Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Szerves és szervetlen kontrasztja - a Kreinbacher Tasting Salon

1/6

Kreinbacher Tasting Salon - belsőépítészek: Lőrincz Szilvia, Mikics András

?>
Kreinbacher Tasting Salon - belsőépítészek: Lőrincz Szilvia, Mikics András
?>
Kreinbacher Tasting Salon - belsőépítészek: Lőrincz Szilvia, Mikics András
?>
Kreinbacher Tasting Salon - belsőépítészek: Lőrincz Szilvia, Mikics András
?>
Kreinbacher Tasting Salon - belsőépítészek: Lőrincz Szilvia, Mikics András
?>
Kreinbacher Tasting Salon - belsőépítészek: Lőrincz Szilvia, Mikics András
?>
Kreinbacher Tasting Salon - belsőépítészek: Lőrincz Szilvia, Mikics András
1/6

Kreinbacher Tasting Salon - belsőépítészek: Lőrincz Szilvia, Mikics András

Szerves és szervetlen kontrasztja - a Kreinbacher Tasting Salon
Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Szerves és szervetlen kontrasztja - a Kreinbacher Tasting Salon

2017.01.13. 15:16

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország, _Magyarország

Építészek, alkotók:
Lőrincz Szilvia, Mikics András

Kreinbacher Tasting Salon

Építés éve:
2015

Stáblista

belsőépítészet: Biva Inspiration Belsőépítész Iroda
belőépítész tervezők: Lőrincz Szilvia, Mikics András

megrendelő: Szent Ilona Borház Kft.

"Társszakmák határain folyik az iroda tevékenysége: kommunikáció és marketing, kereskedelem-vendéglátás. Összefoglaló nevén: Tasting Salon." A somlóvásárhelyi Kreinbacher Birtok budapesti megjelenési helyét, a Palazzo Dorottya épületben található kóstolószalont és irodát "Az év belsőépítésze" elismerésben részesült  alkotópáros, Lőrincz Szilvia és Mikics András tervezték.

A klasszicista Pollack Mihály és a századfordulós Hauszmann Alajos által tervezett Palazzo Dorottya épületben található az a 4 fő állandó munkavégzésére és közel 20 fő vendég fogadására alkalmas iroda, amely a Kreinbacher Pincészet budapesti irodáját hivatott szolgálni. Az iroda egyszerre hordozza magán a modern, nagyvárosi hangulatot és a pincészet vidéki jellegét, valamint a pezsgőkultúra eleganciáját. A Kreinbacher Birtok atmoszférájának megjelenítése ez városias környezetben.

Ugyanabból a terroir-ból, azaz környezeti adathalmazból történt a Tasting Salon enteriőrjének felépítése, mint a birtok esetében, csak ezúttal más formálási elvek és elemek hangsúlyozásával, más karakterjegyek kiemelésével. A figyelem a szerves és szervetlen világ kontrasztba állításán, a diverzívitás, valamint a homogén építészetbe helyezett emberi és élővilág jelenlétének kiaknázására került. Az ambiens intelligencia gondolata mentén szerveződött tér átlátható és jobban elfogadható. Az ember-központú változásokat előidéző anyag, erő, gondolat kommunikációja beleolvad a számítástechnika intelligenciájába, amely által ugyanaz a tér több funkció szerint változtatható át.


Kreinbacher Tasting Salon - belsőépítészek: Lőrincz Szilvia, Mikics András
1/6
Kreinbacher Tasting Salon - belsőépítészek: Lőrincz Szilvia, Mikics András



Míg a somlói birtokon a pihenés és rekreáció környezetpszichológiája volt a tervezési szempont, itt a fogyasztás pszichológiája. Társszakmák határain folyik az iroda tevékenysége: kommunikáció és marketing, kereskedelem-vendéglátás. Összefoglaló nevén: Tasting Salon. A birtokon zajló feladatokkal (mint szőlészet-borászat, turizmus, vendéglátás) szemben itt egy szakmai előrelépés, új kereskedelmi forma létrehozása történt. Az iroda előrelépett a szokásos kereskedelmi irodákból Tasting Salon-ná. Ezt a kölcsönhatást és környezeti komplexitást vidéken présháznak és pincének hívjuk, városi környezetben pedig Tasting Salon-nak.

A megelőző években alakítottuk ki Somlóvásárhelyen a Kreinbacher Birtok pincészetét, irodáit és szálláshelyeit, valamint éttermét. A budapesti iroda kereskedelmi tevékenységén és értékesítő munkáján túl nagy szerepe van a Tasting Salonnak. A Salon központi terében a bor és pezsgő kóstolásához egy 16 fős kóstoló asztalt helyeztünk el, amit egy professzionális gépekkel felszerelt kis konyha szolgál ki.


Kreinbacher Tasting Salon - belsőépítészek: Lőrincz Szilvia, Mikics András
5/6
Kreinbacher Tasting Salon - belsőépítészek: Lőrincz Szilvia, Mikics András



A budapesti iroda az ott megfogalmazott vidéki-urbanista stílust ötvözi a nagyvárosi világ és a pezsgő eleganciájával, izgalmasságával és sokszínűségével. Az épület átalakítása, felújítása során megőrzött, de a homlokzatra vissza nem kerülő, eredeti, védett ornamentikákat modern környezetbe ültetve használtuk fel. A bazaltszürke íves formák, buborékok, rusztikus padló mind átkötések a birtok építészetéhez, belsőépítészetéhez. A homogén építészet letisztultsága professzionális körülményeket biztosít a hétköznapi munkavégzéshez szükséges koncentrációhoz, edukációs rendezvényekhez és magas szintű szakmai kóstolókhoz. Egységes bazaltszürkeség vonul végig az irodán, tárgyalón és a szakmai kóstolók vacsoráját is előállítani képes konyhán. A Tasting Salon visszafogottsága, homogenitása hivatott az ott zajló pezsgő életet főszereplővé tenni, amelyben az ember és növényvilág színfoltként emelkedhet ki. A Salon exkluzív, ugyanakkor könnyed és bohém hangulatának forgatagában a legnevesebb nemzetközi trendeket képviselő borászoktól, szőlészektől és pincemesterektől egy-egy koccintás közben sajátíthatják el a hazai sztár séfek és gurmanok, vendéglátóipari szakemberek és Michelin-csillagos étteremvezetők, bloggerek és újságírók a legújabb szakmai ismereteket. A Somló-hegy mineralitását, vulkanikusságát és olajosságát idéző bazaltszürkeséget egészítik ki a helyenként megjelenő jövőbe mutató selyemfényű vörösréz részletek. Anyaghasználatban a Birtokközpont terroir-ja emocionális tartalmakkal jelenik meg, amely a mineralitásban, textúrák játékéban, barrique füstölt tölgyfa hordók által ölt testet.


Kreinbacher Tasting Salon - belsőépítészek: Lőrincz Szilvia, Mikics András
6/6
Kreinbacher Tasting Salon - belsőépítészek: Lőrincz Szilvia, Mikics András



Mineralitás: a „fémes" és sós borok élménye a vulkanikus kőzet hangulatát idéző vakolt, hullámzó falfelületeken jelenik meg. A kvarc csillogása és a selyemfényű vörösréz felületek együttesét a több rétegben felépített világítás kelti életre.

Textúrák és felületek: kemény és puha felületek játéka. A szabálytalan tárgyalóasztal köré rendezett könnyű karfás székek bikromatikus szövetkombinációban csinosan mutatnak a bazaltszürke hullámzó térben. A Tasting Salon elegáns és előkelő darabjai a bársonyszalagos lámpa alá gyűlt Sancal Tea karfa nélküli foteljei. A foteljek matt, steppelt, hexagonális textúrái és anyagai karcsú tölgy lábakkal egyesülnek. Szervetlen és szerves világ kontrasztját jelképezi a KOKEDAMA puha moha zöld földlabdája is, zamatos lombozata jól illik a Kreinbacher unikális brandjéhez.


Kreinbacher Tasting Salon - belsőépítészek: Lőrincz Szilvia, Mikics András
4/6
Kreinbacher Tasting Salon - belsőépítészek: Lőrincz Szilvia, Mikics András



Kokedama: az urbánus környezetben egy szelet természet nyersebb, eredetibb verzióban. A kokedama egy japán eredetű növény-művészeti ág: a növényeket egy mohával borított földlabdába ültetve értelmezi át a növény és a föld viszonyát. Ez a természetes „cserép" különös perspektívába helyezi a belé ültetett növényt, miközben tökéletes életfeltételeket teremt számára.

Fények: a vizuális intelligencia egyik eszköze a világítással működtethető vezérelt, szabályozható világítás, amely a Salon többfunkciós hangulatát megteremti. Az ERCO , Barrisol, Vertigo - Petit Friteur lámpáival és napfényszínű direkt és indirekt led fényforrásainak beállításával lehetséges a professzionális kóstoláshoz, szakmai tárgyaláshoz, vendéglátáshoz alkalmas világítási képek létrehozása. A Salon közepén kecsesen megjelenő női kalap bája, bársonyszalagjaival működés közben fejti ki varázslatos hatását.

Rusztikusság: A rusztikus padló hivatott a barrique tölgyfa hordók füstös ízvilágára emlékeztetni a vendégeket. Az pezsgőbuborékos hangulatban és borgőz mámorban elfogyasztott finom italok és borok után bátran kérdezhetjük meg a Salon vendégeitől ’parlez-vous champagne'?


Lőrincz Szilvia, Mikics András

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk