Épülettervek/Középület

„Sarki fény” a Váci úton – bemutatjuk a Nordic Light Offices irodaház terveit

1/24

Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD

?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
?>
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
1/24

Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD

„Sarki fény” a Váci úton – bemutatjuk a Nordic Light Offices irodaház terveit
Épülettervek/Középület

„Sarki fény” a Váci úton – bemutatjuk a Nordic Light Offices irodaház terveit

2012.07.30. 10:32
MÉD

Projektinfó

Nordic Light Irodaház

URL:
Mérték Építészeti Stúdió

Tervezés éve:
2011-2012

Stáblista

vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
építész munkatársak: Vámossy István, Fülöp Orsolya, Burián Gergő, Gáspár Gabriella, Heltai Xavér, Nyírő Zsolt, Gulyás Róbert, Vass Orsolya
megrendelő: Watertown 2010 Kft. – képviselője: Ajtony Laura projektvezető
generáltervező: Mérték Építészeti Stúdió Kft.
LEED tanácsadó: Gelesz Adrienn, Zih Kata
látványterv: Lukács Zsombor
ügyvezetők: Fábián László, Tákos Tamás
tartószerkezet: Gecsényi Róbert, Lakos Gellért
épületgépészet, külső közmű: Kolarovszky László
sprinkler: Csízi Béla
épületautomatika: Labádi Mihály
elektromosság: Üveges Zoltán
tűzvédelem: Végh Ferenc
épületszerkezetek: Horváth Sándor, Schreiber Gábor
akusztika: Csott Róbert
külső forgalomtechnika: Pető Zoltán
garázstechnológia: Rödönyi Károly
kertépítészet: Csontos Csenge, Gyüre Borbála
konyhatechnológia: Piber István, Piber Levente
környezetvédelem: Ambrus Zoltán
munkavédelem: Tóth Sándor
metróvédelmi zónavizsgálat, metrószellőző átalakítás - tartószerkezet: Pethő Csaba
metrószellőző átalakítás – elektromosság: Domonics Tamás
metrószellőző átalakítás – gépészet: Jakab Simon
metrószellőző átalakítás – akusztika: Mnyercán György
üvegszerkezeti tanácsadás: Baróthy Anna – Szövetség'39 Művészeti Bázis vezetője

MÉD:

A letisztult skandináv szemléletéről ismert Skanska újabb nagyszabású fejlesztésbe kezd Budapesten, ezúttal a Váci úti „irodafolyosón." Az építkezés várhatóan 2012 őszén kezdődik, az új irodaház a LEED „Gold" minősítést célozza meg. Az építészeti koncepcióról, a holisztikus szemléletű, integrált tervezési folyamatról Dr. Paulinyi Gergely DLA és Dr. Reith András PhD vezető tervezők beszéltek.

Bár a fenntarthatóság és a környezettudatos építés fogalmát manapság sokféleképpen értelmezik, a „zöld" szempontok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a nemzetközi piacon tevékenykedő fejlesztők beruházásaiban is. Az egyre mélyülő nehézségek közepette az energiatakarékosság igénye – a jól csengő marketing-szlogeneken túl – újabb esélyt, lehetőséget adhat a környezetet kevésbé terhelő, gazdaságosan működtethető épületek létrehozásához. Ehhez azonban a különböző szakterületeket a kezdetektől fogva együtt kezelő, holisztikus tervezői szemléletre van szükség. Épp egy ilyen nagy léptékű feladatra, egy Váci úti irodaház-együttes tervezésére kaptak megbízást a Mérték Stúdió építészei – Dr. Paulinyi Gergely és Dr. Reith András – a svéd Skanska cégtől, amely hazánkban már több színvonalas projekttel büszkélkedhet (például a lágymányosi Science Park irodaházzal), amelynek tervezője az Építész Stúdió Kft., Nagy Iván, Cságoly Ferenc és munkatársai).

Az irodaház tervezése 2011 márciusában kezdődött, a tervtanácson kiemelt dicséretben részesült a koncepció, amelyet a környezettudatos szemlélet, a társadalmi fenntarthatóság és a kortárs építészeti dizájn szoros összefonódása jellemez. Ez a fajta gondolkodásmód nem áll messze a beruházó szikár, skandináv szemléletétől, az épület tervezésével megbízott Mérték Stúdió pedig a Hungary Green Building Council tagja, amely az emberközpontú tervezés terjesztésével és ennek eszközeivel küzd egy élhetőbb jövő megalapozásáért.

Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
1/24
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD

A koncepcióalkotást a projekt társadalmi, építészeti és gazdasági környezetének komplex vizsgálata előzte meg, amely során figyelembe vették a jövőben várható, az éghajlat és a civilizáció terén bekövetkező gyökeres változásokat. A hazánkban manapság még kevésbé alkalmazott, integrált tervezési folyamat során a helyszíni adottságok legjobb kihasználására törekedtek, társítva ezeket a jelenleg elérhető, korszerű technológiákkal. A cél az épület használói számára a maximális belső komfort biztosítása, minimális energiafelhasználás elérése és a gépesítettség ésszerű mértékének megtalálása mellett. A fenntartási költségek csökkentésének célja – a kézzelfogható megtakarításokon túl – a példamutatás, a társadalmi hasznosság demonstrálása is az építtető részéről.

A hosszú távú gondolkodást megtestesítő, magas színvonalú és alacsony üzemeltetési költségű épületek – köztük főként az irodaházak – iránt egyre nagyobb az érdeklődés; ezeknek az elvárásoknak a cca. egy évtizeddel korábban épült létesítmények már nem tudnak megfelelni. A tapasztalatok szerint az elsősorban marketing-szempontokat szolgáló előminősítések által megcélzott szintek sokszor messze lehetnek az épület megvalósult állapotától és valódi teljesítőképességétől. Ezért a Skanska számára a végső minősítés jelenti az igazi eredményt; a környezettudatos minősítő rendszerek közül a Nordic Light Offices várhatóan az amerikai LEED „Gold" („arany") fokozatát fogja elérni.

Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
16/24
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD

Az építészek a helyszínt település-, épület-, homlokzat-, és helyiség-léptékben vizsgálták. Elemezték a tágabb környezet építészeti karakterét, összegyűjtötték a Váci úton a közelmúltban épült irodaházakat, amelyeket telepítés, forma, transzparencia és anyaghasználat szerint csoportosítottak. A végeredmény azt mutatta, hogy a vizsgált példák többségére a sík formák, a lyuk-architektúra és a tégla/kő homlokzatburkolat alkalmazása jellemző. Ezzel szemben a Mérték Stúdió tervezői megmozgatott tömegeket, dinamizmust sugalló, plasztikus homlokzatképzést és nagy üvegfelületeket képzeltek el.

A megfelelő telepítés alapképletének kialakítását is alapos vizsgálatok előzték meg. Az építészek több alternatívát is tanulmányoztak, mielőtt a szabályozási terv által kötelezően előírt keretes beépítés mellett döntöttek volna – a környező városszövet jellege is igazolta, hogy ez egy történetileg beágyazott, szerves megoldásként képes működni ezen a helyen. A cél egy „élő" telepítési forma létrehozása volt, amelyet a tervezők a környező gyalogos tengelyek telken történő átvezetésével és védett udvar köré szervezett, publikus funkciókat tartalmazó alsó szintekkel kívántak biztosítani. A Süllő utcai homlokzat 120 méteres hossza építészeti és energetikai szempontból is igényelte a tagolást, amelynek négy részre történő osztásával az új irodaház a környező (részben történeti) beépítéshez tud igazodni.

Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
21/24
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD

A teraszokkal ellátott, visszahúzott felső szintek, a zöldtetők, a belső udvar kialakítása, valamint a házba tervezett szolgáltató funkciók és közösségi terek mind az élhetőbb munkakörnyezet megteremtését szolgálják. A belső udvart a tervezők nyitott közterületként képzelték el, ide nyíló kereskedelmi-vendéglátó egységekkel, kiállítóterekkel; az együttes befelé forduló jellegét az irodaház passzázsokból nyíló bejáratai is erősítik. A telek két vége közötti, mintegy 2 méteres szintkülönbséget rámpákkal és az üzletek padlószintjeinek lépcsőzésével sikerült áthidalni.

Az épületbe tervezett korszerű gépészeti és elektromos rendszereket az egészséges belső komfort biztosítása érdekében alakították ki. Friss nemzetközi kutatások szerint a hagyományos berendezésekkel és hálózatokkal rendelkező irodákban sokkal gyakoribbak a különböző megbetegedések és az emberek jóval fáradékonyabbak, mint a korszerű épületekben dolgozók esetében. Ezek az ún. „intelligens" házak másképpen működnek, mint a hagyományos irodák; el kell sajátítani a használatukat és erre az ott dolgozókat is meg kell tanítani. Csak így biztosítható az a rendkívül alacsony üzemeltetési költség, ami körülbelül negyede-ötöde egy ’90-es évekből származó épület rezsijének. Ez az érték – minimális változtatásokkal és többlet-ráfordítással – akár a tizedére is csökkenthető, és ami a legnagyobb előny, hogy az irodaház fenntartási költségei hosszú távra tervezhetőek. A koncepcióalkotás kezdeti szakaszában készített tanulmány szerint az épület közel zéró energiafelhasználásúvá tehető, a 2020-as előírásoknak megfelelően.

Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD
23/24
Nordic Light Offices irodaépület - vezető tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD

Az építészeti koncepció legmarkánsabb eleme a Váci úti főhomlokzat struktúrája, amelyet a parametrikus tervezés módszereivel alakítottak ki. A tervezőket a Váci úthoz kötődő dinamizmus érzete inspirálta, ennek absztrakciójával jött létre a homlokzaton rátétként megjelenő függőleges, monokróm üveglamella-rendszer, amely a különböző sebességű mozgásoknak és a gyors nézőpont-váltásoknak köszönhetően más és más „üzenetet" közvetít. Az önálló építészeti tárgyként megjelenő plasztikus szerkezet kismértékben az árnyékolásban is segít, a matematikai programozással létrehozott ívek, beharapások és „horpadások" statikai környezetben jelenítik meg és „rögzítik" a dinamikus mozgást, az épületet érő különböző erőhatásokat. A homlokzat „hullámai" finoman utalnak például a szomszédos épület párkánymagasságára, vagy éppen a főbejárat helyét hangsúlyozzák ki. A függőleges lamellák rendjét a tervek szerint az esti megvilágítás is ki fogja emelni, a homlokzat folyton változó képéhez pedig a külső árnyékolók által rajzolt, véletlenszerűen mozgó mintázat is nagymértékben hozzájárul majd. A racionális megoldásokra való törekvést példázza a korszerű, kifinomult részletképzésű homlokzati modulrendszer kifejlesztése és alkalmazása.  A főhomlokzat 1,35 m széles osztású panelekből álló struktúrája a Süllő utcai oldalra is befordul, ahol nagytáblás (3,60 méteres) kerámia burkolat is megjelenik.

Az építészeknek rendkívül jó a kapcsolatuk a megrendelőkkel, akik bíznak bennük és hisznek a közösen felvázolt „precíz álomban". A ház érdekeit tekintik prioritásnak – ezt a hozzáállást az egész társaság tudatos módon képviseli. A tervezők – külön megbízás keretében – mintegy 250 oldalas tanulmányt készítettek a épületben rejlő potenciál teljes kiaknázásának lehetőségeiről, amelyek révén az irodaház még környezettudatosabban működhet. Az építkezés várhatóan 2012 őszén kezdődik, a kivitelezés becsült időtartama 18 hónap, így a Nodic Light Offices a tervek szerint 2014 első felében készülhet el. 

Garai Péter

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk