Épületek/Középület

Sportcsarnok a horvátországi Bale-ban

1/10

fotók: Damir Fabijanic

?>
fotók: Damir Fabijanic
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/10

fotók: Damir Fabijanic

Sportcsarnok a horvátországi Bale-ban
Épületek/Középület

Sportcsarnok a horvátországi Bale-ban

2007.07.25. 10:53

A szerkezeti megoldásokat a pásztoroknak a nagy melegben hűs pihenőhelyet, hideg időben pedig meleget nyújtó multifunkcionális, tradicionális kis kőkunyhó, a kažun ihlette.Építészet: 3LHD építésziroda

Az Isztriai-félszigeten fekvő Bale (olaszul Valle) kicsi település, 1000 lakójának nagy része mezőgazdasággal foglalkozik. Az önkormányzat felkérésére készült sportcsarnok tervezésénél a mediterrán kontextus gazdag történelmi, kulturális és társadalmi hagyományaira támaszkodtunk. Minden új építészeti beavatkozásnak tiszteletben kell tartania ezt a környezetet. A megoldást a hagyományos építkezési mód új technológiával való megvalósítása adta.

 

fotók: Damir Fabijanic
1/10
fotók: Damir Fabijanic

2/10

3/10

4/10


A szerkezeti megoldásokat a pásztoroknak a nagy melegben hűs pihenőhelyet, hideg időben pedig meleget nyújtó multifunkcionális, tradicionális kis kőkunyhó, a kažun ihlette. A kis házakat cement és habarcs használata nélkül, a helyben talált, egymáshoz illeszthető kövek gondos kiválasztásával építették, melyet tekinthetünk a mediterrán térségben az ősi idők óta jelenlevő "előregyártás" egyfajta primitív példájának is.

 

5/10

6/10

 

A helyi szárazon rakott kőfal-motívum adta a sportcsarnok homlokzatának fő elemét és mintázatát. Mivel a sportcsarnok a templom után a második legnagyobb épület a településen, nagy jelentőséggel bír a helyi közösség számára; nemcsak sporteseményeket, de közösségi összejöveteleket, tanácskozásokat és vásárokat is tartanak benne, sőt, a falu itt nézi a foci világbajnokság mérkőzéseit.

 

7/10

8/10

 

Az épület méretét tulajdonképpen a kosárlabdapálya határozta meg. A galérián további funkciók kaptak helyet, így fitneszközpont és szauna, míg az alacsony belmagasságú kis öltözők egysége köti össze az épületet az iskolával. Az épületben egymás mellett él a minden építményre jellemző bensőségesség és az elsődleges közösségi funkció megkívánta nyitottság, amit az utca felőli homlokzat üvegfelületei hangsúlyoznak.

 

10/10

 

A sportcsarnokot az igényeknek megfelelően 11 hónap alatt kellett felépíteni, ezért az egyetlen lehetőség az RC előregyártott elemek használata volt a tarószerkezetekben és a homlokzatokon. A környezethez való alkalmazkodás céljából a méreteket csökkentettük, igyekeztünk a települést körülölelő tájhoz illeszkedni, a homlokzat burkolására pedig helyi követ használtunk.

3LHD

fotók: Damir Fabijanic
www.fabijanic.com


Sportcsarnok, Bale (Horvátország)

cím: helyszín: Bale, Horvátország
Domenico Cernecca 3

építészet: 3LHD építésziroda
építész tervezők: Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Ljerka Vučić, Marin Mikelić

Közreműködők: Berislav Medić, UPI-2M, szerkezettervezés
Robert Alar, UPI-2M, szerkezettervezés
Mateo Biluš, B.M.P., épületfizika
Tomislav Fujs, Vodotehnika, gépészet
Branko Ćorko, IPZ-elektroinženjering 22, elektromos tervezés
Igor Šundov, Rena prom, statika
General contractor: Tehnika d.d.
Subcontartors: Beton Lučko -- RC előregyártás
M.P. PEMONT - vízvezetékek
ZM MONTAG - acélszerkezetek
PIMCO - felülvilágító
TM -- elektromos szerelések
Stipić Interart -- mennyezetek
Elan, Level - sportpadló

megbízó: Bale önkormányzata (meghívott pályázat nyertes projektje)
ülőhelyek száma: 200
fő funkciók: kosárlabda, röplabda, közösségi események, vásárok
az építés kezdete: 2005. november 29.
átadás: 2006. április 15.
a telek területe: 3660 m2
beépített terület: 984 m2
a tervezés kezdete: 2005
összköltség: 7,5M Kn / 1,0M €

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk