Épületek/Lakóépület

A Trombitás háza – V. Marton Rozália és Villányi Norbert Dörgicsére tervezett épülete

2020.08.17. 18:14

A tervezőpáros Dörgicse  központjába, egy régi romos ház helyére tervezett épülete 2019-ben ’Az Év Balatoni Háza’ lakóépület kategóriájának nyertese lett. Tervező és megbízó harmonikus együttműködésének eredménye ez az épület, amelyet V Marton Rozália írása mutat be.

Amikor egy családnak otthont tervezünk, alaposan meg kell ismernünk őket. Tudnunk kell hogyan élnek, milyen szokásaik vannak. A tervezést indító hosszú beszélgetések során többnyire el is dől, hogy tudunk-e majd együttműködni a cél, a családi otthon megteremtésében. A Trombitással és népes családjával hamar megtaláltuk a közös hangot. Mire felépült a ház, szülők, gyerekek, jó barátságba kerültünk.

A telek Dörgicse központjában, a hagyományos fésűs, oldalhatáros beépítésű telkek közé ékelődik. A különleges helyzetű telek csupán a kapujával kapcsolódik az utcához, ebből adódik az intimitás, ami azonnal magával ragad, ahogy a kertbe lépünk. A helyszín tökéletes a fővárosból a vidék csöndjébe menekülő családnak. 

Az új épület a korábbi romos ház helyére került, oda ahová a szervesen alakult faluszövet az évszázadok során kijelölte. A Balatonfelvidék településein, ahogy Dörgicsén is, tapintható a múlt, a hagyomány, amelynek tiszteletben tartása fontos szempont volt a tervezés során.  A környezetéhez szervesen illeszkedő, történetileg jellemző méret és arányrendszerű, a korábbi épülettel megegyező traktusszélességű, magastetős hosszúházat terveztünk. Az épület oldalhatáros beépítése követi a telek törését, ez a tudatos magatartás finom esetlegességeket eredményez az épületben. A hely szellemének tisztelete nem csak a tömegformálásban, de a betervezett és felhasznált helyi anyagokban is megmutatkozik. 

A hagyományok tiszteletbentartása mellett fontos volt, hogy a mai kor és a család igényeinek maximálisan megfelelő ház épüljön. A népi építészeti elemek újragondolásával alakultak ki a zárt és nyitott épületrészek, a konzolos tornác. A nappali nagy sarokablaka teljes rálátást biztosít a kertre, a házba sok fényt enged be. A tornácnak fontos szerepe van az épület hőháztartásának alakításában. Nyáron, a magasan járó, égető napot leárnyékolja, hozzájárulva a kellemes benti klímához (nem terveztünk gépi hűtést és az elmúlt két év tapasztalata alapján nem is szükséges), télen az alacsonyan járó nap fényét beengedi a nappaliba, kihasználva a szoláris nyereséget.

Az öttagú család gyakran fogad nagyobb vendégsereget, ezért tágas közösségi és átmeneti tereket terveztünk számukra. A gyerekek külön hálószobákat, a vendégek külön lakrészt kaptak. A vendég részt és a család életterét összekötő fedett-nyitott szín (a kihelyezett konyhapulttal és sütögetővel) alkalmas a közös együttlétek és főzések lebonyolítására. A vendég rész fölött található nyitott „szénapadlás", a színből, létrán közelíthető meg, ha sok a látogató és maradnának, a nyári melegekben itt elalhatnak.

Családi ház tervezésénél különösen fontos számunkra, hogy az építtető család szeresse és örömmel használja azokat a tereket, amelyeket számukra terveztünk. Dörgicsén a tulajdonos, a kivitelezés számos mozzanatában tevékenyen, saját kezűleg (olykor tervezővel együtt) részt vett, szereti a házát. Ez látszik ma az épületen és környezetén.

V. Marton Rozália

Szerk.: Somogyi Krisztina