Épületek/Lakóépület

Ökologikus családi ház Szentendrén

1/20

szentendrei ökologikus családi ház - tervező Borbás Péter DLA

?>
szentendrei ökologikus családi ház - tervező Borbás Péter DLA
?>
szentendrei ökologikus családi ház - tervező Borbás Péter DLA
?>
szentendrei ökologikus családi ház - tervező Borbás Péter DLA
?>
szentendrei ökologikus családi ház - tervező Borbás Péter DLA
?>
Keleti homlokzat - tervező: Borbás Péter DLA
?>
Déli, udvari homlokzat - tervező: Borbás Péter DLA
?>
Dél-nyugati, udvari nézet - tervező: Borbás Péter DLA
?>
Nyugati homlokzat - tervező: Borbás Péter DLA
?>
Dél-nyugati nézet - tervező: Borbás Péter DLA
?>
Nyugati kerítés nézete - tervező: Borbás Péter DLA
?>
Földszinti alaprajz
?>
Tetőtéri alaprajz
?>
Keresztmetszet
?>
Keresztmetszet
?>
Keresztmetszet
?>
Keleti homlokzat
?>
Keleti homlokzat
?>
Déli homlokzat
?>
Nyugati homlokzat
?>
1/20

szentendrei ökologikus családi ház - tervező Borbás Péter DLA

Ökologikus családi ház Szentendrén
Épületek/Lakóépület

Ökologikus családi ház Szentendrén

2015.08.04. 14:00
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Szentendre, Magyarország

Építészek, alkotók:
Borbás Péter DLA

Szentendrei ökologikus családi ház

Tervezés éve:
2011

Építés éve:
2013

Stáblista

építész vezető tervező: Borbás Péter DLA
belsőépítészet: Borbás Péter DLA
statika: Donáczi Péter
gépészet: Jacsó Krisztián, Pond Mérnöki Iroda Kft.

kivitelezés: Borbás Péter DLA
kőművesmunka, kőburkolás: Nemcsók Sándor
ácsmunka: Urbanics János 
bádogos munka: Hidasi Tibor, Pléh-Boy Kft.épületgépészet: Pistyúr Zoltán, Hőség Épületgépész Kft.
villanyszerelés: Bodnár Imre, Bo-Vill Bau Kft.
melegburkolás: Kikilai Zoltán
hidegburkolás: Némedi Zoltán
belső hidegburkolat: Kauker Szilviam, MOZA
asztalosmunka: Fercsek Attila, Besser-Holz Kft.
külső nyílászárók: Laboncz István, Laboncz Kft.    

MÉD:

Szentendre belvárosában, egy középkori hangulatot megidéző kis utcában épült meg Borbás Péter DLA tervei alapján az az ökologikus családi ház, amely amellett, hogy megfelel az aktív és passzív napenergiahasznosítási elveknek, a tradicionális hosszú házak mintáját is követi. 

A vidéki kisváros belvárosi, középkori hangulatú utcáiban lévő telekre épült az épület. A telken egy nedves, repedezett falú, kő-vályogtégla falszerkezetű, egy menetes, négy helyiséges parasztház állt, amely elbontásra került. Az új épület főfalai 10 cm-es pontossággal megegyeznek a régi épületével, részben beépített tornáccal és fedett terasszal bővült az alapterület, az eresz alól nyíló, udvaron lévő pince megtartásra került. A telek tájolása ideális, az északi oldalhatáron álló épületet reggeltől estig süti a nap.

A ház a tradícionális hosszú házak mintáját követi, azonban mai életrendünknek megfelelően átformálásra került. A kis ablakok helyett nagy méretű nyílásokkal lehet összenyitni a házat a kerttel, a belső terek is modern szemléletet tükröznek. A négy szobás ház átalakult: egy nagy lakókonyha-nappali uralja a földszintet, a keleti utcai szoba - a hagyományos házak mintájára - kvázi tisztaszobaként működik.


szentendrei ökologikus családi ház - tervező Borbás Péter DLA
1/20
szentendrei ökologikus családi ház - tervező Borbás Péter DLA




A beépített és kevés számú, nagyobb tetőfelnyitással tagolt tetőtér használható funkcionális kapcsolatokat teremt. Három külön megközelíthető szoba és egy könyvtárfolyosó található itt, a tetőtér alacsony, ferde részeit beépített szekrények, tárolók teszik hasznossá. A tetőtéri nyugati szoba jelenleg a fedett terasz fedett nyitott terére nyílik, amely hosszú távon, igény esetén hasznosításra kerülhet felső szinti terasz, naptér vagy szoba funkciókkal.

 

Anyaghasználat

Az épületnél természetes és újrafelhasznált anyagokat használtunk. A teherhordó falak három rétegűek: a belső oldalon 25 cm-es vázkerámia tégla fal, a külső oldalon 14 cm bontott tégla illetve kőburkolat, közötte 21 cm újrafelhasznált cellulóz hőszigetelés van. A kőburkolat az elbontott épület kőanyagának újrafaragása után burkolatként került újrahasznosításra. A régi épület faanyagából kapuk, külső és belső bútorok készültek, a használhatatlan anyagok tűzifaként hasznosultak. Az épület bontott hódfarkú cseréppel fedett, a tetőfelnyitások festett és struktúrált alumínium fedést és burkolatot kaptak.
A fafödém és a belső svédpadló lenolaj alapú, citrusfélék olajával kevert természetes és környezetbarát felületkezelést kapott, a külső nyílászárók 3 rétegű Argon gáz töltésesek.

 

Déli, udvari homlokzat - tervező: Borbás Péter DLA
6/20
Déli, udvari homlokzat - tervező: Borbás Péter DLA




Energetikai megoldások, energetikai számítás főbb paraméterei

Az épület aktív és passzív napenergiahasznosítási elveknek megfelelően készült. A keskeny traktusszélesség lehetőségeit maximálisan kihasználva az északi oldalra kerültek kvázi puffertérként, az alárendelt funkciójú helyiségek - vendég WC, háztartási helyiség, kamra, tetőtéri fürdőszoba és könyvtárfolyosó. A déli oldalon nagy méretű üvegfelületek engedik be a napot, a nyári túlmelegedésről külső árnyékoló ponyvák gondoskodnak addig, amíg a gyümölcsfák és a lugas nem tudja ellátni ezt a feladatot. A falakban 21 cm, a tetőszerkezetben 25 cm újrafelhasznált cellulóz hőszigetelés található, ezáltal rendkívül alacsony energiafogyasztású az épület. A hőtároló tömeget tégla fal és kőburkolat, a viszonylag nagyobb sűrűségű cellulóz hőszigetelés, a fedélszékben tömör deszkázat növeli.


Keleti homlokzat
16/20
Keleti homlokzat


Gépészet

A gépészeti rendszer kialakításában fontos szerepet kapott a minél nagyobb mértékű autonómia megteremtése, emiatt a rendszer több lábon áll. A használati melegvíz és a fűtés energiafedezetét 6 m2 napkollektor, biobrikett és fatüzelésre alkalmas vízteres kandalló, valamint kondenzációs gázkazán, végső esetben a 700 literes puffertartályban elhelyezett elektromos fűtőpatron fedezheti. A vízvezetékrendszer úgy került kialakításra, hogy a későbbi ütemben megépülő ciszterna esővízével legyenek öblíthetők a WC-k.


Déli homlokzat
18/20
Déli homlokzat



Kert-, környezetrendezés

A tenyérnyi telek kertépítészete különös hangsúlyt kapott. Reményeink szerint a hagyományos paraszti kertek és a dekoratív modern kertek hangulata teljesedik ki az évek alatt. Füge, dió, Éva almafa, árpával érő körtefa, Csabagyöngye és Szőlőskertek királynője szőlők adják a lombhullató, termő vázát a kertnek, ezt egészítik az örökzöldek - magyal, törpe bangita, babérmeggy, dérbabér, kecskerágó -, amelyek télen is zöld színfoltként jelennek meg.


Dél-nyugati nézet - tervező: Borbás Péter DLA
9/20
Dél-nyugati nézet - tervező: Borbás Péter DLA




Az átrium jellegű udvaron illatok tekintetében illatos lonc, levendula, rozmaring és rózsa adja a fő impulzust. Ezeket a növényeket egészítik majd ki évelő növények - pl. bíbor kasvirág - fűszernövények és egy tenyérnyi veteményeskert. Lényeges elem a keleti oldlaon álló 30-40 éves, egészséges ezüstfenyő, amelyet tekintélyt parancsoló mérete és szépsége miatt - tájidegen volta ellenére - megtartottunk. A kert- és környezetrendezés nem állt meg a telken belül, az egyik utcai oldalra került magyal, babérmeggy, rózsa és levendula, a másik utcai oldalon elsősorban a gyerekek örömére gyümölcsfasor kerül Vilmos körtével, szilvával, meggyel és cseresznyével.

Borbás Péter DLA

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk