Technológia

Uszodában a víz sem akadály

2020.04.07. 14:01

Ha vizes sportokról van szó, akkor az épületek esetén az időjárás hatásain kívül az elhasználódással is számolni kell. Párának, fertőtlenítő szereknek kitett felületeknél különösen szem előtt kell tartani a hosszú távú tartósságot. (x)

Az uszodának sem lesznek érzékeny pontjai a gipszkartonnal eldolgozott területeken, ha a vízzel szemben ellenálló minőséget választja a tervező és a kivitelező. A lengyelországi Máltai Termál vízi rekreációs és sportkomplexum, valamint a Budapest II. kerületében megújuló Gyarmati Dezső Uszoda, Sport és Szabadidőközpontban a Siniat kifejezetten nedves közegben, kül- és beltérben is alkalmazható Nida Hydro lapjaira esett a szakemberek választása. Nem véletlenül!

A máriaremetei dombok ölelésében található sport- és szabadidőközpont korszerű térrendezéssel és egy újonnan épített uszodaegységgel kiegészülve Pesthidegkút oktatási intézményeit, sportegyesületeit, valamint a vízilabda utánpótlás nevelést is biztosítja. Az uszoda az A-Híd Zrt. generálkivitelezésében épült. A szakemberek számára a Siniat anyagok melletti voksolás során az ár-érték arány, valamint azok a pozitív visszajelzések is meggyőzőek voltak, amit a csillaghegyi Árpád-fürdő felújításakor és bővítésekor tapasztaltak az ott dolgozók.

Széleskörű felhasználás

Egyre több beruházáson jelenik meg a Siniat Nida Hydro, speciális gipszkartonlap, ami a cementkötésű lap alternatívája. Előnye, hogy nemcsak súlyánál fogva könnyebb (10,8 kg/m2), de vízfelvételi képessége is alacsony, három százalék alatti. Ezen tulajdonságait az üvegszál alapú bevonatnak és a magjához hozzáadott, vízfelszívódást és penész kialakulását csökkentő, tűzállóságot növelő adalékoknak köszönheti.

A Hydro lapból készült szerkezetek (válaszfalak és előtétfalak) itt a zuhanyzók, valamint az uszodatereket, öltözőket kiszolgáló területet elválasztó válaszfalak esetében kerültek az épületbe, álmennyezetként pedig többnyire a zuhanyzóknál és vizes blokkoknál használták. Az uszodatér hullámzóan íves falfelületéhez olyan könnyen beépíthető anyagra volt szükség, amely jól alkalmazható nedves, párás közegben. A lelátók oldalfalainál, továbbá az épület légcsatornái köré is a Siniat NIDA lapok impregnált és tűzgátló variációi kerültek. A nézőtéri lelátóknál szintén Nida Hydro lap falburkolatot használtak a kivitelezők.

A terhelés sem jelenthet gondot

Az uszoda kivitelezésénél a legtöbb felületén a Nida HydroMix hézagoló masszát használták fel, amely jól alkalmazható a vizes és hosszú időn át nedves környezetekben. Ha tovább megyünk, láthatjuk, hogy az uszoda alatt pince található, amelyben a medence körül légaknarendszert alakítottak ki. A lelátóülések alatti falszakaszokon fúrt lyukakon keresztül fújják be a friss levegőt, míg a párás levegő egy külön elszívócsövön keresztül távozik az uszoda teréből.

A 2018-ban elnyert pályázat segítségével induló beruházás a becsült forgalmat és terhelést jól fogja bírni, köszönhetően az alkalmazott megbízható  termékeknek. További információt a Siniat oldalán talál.

 

Stáblista:

Generáltervezői konzorcium: PLANT-ATELIER PÉTERKIS KFT., TECTON KFT.
Belsőépítészet: PLANT-ATELIER PÉTERKIS KFT.
Beruházás lebonyolítója: CÉH Zrt.
Generálkivitelező: A-HÍD Zrt. (projektvezető: Császár Csaba)

(x)