Közélet, hírek

Nem épülhet meg a győztes építészeti tervek alapján az új kormánynegyed – írja a Népszabadság

2007.12.05. 07:44

”Az épületnek helyet adó terület egyik telke ugyanis nincs az állam tulajdonában, sőt belátható időn belül nem is lesz. Az ingatlan a fővárosi törzsvagyon részét képezi, így jogilag nem vonható össze a többi telekkel, miáltal építési engedély sem adható ki a beruházásra.” (...)
”Az előkészítése sokszereplős, hosszadalmas egyeztetési folyamat, de már az utolsó köröket futjuk - bizakodik Beleznay Éva, Budapest megbízott főépítésze.”

”Satuban a kormánynegyed terve” címmel közöl cikket a Népszabadságban (december 5.) Szalai Anna.

Nem épülhet meg a győztes építészeti tervek alapján az új kormánynegyed. Az épületnek helyet adó terület egyik telke ugyanis nincs az állam tulajdonában, sőt belátható időn belül nem is lesz. Az ingatlan a fővárosi törzsvagyon részét képezi, így jogilag nem vonható össze a többi telekkel, miáltal építési engedély sem adható ki a beruházásra. A helyzet megoldásához szükséges jogi procedúra akár egyéves csúszást is eredményezne. Ezt aligha vállalja fel a kormány, ezért várhatóan átterveztetik az épületet.

- Egy rossz terv és a fővárosi bürokrácia satujába szorult az új kormányzati negyed - állítja a kormánynegyed közbeszerzési eljárásán induló egyik konzorcium vezetője, aki szerint a kiválasztott épületbe egyébként sem fért volna be az összes minisztériumi dolgozó. Az áttervezést a közbeszerzési pályázat győztes beruházójával végeztetnék el, ám ennek a költsége ma nehezen kiszámítható, miközben az idő is ellenünk dolgozik. De nem csupán a méretekkel van gond: a projektet nem készítették rendesen elő. Ezt jelzi a területre vonatkozó szabályozási tervek körüli huzavona. A főváros városképvédelmi bizottsága a közlekedési kérdések megoldatlansága miatt utasította el a terveket, a főváros pedig fel sem vette novemberi közgyűlésének napirendjére.

- Három külön tételről van szó. A Fővárosi Közgyűlésnek egyrészt meg kell tárgyalnia a fővárosi szabályozási keretterv - érintett területre vonatkozó - módosítását, másrészt jóvá kell hagynia a kerületi szabályozási tervet, illetve el kell fogadnia a településrendezési szerződést. Mindezek előkészítése sokszereplős, hosszadalmas egyeztetési folyamat, de már az utolsó köröket futjuk - bizakodik Beleznay Éva, Budapest megbízott főépítésze. (...)

A főváros a pályaudvar megtartása mellett - ám annak kissé ellentmondva - az Eiffel-csarnok kiürítéséért lobbizik. Utóbbit fedett közösségi térként látnák szívesen, amely a kormánynegyed természetes kapuja lehetne a körút felé. Az új fogadóépület a csarnok mögött kapna helyet.

A fővárosnak mintha nem lenne olyan fontos, hogy ezt a ”városszöveti zárványterületet” mielőbb élettel töltsék meg - szomorkodik Láng Balázs, a kormánynegyed kommunikációs vezetője, aki szerint erre utal a fővárosi halogatás.

A szabályozási tervek napirendre tűzésének, illetve a közbeszerzési versenytárgyalásnak az elhúzódása előrevetíti a műszaki átadás csúszását is. A használatbavételi határidőt - 2009 májusa - azonban így is tartani tudják majd Láng szerint, hiszen a beruházókkal folytatott tárgyalások során rövidített teljesítésről is szó esik.

A teljes cikk: Satuban a kormánynegyed terve