Épületek/Középület

Múzeum a sziklák alatt – Kulturális fórum Arnsbergben

1/26

Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Madártávlati látvány. Fotó © wa wettbewerbe aktuell

?>
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Madártávlati látvány. Fotó © wa wettbewerbe aktuell
?>
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González
?>
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González
?>
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González
?>
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González
?>
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González
?>
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González
?>
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González
?>
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González
?>
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González
?>
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González
?>
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González
?>
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González
?>
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González
?>
A múzeum főbejárata továbbra is a felújított Landsberger Hof felől nyílik. Fotó © Brigida González
?>
A Landsberger Hof barokk lépcsőháza. Fotó © Brigida González
?>
Újonnan kialakított fogadótér a történeti falak között. Fotó © Brigida González
?>
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González
?>
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Helyszínrajz. Forrás: Bez + Kock Architekten
?>
Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. A régi épület földszintje. Forrás: Bez + Kock Architekten
?>
Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. A régi épület pinceszintje, illetve a bővítés legfelső szintjének összekapcsolódása. Forrás: Bez + Kock Architekten
?>
Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Alaprajz a -2 szinten. Forrás: Bez + Kock Architekten
?>
Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Alaprajz a -3 szinten. Forrás: Bez + Kock Architekten
?>
Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Alaprajz a -4 szinten. Forrás: Bez + Kock Architekten
?>
Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Hosszmetszet. Forrás: Bez + Kock Architekten
?>
Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Keresztmetszet. Forrás: Bez + Kock Architekten
1/26

Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Madártávlati látvány. Fotó © wa wettbewerbe aktuell

Múzeum a sziklák alatt – Kulturális fórum Arnsbergben
Épületek/Középület

Múzeum a sziklák alatt – Kulturális fórum Arnsbergben

2020.02.04. 08:00

Projektinfó

Szerzők:
Kovács Dániel

Földrajzi hely:
Arnsberg, Németország

Építészek, alkotók:
Bez + Kock, Martin Bez, Thorsten Kock

Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg

Tervezés éve:
2012-2015

Építés éve:
2016-2019

Bruttó szintterület:
3533 m2

Stáblista

Építtető: Hochsauerlandkreis
Tervező: Martin Bez, Thorsten Kock (Bez + Kock Architekten Generalplaner GmbH, Stuttgart)  
Pályázati team: Tilman Rösch, Lisa Diez 
Projektteam: Meredith Atkinson, Lea Keim, Antonia Hauser, Anna Piontek, Maria Dallinger, Roman Ramminger, Andrea Stegmaier 
Kiállításépítészet: Wiederkehr Landschaftsarchitekten, Nürtingen 
Helyszín: Alter Markt 24-30, 59821 Arnsberg

Hogyan lehet bővítést tervezni egy négyszáz éves udvarházhoz, ha a szomszédos telek szintje húsz méterrel lejjebb esik? A stuttgarti Bez + Kock Architekten tériségében látványos, esztétikájában megalkuvás nélküli módon kortárs épülettel oldotta meg a feladatot.

Arnsberg Szolnok-méretű város Németország északnyugati részén, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. Első említése 789-ből maradt fenn, bár önálló településsé csak az új évezred hajnalára nőtt. Legjelentősebb időszakát a középkorban élte: a Werl-grófok kastélya körül ekkor alakult ki Vesztfália székhelye. A fénykor nem tartott sokáig, és a város történeti emlékeinek többsége a hétéves háborúban, majd a második világháborúban megsemmisült. A szövetséges bombázók 1943-1945 között többször támadták az óvárost, de nagy pusztítást okozott az „Operation Chastise" néven ismert hadművelet is, amelynek keretében több közeli víztározó gátját bombázták le – az ezt követő árvízben 1600-an vesztették életüket, többségben hadifoglyok.

A Sauerland-Museumot, amely a tartomány délkeleti részének történelmével és művészetével foglalkozik, 1925-ben alapították, és 1937-ben költözött Arnsberg régi udvarházába. A Landsberger Hofot 1605-ben építtette Bajorországi Ernst herceg első udvarhölgye, Pellenbergi Gertrúd számára. 

Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Madártávlati látvány. Fotó © wa wettbewerbe aktuell
1/26
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Madártávlati látvány. Fotó © wa wettbewerbe aktuell

A helyhiánnyal küzdő, a regionális vándorkiállítások bemutatására alkalmas teret nélkülöző múzeum 2012-ben írt ki pályázatot a felújításra és bővítésre az új, Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum programjával. A feladat legsajátosabb kihívását az jelentette, hogy az új épületszárnyat a múzeum melletti, 45 fokos lejtésű telken kellett elhelyezni, amelynek alsó része majd húsz méterrel a bejárati szint alatt helyezkedik el.

A pályázaton nem hirdettek első helyezést; a második díjat a stuttgarti Bez + Kock Architekten nyerte meg, ők kapták a megbízást a tervezésre is. A felújítás első ütemében a meglévő műemléket újították fel, az állandó kiállítás teljes újrarendezésével. Ezalatt a megbízó kérésére a Bez + Kock Architekten alapjaiban átdolgozta tervét, amely korábban földalatti átjárást vizionált a régi tömb és a bővítés között. Ehelyett szoborszerűen lépcsőző épületformát alakítottak ki, amelynek legfelső emelete áll közvetlen kapcsolatban a Landsberger Hof kétszintes pincéjének felső tereivel. Ami változatlan maradt, hogy a bővítés teljes tömege a korábbi épület utcaszintje alatt található.

Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González
6/26
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González

Az építkezés 2015-2019 között zajlott, 7,7 millió euróból; a három és félezer négyzetméteres bővítést 2019 szeptemberében adták át. A metszetekből, illetve az épületegyüttes távlati látványából kiderül, hogy a fő szándék az volt: a bővítés minél kevesebbet takarjon ki a műemléki együttes megszokott látványából, ugyanakkor önállóan is értelmezhető, markáns alkotásként jelenjen meg. A geometrikus, lépcsőző épülettömeg, amely a Landsberger Hofból átvezető híd képezte „tornyocska" felső szintjéről lefelé bővül kiállítótermekkel, multifunkcionális helyiségekkel, majd az utcaszinten a nagy kiállítási csarnokkal, remekül szolgálja ezt az elképzelést. 

Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González
10/26
Bez + Kock Architekten: Dél-Vesztfáliai Múzeum és Kulturális Fórum, Arnsberg. Fotó © Brigida González

A bővítés konkrét kialakítását meghatározta, hogy a helyszín fantasztikus kilátást kínál a Ruhr völgyére. A feltáruló látványok határozták meg a híd vonalát, a látogatói útvonal fordulópontjára helyezett, nagyméretű ablakkal, illetve az épülettestbe egymáshoz soroltan bevágott további nyílások tengelyét is. A hídszerkezetes kialakításnak köszönhetően megőrizhető volt a domboldalban régóta meglévő „Angol sétány", amely az udvarház szintjéről levezet a Ruhrgasséra – innen ma zavartalanul megközelíthető a bővítmény földszintjének tetején kialakított, nyilvános kilátóterasz is.

Az építészek szerint a bővítés egyfajta mediátorként szolgál a nyugati városrész műemléki egysége, valamint a Ruhrgasse jóval lejjebb fekvő környéke között. Ezt célozza meg az utca tengelyét, illetve a Landsberger Hof beépítését figyelembe vévő telepítés, aminek köszönhetően az épület szervesen illeszkedik a meglévő városképbe, érintetlenül hagyva az udvarház kiemelt szerepét. A délnémet Gauingenben bányázott mészkővel burkolt homlokzat, illetve a nyílászárók elhelyezésének mikéntje a szoborszerű megjelenést erősíti.
 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk