Épületek/Lakóépület

Minden egyben - százéves villa Budapesten

1/22

Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid

?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
?>
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
1/22

Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid

Minden egyben - százéves villa Budapesten
Épületek/Lakóépület

Minden egyben - százéves villa Budapesten

2017.05.26. 14:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Kertész Attila, Simonfalvi Bence

Villa Rezeda

URL:
POSITION Collective

Építés éve:
2017

Stáblista

tervező: POSITION Collective
kivitelező: Poparch Studio
asztalos: Na-ratio kft. 
világítástervező: 3F


Letölthető dokumentumok:

A budapesti Rezeda utcában, a zöldellő Gellérthegy oldalában van egy százéves villa, amely tetejéről lenyűgöző látványt nyújt a pesti panoráma. De ne ragadjunk kint, hiszen bent egyszerre van jelen a századfordulós elegancia, a '60-as évek tiszta formavilága és a kortárs játékosság. Minden egyben a POSITION Collective által áttervezett épületben. 

Budapest egyik - talán - legkülönlegesebb helyén, a Rezeda utcában áll az a századfordulós villa, amely belső rekonstrukcióját terveztük meg. A 195 m2, kétszintes épületet egy négytagú család igényeinek megfelelve alakítottuk ki. A ház adottságai kiválóak: 180 fokos pesti panoráma és egy gyönyörű ősfákkal beültetett teraszos kert a Gellérthegy oldalában.


Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
3/22
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid




Belül a nagy belmagasság, a városi látkép felé megnyitott erkélyes oldalról rengeteg fény árad a nagyméretű polgári terekbe. Az eredeti alaprajz már önmagában nagyvonalú térképzéssel rendelkezett, azonban a célunk az volt, hogy egy "falnélküli", áramló életteret hozzunk létre. Az emeleten a családi élettér különböző funkciói (nappali, étkező, konyha, hall) egy légtérbe kerültek, míg a földszint a szülők élettere, ahol a fürdő és a háló funkció vált közös térré. A festett faburkolattal és beépített bútorokkal átértelmezett tartószerkezeti falat, térszervező egységként kezdtük értelmezni, amely érdekes téri átlátásokat hoz létre. Az egybefüggő emeletből csupán a gyerekek szobáját és kiszolgáló helyiségeket választja el falazati elem. Ezeken a falszakaszokon visszahoztuk a ház korabeli belsőépítészetére jellemző klasszikus, falburkolati díszítettséget.


Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid
13/22
Villa Rezeda - tervező: POSITION Collective - fotó: Bíró Dávid



Fontosnak tartottuk, hogy egy 100 éves villaépület belsőtere is valamilyen módon tükrözze a ház külső jellegét, azonban ne konkuráljon a tulajdonosok modern, egyszerű ízlésével. Nagy szerepet kapott a koncepció- és különösképpen a világítástervezésben a megrendelők fotógyűjteménye. A rendelkezésre álló falfelületek nagy részét az egyre bővülő kortárs gyűjtemény teszi élővé, változatossá. A visszafogott belsőépítészeti színhasználat célja, hogy a berendezési tárgyak és a tér kontrasztja domináljon. A bútorok kiválasztásánál teret adtunk a jellemzően a '60-as évek tiszta formavilágával rokon, eklektikus, színes, kortárs designnak, ahol a nagy klasszikusok mellett, még kevésbé ismert brandek is szerepet kaphattak.

POSITION Collective

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk