Technológia

Figyelmes funckióváltás

2019.03.26. 13:00

Mi a közös egy bamberg-i ipari épület felújítása és egy kis holland kápolna passzívházzá alakítása között? Mindkettőnél fontos szerepet játszik a tetőtér, és tetten érhető az a minőségi tervezői odafigyelés, amelyet egy nagyfokú funkcióváltás követelhet meg.

Kápolnából passzívház, ipari épületből minőségi lakások, vagy műemlék tetőtérben könyvtár. A funkciók „távolsága” is igényli a gondos tervezői szemléletet, amely a kivitelezés és anyagválasztás – pl. egy minőségi tetőtéri ablak kiválasztásának - gondosságával párosulva vezethet valóban jó eredményre.

 

Műemlékek vagy műemléki környezetben álló épületek felújítása során sem tekinthet el a szakember az építőipar modern műszaki megoldásainak alkalmazásától. Régi és új struktúra egyesítésének sikerességét sok szép példa mutatja, ahol nem csak egy-egy szakmai díj tanúskodik a minőségi szemléletről, vagy a munka élvezetéről.

 

Egy épület arculatának megtartása vagy éppen megváltozása számtalan módon befolyásolható. A tetőtér látványát azonban – természetesen a formája és a fedés anyaga mellett – az újonnan beépített tetőtéri ablakok határozzák meg leginkább.

 

Napfényes könyvtár a tető alatt


A felső-bajorországi Haag település teljes északi oldalát meghatározza a több mint 70 méter hosszú Zehentstadel, amelynek tekintélyes barokk stílusú nyeregtetője alatt a tetőtér könyvtárként kapott új funkciót. Ehhez az új rendeltetéshez való igazodást a tetőtér megfelelő klímájának biztosítása és a kellő mennyiségű természetes fény bejutásának igénye is befolyásolta.

 

Számos más tényező mellett, az épület arculatát és az új funkciót a beépített Roto tetőablakok is alaposan meghatározzák, amelyek öt mezőben egymás felett és mellett négyesével kerültek a szarufák által meghatározott tetősíkokba. A tetőablakok csoportos beépítésével jelentős méretű bevilágító felületek jöttek létre úgy, hogy megmaradt a tetőtér rusztikus jellege is. A méretre gyártott nyílászárók alsó sora manuálisan, míg a felső sor, kényelmesen elektronikusan vezérelten nyitható.

 

Ipari műemlék tűzbiztosan


Bambergben 400 méterre a sétálóövezettől található a Schaeffler szőnyeggyártó cég egykori épülete, amely 20 évig állt kihasználatlanul mielőtt újra életre keltették. Építészetileg a négy sorban elhelyezett sorház érdekességei a történelmi shed-tetős csarnokok és a látszó acéltartók, melyek alatt 14 lakást alakítottak ki. Ezeket az otthonokat az egykori ipari épület műemléknek nyilvánított homlokzatába ágyaztak be.

 


A történelmi ipari épület átépítése olyan lakásokká, amelyekben tovább él a régi épület hangulata, fénnyel átitatott terekkel kombinálva minden közreműködő számára szép feladat volt. A munka egyik specialitása a lakófunkciót kapott épület tűzbiztossá tétele. A 280 darab Roto Designo R6 billenő ablak négyes kombinációjú beépítésén túl 14 db biztonsági kijárat második menekülési útvonalként is szolgálva tette napfényessé a különleges épületben kialakított lakásokat.

 

Nijssen: régi kápolnából passzív lakóház


A Hollandiában az 50 évig üresen álló, 1871-ban épült, családi tulajdonban lévő műemlék kápolna felújításának nagy kihívása az régi és az új egyesítése volt. A döntés során nem volt kérdés, hogy a lakó funkciójú új épület megtartja az eredeti főfalakat, azaz a múlt évszázadok hangulatát kellett kombinálni a passzívház építésének szabályaival.


 

A kiváló energiahatékonyságot és vonzó dizájnt a Roto Designo R8 és R6 tetőtéri ablakok tették lehetővé, amelyek a szigorú passzívház kritériumoknak is eleget tesznek. Az elkészült épülettel nem csupán az építészek és a ház tulajdonosai azonosultak, de a munka a szakma elismerését is kivívta: felújítás kategóriában elnyerte a „Passief Bouwen Award 2015“ díjat.

További információ a Roto tetőablakairól www.roto.hu.

Roto Designo R8
Roto Designo R6
Roto motoros ablakok