07

Az Octogon 2016/7. számában Tiba Jánosra emlékeznek pályatársai, bemutatót olvashatnak az Archikon által tervezett Meséslert Óvodáról, de megismerhetnek egy kísérleti pavilont is, amelyben a parametrikus design lehetőségeit kutatta Bükösdi György építész. 

OCTOGON 2016/7.

Nincs szomorúbb dolog lapkészítéskor, mint a nekrológ írás. Minden halál veszteség, különösen, ha olyan fiatal ember megy el, mint amilyen Tiba János volt. Munkatársai, barátai írtak összeállításunkban, amelyben Götz Eszter Tiba János építészetéről is megemlékezett: „A játékosság itt maradt az épületeivel, – írja szövege végén - örökre beleégett tanítványaiba, munkatársaiba, a stúdióba: a csapatba, amellyel mindig, minden munkában együtt gondolkodott. De a játékmester, Tiba János – most már örökké fiatalon – végleg elment. Legyen fölötte könnyű a föld."

Régóta vártuk már az ország első passzívház-technológiájú óvodájának megvalósulását, hiszen Nagy Csaba és munkatársai (Archikon) terveit már ismertük korábbról. Ma már gyerekek futkosnak a Meséskert óvodára keresztelt épületben, „melynek kissé neutrális jellege, karakterisztikuma a belső enteriőrökben teremtődik meg, érzékelhető módon az óvodai korosztály élményvilágát célozva meg. A homogén külső színhasználata ugyan a belsőben ellenpontozódik a sárga és szürke felületek által, de ezzel együtt sem válik túlzóvá, hivalkodóvá. A belső terek hangulatát Ferth Tímea nagyméretű grafikái teszik izgalmassá, amelyeknek egyszínű minimalista formavilága kiválóan alkalmas a fiatal korosztály esztétikai nevelésére is." (Kovács Péter)

Bükösdi György évek óta él és tervez Barcelonában. A hagyományos, gyakorlati építésztervezői munka mellett kutatásokat is folytat a parametrikus design területén. „A Glóries Pavilonnal tervezői (Bükösdi és kollégái) a parametrikus design, az energiatakarékos tervezési megoldások és a helyi erőforrásokon alapuló CNC-technológiák közötti kapcsolatot vizsgálják."

Vadas József Párizsban járt, s a Pompidou-ban megtekintette Pierre Paulin életmű-kiállítását. A művészettörténész, designteoretikus James Bond és François Mitterrand lakberendezőjéről és a helyszíni szakmai benyomásairól írt lapunkba.


Octogon 2016/7.
1/2
Octogon 2016/7. 


 

Tartalom

 • 8 Tiba János építészre emlékezünk
 • 22 Glóries Pavilon - Bioklimatikus dóm Barcelonában - Bükösdi György, Rodrigo Rubio, Daniel Ibanez

VILLA

 • 26 Martinkó József: Házasítás – Anonym Ikerpince és kóstoló Etyeken -Szövényi Anna, Szövényi István
 • 34 Martinkó József: Se nem kicsi, se nem nagy… - Villa délen - Koch Péter, Csima Roberta (NARA Stúdió)
 • 42 Molnár Szilvia: Program, alkotás - Villaépület a Rózsadombon - Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes, Schmidt Péter (Tóth Project Építésziroda), Sütő Kata, Sütő László (Sütő Interior)
 • 52 Kovács Péter: Tudatosság és otthonosság kicsiknek – Passzívház-technológiájú óvoda Angyalföldön - Nagy Csaba, Pólus Károly (ARCHIKON Építésziroda)
 • 64 Molnár Szilvia: Iskolapélda - The British International School, Budapest - Szerdahelyi László (Aspectus Architect Zrt.), Szenes István (Szenes Design Stúdió)

IRODA

 • 72 Mizsei Anett: V17 irodaház - A Váci út kapuja - Szerdahelyi László, Gulácsi Norbert (Aspectus Architect Zrt.)
 • 88 Bán Dávid: Csipkerózsika felébredt álmából – A Váci1 belső tere – Mózes Péter, Nagyistván Petra, Horváth Domonkos


MIN DOLGOZIK?

 • 94 Új zenei központ és Városháza bővítés Debrecenben - Bordás Péter (BORD Építész Stúdió)
 • 97 Airport Hotel, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, Budapest- Szerdahelyi László (Aspectus Architect Zrt.)


KKK

 • 100 Vadas József: James Bond és François Mitterrand lakberendezője - Pierre Paulin a Pompidou-ban
 • 104 Molnár Szilvia: Kusza vonalak mögött - Autizmus és design
 • 110 DESIGN ANDOM


HELYEK

 • 112 Bán Dávid: Szolidan, mégis feltűnően - Megnyílt az Arkhenea új bemutatóterme a Lipótvárosban - Vitáris László (Nartarchitects)
 • 117 Molnár Szilvia: Trendsziget a Graphisoft Parkban - Haworth Budapest Showroom - Haworth, MádiLáncos Stúdió - Sárosdi-Mádi Krisztina, Láncos Áron (MádiLáncos Stúdió)


HOTEL

 • 122 Mező Viola: Nyugati kényelem – Hotel RUM - Bara Ákos, Lefkovics Szonja

133 TRAFIK
136 INDEX

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk