Technológia

Megjelent az OCTOGON magazin 109. száma

1/2

OCTOGON magazin 109. száma

OCTOGON magazin 109. száma
?>
OCTOGON magazin 109. száma
?>
1/2

OCTOGON magazin 109. száma

Megjelent az OCTOGON magazin 109. száma
Technológia

Megjelent az OCTOGON magazin 109. száma

2014.03.05. 10:56

Idei – avagy már a ló évében összeállított – első számunkat a Fuksas Architetto nagy szenzációt keltett, Sencsenben megépült, kettős héjú, félmillió m2 alapterületű repülőterével indítjuk, majd, rövid ideig még a határon kívül időzve megmutatjuk, hogy Mallorcán miként gondolkoznak a bérházépítésről, úgy építészeti, mint szociológiai szempontból (tanulságos történet).

Ambrus László több mint két évtizede él külföldön, a nyolcvanas évek végén pallérozta tudását a legendás Bauhausban, karrierje Németországban indult, élete is oda köti. Rövid ideig tartózkodott szülőföldjén, ez idő alatt sikerült találkoznunk vele. Két berlini épületét mutatta meg nekünk, mesélve a német megbízókról, a tervezők helyzetéről, helyi szakmai sajátosságokról.

Ha az aktuális hírek alapján a hazai lakás- és házépítés mennyiségét tekintve el is érte a történelmi mélypontot, minőségi épületek szerencsére – kevesebb számban ugyan, de – születnek most is. Dúzs Sándor és Kuknyó Lajos egy északi tájolású házat „fényletek" példásan, amely a hazai nyomtatott sajtóban először az OCTOGON oldalain látható. A napfényes, kiegyensúlyozott tömbökkel kialakított ház alagsorában ritka szép borszentély is helyet kapott. 2008-ban Városi Gábor már egyszer megmutatta, milyen az, amikor szembe lehet és kell menni az aktuális vagy éppen szokványos építészeti ízléssel. Most újabb, meghökkentő alaprajzú és felépítményű villába invitálta főszerkesztőnket. Tomay Tamás épületei, belső terei szinte első pillanatra azonosíthatóak – szerelem első látásra. Híres színész számára tervezett 2009 és 2012 között Óbudára, ráadásul ez esetben zárt utcasorú, hagyományos arcú óbudai homlokzatok közé.

Ipari jellegű terekben sem szűkölünk: itt van rögtön a Minusplus tervei nyomán, egy régi trafóházból kialakított, rafinált fényekkel, látszóbeton-felületekkel átalakított szórakozóhely: a Kazinczy utcai Kocka. Melyet a Sauflon gyáli Innovációs Központja követ, belül Bojti András üvegszobrász reflektív üvegfelületeinek köszönhetően olyan színvonalú és atmoszférájú belvilág, amelyből igen kevés született eddig felénk. Paradigmaváltás közeledik úgy a designban - olvashatják kiküldött tudósítónknak a kölni bútorvásárról írt beszámolójában -, miként az építészetben is. Logikusabb térkialakítás, kisebb alapterületek, újrahasznosított anyagokkal, tárgyakkal létrehozott belső terek, hogy csak néhányat említsünk. Az office-ok világában ezzel a szemlélettel a Market Építő Zrt. bizonnyal a pionírok egyike - új székházukról szóló írásunk részletesen feltárja a „hogyanokat" is. De mintha a művészet is méltóképpen lenne jelen újabban egyes irodai terekben. A sokszorosított plakátok, kvázi-vásznak helyét valódi műalkotások foglalják el, nem telezsúfolva, kitöltve a téri hiányokat, éppen ellenkezőleg: megkoronázva, definiálva az adott enteriőrt – ez történt a Concorde Alapkezelő új ügyféltereiben Havadtői Sámuel művei által és köszönhetően Somogyi Gábor értő közreműködésének.

OCTOGON magazin 109. száma
1/2
OCTOGON magazin 109. száma

S végül köztér, kiállítás és állandó rovatok:

A szakma talán nem is vett tudomást Veszprém új közteréről, mi megnéztük. Pontosabban régi-új közteréről, a Pannonterv Veszprém által megépített gyalogos átkelőről van szó (Budapest- Jutasi utcák kereszteződése), ami immár, a Városi Tájkép Csoport megvalósult terve óta: Szilágyi „Lackó" László punk-művész nevét viselő utcagaléria.

Az elmúlt év (és évforduló) talán legjobb urbanisztikai témájú tárlata, az Egy város entrópiája volt a Műcsarnokban. Értő, a kiállítás hátterébe is bepillantást nyújtó elemzést olvashatnak Uhl Gabriellától.

Min dolgozik?-rovatunkban nemzetközi sikereikről mesélnek érintett hazai alkotók. És a soron következő Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjának tervéről, illetve a Milanói Expó Malom-konceptjéről szintén faggatta tervezőiket állandó szerzőnk, Farsang Barbara.
Kaplár F. Krisztina Designlokátorval a Bruno & Brunót (Mag Ildi, Láng Imola), a TOKIO-t (Csap Viktor) és a MOM Parkban található új Spar üzletet (LAB5 Architects) vizsgálta meg.

A Munkaköziben az újjáépülő, legendás Gomba (Budapest/Móricz Zsigmond tér) alakulásának pillanatait láttatjuk.
Fotóesszé: Cseh Dániel fotói valójában nem létező, „manipulatív" terekről.

Az ízelítő nem teljes körű, a lapot keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő!
Táblagépe, okostelefonja van? Lapunk már digitálisan is előfizethető:
www.dimag.hu
www.digitalstand.hu    

Tartalom:

10. Martinkó József: A ló éve – Massimiliano és Doriana Fuksas sencseni repülőtere
15. Cser Brigitta: Falu végén van egy ház – RipollTizón bérháza, Mallorcán
18. Martinkó József: Kettős kútfő – Ambrus László két háza
24. Molnár Szilvia: Cselekményszövés – Dúzs Sándor és Kuknyó Lajos fénnyel teli villaépülete
30. Bojár Iván András: Pezsgő a hóban – Nagy-Miticzky Szabolcs és Városi Gábor villaépületéről
43. Torma Tamás: Szürke mögé rejtett árnyalatok – Tomay Tamás egyik legutóbbi munkájáról
47. Kaplár F. Krisztina: Nagy dobás – Kocka a Minusplustól
52. Metropolis – fotóesszé Cseh Dániel felvételeiből
58. Kutor Elvira: Nevek és árnyékok – Veszprémi köztérprojekt (Városi Tájkép Csoport)
60. Szépvölgyi Viktória: C-moll mise Gyálon – A Sauflon Innovációs Központja (Földes és Társai)
66. Martinkó József: Folyamatos jövő – A Market Építő Zrt. új székháza (Kis Péter, Keszthelyi Kristóf, Dobrányi Ákos)
77. Munkaközi – Fotósorozat a Gomba felújításáról
86. Farsang Barbara: Min dolgozik? – Hutter Ákos/Getto Tamás; Kovács D. Barna; Hatvani Ádám (Sporaarchitects); Jakab Csaba/Márton László Attila
92. Uhl Gabriella: Vigyázat! Törékeny! – elemző írás a Műcsarnok Egy város entrópiája c. tárlatáról
94. Vadas József: Paradigmaváltás előtt – szerzőnk jelenti a kölni bútorvásárról
100. Martinkó József: A kacsa, a bika, a medve és Pinokkió – A Concorde Alapkezelő új ügyfélterei (Somogyi Gábor/Havadtői Sámuel)
103. „Ne üljön 10 órát senki a munkahelyén" – interjú Luc Kampermannal
106. Kaplár F. Krisztina: Designlokátor – benne: Bruno & Bruno, TOKIO; MOM Park/Spar

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk