Technológia

Merjünk belevágni a zöldtető telepítésbe!

1/5

Almásfüzitői óvóda

Almásfüzitői óvóda
Almásfüzitői óvóda
Almásfüzitői óvóda
Ikea - Örs vezér tér, Budapest
Ikea - Örs vezér tér, Budapest
?>
Almásfüzitői óvóda
?>
Almásfüzitői óvóda
?>
Almásfüzitői óvóda
?>
Ikea - Örs vezér tér, Budapest
?>
Ikea - Örs vezér tér, Budapest
1/5

Almásfüzitői óvóda

Merjünk belevágni a zöldtető telepítésbe!
Technológia

Merjünk belevágni a zöldtető telepítésbe!

2017.10.24. 08:00

Cikkinfó

Szerzők:
Bán Dávid

Földrajzi hely:
Magyarország

Cég, szervezet:
Diadem App

A zöldtető telepítés hazai jogi háttere és a tervezési, kivitelezési kihívások után bemutatjuk a Németországból érkező irányelveket itthon meghonosító APP Kft-t. A cég munkatársai műszaki, tervezési, kivitelezési segítséget nyújtanak a zöldtető építésben. Bán Dávid írása.

Az idei nyár és ősz eddig eltelt ideje világszerte bebizonyította, hogy földünk klímája változásban van, egyre több az extrém időjárási jelenség, amelyek a városokra is jelentős terhet rónak. Épp ezért sokan keresik az építészeti, urbanisztikai választ arra, hogy a városokban miként enyhíthetünk a klíma okozta nehézségeken. Erre az egyik alkalmas eszköz a megfelelő zöldfelületek telepítése, amelynek fontosságát Nyugat-Európában már felismerték. Ha településvezetési szinten itthon még csak minimális előrelépéseket látunk a klímabarát építkezések felé, szerencsére viszont egyre több építész és építtető kezdi felismerni ennek pozitív és megkerülhetetlen hatásait.

A Zöldtetők és Zöldfelületek Országos Szövetsége (ZÉOSZ) a hazai zöldtető építés legfőbb hazai fóruma. A szervezet egyik alapítója a 22 éve működő APP Kft., amely műszaki, tervezési, kivitelezési segítséget nyújt mindenkinek, aki épületére – legyen az középület, társas- vagy családi ház – zöldtetőt szeretne telepíteni. A cég már az indulásakor, az alapító tulajdonosok külföldi tapasztalatait felhasználva a németországi zöldtetős irányelveket vette át, fordította le magyarra és adaptálta a hazai környezetre. Magyar nyelvű tematikus katalógusaikat minden ügyfél számára át tudják adni, benne a műszaki lehetőséges széles tárházával. Mindemellett személyes tanácsadással segítik főként az építészek, tájépítészek munkáját abban, hogy az ötleteik, építészeti elképzeléseik alapján a megfelelő módon, minőségben készülhessenek el a tervezett zöldtetők.


Almásfüzitői óvóda
1/5
Almásfüzitői óvóda

 

Az APP Kft. kiemelten koncentrál a fejlesztésekre, az innovációra, folyamatosan figyeli a külföldi tendenciákat és kapcsolatot épít, s tart fenn főleg Nyugat- és Észak-európai partnerekkel. Jelenleg leginkább a tető vízmegtartó képességének fejlesztése zajlik, hiszen egyre inkább az kerül előtérbe, hogy a tetőre hirtelen nagy mennyiségben lehulló – vagy alkalmilag özönvízszerűen lezúduló – csapadék ne terhelje meg a ház és a település csatornahálózatát. Mindemellett a csapás áldás is lehet, hiszen egy jól kiképzett zöldtető képes felfogni, a növényzetére hasznosan elosztani vagy épp tárolni a szürkevizet így a jól megtartott csapadék hasznos forrás is lehet a tető élővilága számára. Korábban már írtunk róla, hogy a települések, de kifejezetten a nagymértékben szilárd burkolattal ellátott városok számára egyre nagyobb gondot okoz a csapadék elvezetése. A leterhelt csatornahálózat már csak nagyon korlátozott mértékben bővíthető, a csatornák áteresztő képessége korlátozott, nem egyszer képtelen a rendszer elvezetni a csapadékot, ezzel komoly károkat és fennakadást okozva. Erre nyújthatnak maximális megoldást a zöldfelületek, ezen belül is a nagy vízmegtartó képességű zöldtetők.

Mivel egyre több hazai tervező és megrendelő kezdi megérteni azt, hogy a zöldtető többet jelent, a beépíthető felületek növelésének „kiválthatóságára" lehetőséget adó egyfajta jogi kiskapunál, képes túlmutatni az esztétikai élményen, segíti a biodiverzitást, a csapadékkezelést, az épület és környezete hőháztartását, ezért egyre többen keresnek professzionális megoldás a kivitelezésre. Az APP Kft. épp ezért tartja fontosnak, hogy az építészeti ötlet mögé megtalálják a megfelelő műszaki tartalmat, akár egyedi innovatív megoldást, mindezt pedig következetesen vigyék végig egészen a kivitelezés befejezéséig, sőt még annál is tovább, a fenntartásig. Hiszen a zöldtető elképzelésnek már az ötlet szintjén ki kell dolgozni annak hosszú távú fenntarthatóságát: gondolhatunk olyanokra, mint a vízkiállások, a fűnyírás, vagy a biztonság kérdése. Mindezeket a problémaköröket a cég úgy kezeli, hogy az átadást követően még sokáig kíséri az adott zöldfelületeket, összegyűjti a visszajelzéseket, a kapott információkat pedig elemzi, további munkáihoz felhasználja, azokból tapasztalatokat gyűjt össze. Hiszen a zöldtetők élő felületek, azokon az épület átadása után néhány év elteltével fejlődik ki a megtervezett, elvárt növényzet. Mindez – főleg eleinte – rendszeres karbantartást igényel, így a cég tapasztalt szakemberei munkatársai időről időre megnézik, hogy melyik felületeken miként viselkedik a zöld közeg.


Almásfüzitői óvóda
3/5
Almásfüzitői óvóda

 

Az APP Kft. igyekszik felkutatni és tovább képezni különböző szakkivitelezési partnereket, főleg kertépítő cégek, szigeteléssel foglalkozó vállalkozások munkatársait. A megfelelő tervezés és anyaghasználat mellett kiemelt fontosságú a logisztika megtervezése – amiben szintén kaphatnak segítségek a kivitelezők –, hiszen nagyon sok múlik az előrelátáson, a pontos előkészítésen. Ne kelljen a helyszínen rögtönzött megoldásokat keresni, amelyek nem feltétlenül tudják biztosítani a megfelelő minőséget, tartósságot, de egyben megállhat a munkafolyamat, várakozásra kényszerülnek a fizetett munkások is. Épp ezért fontos, hogy ne csak az üzemelés, hanem már a telepítés tapasztalatai visszajussanak munkaterületről a tervezőkhöz, amik alapján lehetőség van, adott esetben módosítani egyes fázisokon, használt eszközökön, vagy más módszereket beépíteni.

A zöldtetőről való gondolkodás, a telepítési és műszaki lehetőségek azonban sok építészhez még nem jutottak el, ezért szükséges, hogy ők szakmai bemutatókon és képzéseken vehessenek részt. Mivel azonban az építészek általában igen elfoglaltak, nehéz alkalmat találni a bemutatkozásra, erre találta ki az APP Kft. az úgynevezett „pizza preziket". Előre egyeztetett időpontban, ebédidőben, keresik fel a cégeket, a munkatársakat megvendégelik egy pizza ebédre és ekkor tartanak előadást a zöldtetők telepítéséről. Mindezért egy kreditpontot (MÉK1 pont 2017/176) is kapnak a résztvevők. A tapasztalat azt mutatja, hogy az érdeklődés élénk, az építészek alapvetően nyitottak lennének a zöldtetős megoldásokra, viszont korábban idő, illetve szakmai ismeret hiányában csak kevesen foglalkoztak ténylegesen ilyen irányú tervezésekkel. A pizza prezik azonban elindíthatnak egy olyan gondolkodásmódot, amelynek segítségével az építészek már bele mernek vágni egy zöldtető tervezésébe, azzal a tudattal, hogy könnyen kaphatnak szakmai segítséget.


Ikea - Örs vezér tér, Budapest
5/5
Ikea - Örs vezér tér, Budapest

 

A zöldtető tervezés, telepítés és fenntartás egy komplex folyamat, amelynek minden lépéséhez az APP Kft. megfelelő szakértelmet, műszaki segítséget tud nyújtani. Olyan projektek esetében, mint például – hogy a számos külföldi mellett csak a hazai munkáknál maradjunk – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, egy almásfüzitői óvoda, a pannonhalmi Viator étterem és borbár, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tornacsarnoka, vagy az Örs vezér téri IKEA áruház tetején létesített zöldtetőknél, ahol a megrendelők már az alapkoncepció megfogalmazásakor kapcsolatba léptek az APP Kft. szakembereivel, ott valóban egy jól végiggondolt, szakszerűen kivitelezett és hosszútávon fenntartható eredményt kaptak.

Az APP Kft. pedig folyamatosan igyekszik innovatív megoldásokkal bővíteni termékkínálatát azért, hogy az építészek terveiben egyre szabadabban felhasználhassák a zöldtetős megoldásokat. Hiszen a cég célja a szemléletformálás, az, hogy az építészeket olyan megoldásokkal segítse, amelyek túlmutatnak egy-egy ház esztétikumán vagy praktikumán, inkább az általa elért környezeti fenntarthatóságot erősítse.

Bán Dávid

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk