Design/Formatervezés

Project Hello Wool

1/11

fotó: Bujnovszky Tamás

?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bojár Iván András
?>
fotó: Bojár Iván András
?>
fotó: Bojár Iván András
?>
fotó: Bojár Iván András
?>
fotó: Bojár Iván András
?>
fotó: Bojár Iván András
?>
fotó: Bojár Iván András
1/11

fotó: Bujnovszky Tamás

Project Hello Wool
Design/Formatervezés

Project Hello Wool

2018.07.19. 13:13

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Csóromfölde

Építészek, alkotók:
Szederkényi Lukács, Ghyczy Dénes Emil, Lőw Márton, AU Műhely

Cég, szervezet:
Hello Wood

Az idei Hello Wood talán legpoétikusabb projektje a gyapjúház (woolhouse), amit az Architecture Unconfortable Workshop és Lőw Márton hoztak tető alá. Az AU Workshop korábban is dolgozott már gyapjúval, az erős hangulati értékekkel bíró anyagon keresztül keresve a szerves rurális anyaghasználat, valamint a népi építészet kortárs építészetben és dizájnban hasznosítható tapasztalatait.

A kívülről és belülről is gyapjúval burkolt és hőszigetelt kabinház kifejezetten egyszemélyes használatra lett kitalálva, ez az elvonulás, a köldöknézés tere. Egymással szembe helyezett ülő és fekvő pozícióival egy pszichoanalízis helyszínére emlékeztet minket, a kis ház használója tetszés szerint a kérdező és a válaszoló helyét is elfoglalhatja attól függően, hogy inkább csendben megfigyelné a gondolatait, vagy épp kibeszélné magából a gondjait.


fotó: Bojár Iván András
5/11
fotó: Bojár Iván András

fotó: Bujnovszky Tamás
3/11
fotó: Bujnovszky Tamás

 

Az elvonuló kabint kívülről két réteg gyapjú is fedi, amelynek oka, hogy míg az egyik réteg átázhat és esetleg apró rovarok, bogarak bújhatnak be a szálai közé, addig a másik, belső réteg mindig száraz marad, az ízeltlábúak pedig nem jutnak el odáig. A gyapjú remekül hőszigetel, és nemcsak a hideg ellen véd, de a meleget sem ereszti át. A biztonság kedvéért a bádogtetős épületet azonban úgy találták ki, hogy a meleg még véletlenül se tudjon megrekedni a falak között; egy kéményszerű felső nyíláson és az azt keretező falécek apró lyukain keresztül, a nyomáskülönbség miatt, kiszökik a tetőtérbe felszállt meleg levegő.

A kabin terébe zárkózó látogató hanyatfekve apró nyíláson át teremthet kapcsolatot az éggel, kísérletet tehet befogadni annak be nem fogható végtelenségét. Drámai dimenzióváltás lehetőségét hordozza amikor az egyszemélyes ház használója átül a bejárati ajtóra erősített ülőalkalmatosságra. A kétrétegű gyapjúfal ősi sámánisztikus reminiszcenciákat hordoz, akár a busójárás szokásában is fennmaradt archaikus szertartások, az állatbőrbe bújt ember átlényegülésének élményét. Kicsi épület, de metaforikus és szimbolikus sűrűsége miatt bőséggel ad okot gondolkozásra. Végsősoron: épp ezzel a céllal jött létre.


fotó: Bojár Iván András
6/11
fotó: Bojár Iván András

fotó: Bojár Iván András
7/11
fotó: Bojár Iván András

 

Stáblista

Woolhouse - AU Workshop + Marton Low

Csapatvezetők: Szederkényi Lukács, Ghyczy Dénes Emil, Lőw Márton

Csapat: Riederauer Dóra, Winkler Márk, Alžběta Brůhová, Harriet Dyke, Lenneke Slangen, Tina Peirlinck

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk