Épületek/Középület

Nem félek a fogorvostól!

1/29

diszkréten elhelyezve egy illatosító is gondoskodik a kellemes közérzetről, konkrét illatot azonban nem érezni!

?>
diszkréten elhelyezve egy illatosító is gondoskodik a kellemes közérzetről, konkrét illatot azonban nem érezni!
?>
egy általános, standard kezelő
?>
a nagy kezelő
?>
emeleti mosdó
?>
emeleti váró, egyedi beépített bútor…
?>
emeleti váró, egyedi beépített bútor…
?>
emeleti váró, egyedi beépített bútor részlete…
?>
pihenő szoba
?>
a megérkezés fontos, egy pillanatra el is lehet feledkezni arról, hogy miért is jöttünk…
?>
a fogadó pult mögötti tároló bútor a kartotékokat rejti
?>
a várakozó térből közvetlen kijárás nyílik a teraszra
?>
földszinti mosdók, a falakon tapéta
?>
?>
?>
?>
lejárat a pince szintre, oktató terem előtere –a tér levegőségét úgy értük el, hogy a végfalat tükör borítja
?>
lejárat a pince szintre, oktató terem előtere
?>
a pince szintre vezető a lépcsőházi szakaszban süllyesztettük a kapaszkodót
?>
oktató terem a pince szinten
?>
pince szint, okatató terem - komfortos hight-tech előadó tér
?>
privát mosdó a tetőtérben
?>
…az átalakítás után (hangsúlyozott tömegformálás)
?>
a lépcsőházi tömeg áthatása megjelenik az átellenes homlokzaton is
?>
az áthasított fő tömeg a kert felől (hátsó homlokzat)
?>
kellemes terasz és egy egyéb kiülési lehetőség alakult ki, melyet a páciensek (vagy várakozó hozzátartozók) is használhatnak
?>
az áthasított fő tömeg a kert felől (hátsó homlokzat)
?>
a szépen gondozott kert hívogató, és elég csak finoman jelezni a határt, ahol már a munkatársak fenségterülete kezdődik…
?>
levágtuk az erkélyeket, melyek elvesztették funkciójukat (átalakítás előtti állapot)
?>
racionalizáltuk a tömegformálást (átalakítás előtti állapot)
1/29

diszkréten elhelyezve egy illatosító is gondoskodik a kellemes közérzetről, konkrét illatot azonban nem érezni!

Nem félek a fogorvostól!
Épületek/Középület

Nem félek a fogorvostól!

2018.09.13. 14:34
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Fülöp Krisztina

Szájsebészeti magánklinika

URL:
Komp Design Stúdió

Tervezés éve:
2014

Építés éve:
2015

Bruttó szintterület:
488 m2

Stáblista

vezető tervező: Fülöp Krisztina

építész munkatársak: Déry Judit, Hegedűs Andrea, Majercsik Laura

tájépítész: Torba Csaba, Artwill Mérnökiroda Kft.

elektromos tervező: Balász Judit

orvostechnológus: Kerese János

gépésztervező: Miskolczi Imre

szigetelés szakértő: Horvát Sándor

statika: Fekete Szabolcs

akusztikus: Fürjes Andor

projektvezető: Kelemen Gábor 

MÉD:

Fogászattal kapcsolatban a legtöbb emberben kellemetlen érzetek támadnak: a fizikai fájdalom emléke, a fúró sikító hangja, a szagok… Mindez nagyon feszültté teszi a viszonyulásunkat a témához. Fülöp Krisztina meggyőződése, hogy a megfelelő környezettel hangolni lehet az emberek kedélyállapotán. Erre tett kísérletet a szájsebészeti magánklinika tervezésekor. 

Amikor a megbízóval megismerkedtem, a professzionalizmusa rögtön megfogott. Egy olyan szakember, akinek a szabadalmait, technikai fogásait a világ számos országából érkező kollégák próbálják megtanulni az általa vezetett kurzusokon. Ő maga további neves egyetemeken is tanít. Klinikájának megjelenésében is ezt kell képviselnie, plusz még valami, hasonlóan fontos dolgot: a gondoskodásnak azt a diszkrét minőségét, ami bizalmat ébreszt, megnyugtat, ami minden részletével azt kommunikálja: „ne félj, itt jó kezekben vagy, vigyázunk rád!"


…az átalakítás után (hangsúlyozott tömegformálás)
22/29
…az átalakítás után (hangsúlyozott tömegformálás)

az áthasított fő tömeg a kert felől (hátsó homlokzat)
24/29
az áthasított fő tömeg a kert felől (hátsó homlokzat)

 

Könnyebb dolog lett volna egy üres telken épületbe önteni ezeket a gondolatokat, de másként alakult. Nem bántuk nagyon, én magam kifejezetten szeretem az átalakítás műfaját. Érdekes volt látni, hogyan alakul át az épület. Családi házas övezetben, a Rózsadomb tetején, irodaként üzemeltett, vegyes használatú épület volt, amely maximálisan élt a beépítési lehetőségekkel.

Kevés eszköz maradt a kezünkben, de nagyon egyszerűen megfogalmazható céljaink voltak: racionalizálni a tömegformálást, korszerűbbé tenni a megjelenést. Egyszerű állításokra csupaszítottuk a képletet: ez a fő épülettömb, amaz pedig a lépcsőház. És ha már úgy alakult, hogy ez a két tömeg áthatásban van, akkor azt mutassuk meg. Így értelmezhetővé váltak fura kitüremkedések. A lépcsőház szögben tör be a fő tömegbe, és ékként át is hasítja – ezt alaprajzi szinten azonnal átlátni, viszont a külső tömegen nehezen értelmezhető következményei érzésem szerint magyarázatra szorultak, így a színezéssel kisegítettük. 

Lecsupaszítottuk azoktól a sallangoktól, melyet mai szemmel kortünetnek értelmeztünk, és igyekeztünk időtálló anyagokkal hosszútávú megoldásokat adni a problémákra.


a megérkezés fontos, egy pillanatra el is lehet feledkezni arról, hogy miért is jöttünk…
9/29
a megérkezés fontos, egy pillanatra el is lehet feledkezni arról, hogy miért is jöttünk…

a várakozó térből közvetlen kijárás nyílik a teraszra
11/29
a várakozó térből közvetlen kijárás nyílik a teraszra

 

A funkció speciális kívánalmai miatt teljesen újra szabtuk a belső tereket is. A megérkezés, az első benyomás itt is nagyon fontos. Arra törekedtünk, hogy egy megnyugtató, minőséget sugárzó közeg legyen. Kifejezetten tompa, de meleg színeket használtunk. A hajnali köd volt az inspiráció, ami körbe burkol, átölel, amiban csak derengenek a dolgok, és minden kicsi színfolt nagy jelentőséggel bír.

Az épületben oktatás is folyik (többnyire kurzus jelleggel), a ház normál működésével ellentétes ritmusban, azaz soha nem kell osztozniuk a közösségi tereken.

Rendkívül korszerű gépészet költözött az épületbe, különös tekintettel a friss levegő utánpótlására. A kezelőkben hangcsillapító álmennyezettel igyekeztünk javítani a komfortérzeten, míg ugyanez az előadóteremben már összetettebb feladat volt, hiszen az előadót jól kell hallani. Az üléssorok mögötti végfal dekorációja valójában diffúzor felület.


15/29

pihenő szoba
8/29
pihenő szoba

 

Számoltunk mozgásukban korlátozott páciensekkel is, így az épületet akadálymentesítettük. Valódi lift elhelyezésére sajnos nem volt lehetőség, így lépcsőjáró lifteket telepítettünk. Egyet rögtön a megérkezéskor, hiszen az épület bejárata az utcaszint felett található, illetve a belső szinteket összekötő lépcsőn is, annak ellenére, hogy a földszinti kezelő dedikáltan akadálymentesített.

A lépcsőház tömör mellvédjére fa kapaszkodó került – ebben a térben az jelenti a „színt", így ez a természetes, meleg anyag diszkréten, de uralja a teret.

Valamennyi kezelő és sterilizáló helyiség bútorzatát mi terveztük. Egyedi gyártásban készültek a speciális igényekhez és követelményekhez igazítva.

Szép és rendkívül összetett feladaton vagyunk túl ennek a munkának a megtervezésével, amit nem hagytunk itt abba, hiszen a kivitelezési folyamatot is végig kísértük. Nagyon sokat tanultunk.

Amikor én ide belépek, már nem félek a fogorvostól.

Fülöp Krisztina

 

egy általános, standard kezelő
2/29
egy általános, standard kezelő

oktató terem a pince szinten
19/29
oktató terem a pince szinten


 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk