Közélet, hírek

Építési engedélyt kapott a Sagrada Familia, 137 évet késtek vele

2019.06.11. 09:00

137 év késéssel építési engedélyt kapott a barcelonai Sagrada Familia bazilika – jelentette be sajtótájékoztatón Janet Sanz városfejlesztésért felelős polgármester-helyettes. A világhírű épületet Antoni Gaudi halálának századik évforduójára, 2026-ra ígérik. 

Barcelona önkormányzata két év tárgyalás után állapodott meg az építésért felelős egyházi alapítvánnyal a közöttük fenálló vita rendezéséről. A megállapodás értelmében alapítvány 4,6 millió eurót (1,4 milliárd forint) fizetett az engedélyét, amely tartalmazza az adókat és illetékeket is, az épület magasságát legfeljebb 172 méterben, összterületét pedig 41 ezer négyzetméterben állapították meg.Az alapítvány eddig semmilyen adót és illetéket nem fizetett és pecsét sem került az először 134 éve, az akkor még önálló Sant Martí dels Provençals településnek beadott kérelemre, amelyet 1885-ben módosított Gaudi, meglehetősen homályosan, mivel egy nem részletezett monumentális templom építésére kért felhatalmazást, mivel „…Gaudì nem a megszokott módon tervezett: nem ragaszkodott eredeti elképzeléseihez, hanem az építkezésen tett látogatásai alapján tervei folyamatosan változtak.”A helyzet rendezetlenségéhez az is hozzájárult, hogy Sant Martí dels Provençals csak az építkezés kezdete után 12 évvel, 1897-ben lett a katalán székhely kerülete. „Az egyesülés nem minden vita nélkül ment végbe, mert számos lakos ellenezte az egyesülést, ragaszkodott saját identitásához, illetve nem szívesen vállalták az egyesülés másik következményét, a magasabb adókat. Emellett van egy másik valószínű oka is az engedély hiányának: Gaudí módosította építész elődje eredetileg neogótikus terveit modernistára (ekkor Barcelonában nagy divat volt a historizáló stílus), sőt a tájolást is megváltoztatta az első tervekben, amikor egy névtelen személy nagyobb adományt ajánlott fel az új stílusú templom építéséhez.”Az építési engedély körüli vitáról korábban így írtunk: „A teológus Joan Rigol, a Sagrada Família Alapítvány volt elnöke (2005 és 2011 között) logikus magyarázatot igyekezett adni az építési engedély hiányára. Ha a hatóságok eddig nem tiltakoztak, akkor ezt ő úgy értelmezi, hogy hallgatólagosan beleegyeztek, hiszen nem titokban, hanem a város lakosainak, köztük a hatóságok, a városvezetés szeme láttára zajlott az építkezés.”


 
Az azóta is épülő, időközben XVI. Benedek pápa által felszentelt bazilika befejezését 2026-ra, Antonio Gaudí halálának 100. évfordulójára ígérik. 

Az Építészfórum korábbi írásai a Sagrada Familia engedélye és építése körüli anomáliákról: 

Elégedett lenne-e Gaudì a kész Sagrada Familia templommal?
Mi a baj a Sagrada Famíliával?