Épületek/Középület

Szupernova az Őrségben

1/30

Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell

?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
?>
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
1/30

Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell

Szupernova az Őrségben
Épületek/Középület

Szupernova az Őrségben

2015.12.22. 16:00
MÉD

Projektinfó

Gandi ház

Stáblista

tervező: Szabó Gábor, Szkladányi György, Klementz Panni, Esterházy Marcell

MÉD:

Kerítés és házszámtábla nincs, a postás is előző tulajdonosa után csak Gandi házként keresi a Szupernova Design csoport nemrég elkészült nyári rezidenciáját az Őrségben. Az átalakított épület kívülről hagyományos parasztház, belül pedig gondosan megválogatott tárgyak gyűjtőhelye. Bán Dávid írása.

A Szupernova Design csapatát több szál fűzi a vidéki élethez, és azon belül is leginkább az Őrséghez. A csoport egyik tagja, Szkladányi György családja révén kötődik a tájegységhez, de alkotótársa, Szabó Gábor is több időt töltött el itt. A tagok egyre növekedő családjaikkal éveken keresztül nyaralót, vendégházat béreltek, végül egy önkormányzati árverés révén jutottak hozzá a romos parasztházhoz Őriszentpéter központjában – amennyiben az őrségi, szeres szerkezetű kis településeken esetében lehet egyáltalán központról beszélni. 

A régi vályogházat a Szupernova alapvetően a saját nyaralási igényeihez alakította át, újította fel. Nem volt külső megrendelői igény, bármilyen kényszer, így – az Őrségben alkalmazott szigorú építésügyi szabályzatok figyelembevétele mellett, amely értelmében az adott telken új házat nem is lehetne építeni – lényegében szabadon nyúlhattak a meglévő épülethez. A hagyományos parasztház belső szerkezetét módosították, így amennyire lehetett, a tereket egybenyitották, az elválasztó falak egy részét eltávolították, és a födémet is megnyitották a tető felé. A verandát kiszélesítve teraszos belépőt hoztak létre, ahonnan az üvegezett bejárón léphetünk a házba. A külső jegyeit alapjaiban megőrző ház egyik homlokzatára egy hagyományos neonfelirat került.


Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
9/30
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell





A belső tér, nyitottsága ellenére az intimitásra törekszik, mindenhol családi emlékek köszönnek vissza: az egyik falon életnagyságú felnagyított gyerekkori fotó, más felületeken kis képkeretekben szintén a családi archívum képei sorakoznak. A házba számos innen-onnan begyűjtött tárgy került, jól tükrözve a csoport szenvedélyét. Évek óta keresgélnek, szereznek be, munkáikban az eredeti kontextusukból kiszakítva építenek be különböző, általában a közelmúltból fellelt használati tárgyakat, ezekből mazsolázva kerültek a személyesebb kötődésűek az őrségi házba. Bent egy rendkép a Szaléziaktól, a kertben egy mérleghinta valamelyik volt állami üdülőből.

A korábban közművek nélküli házba be kellett vinni a vizet, villanyt, valamint egy fürdőszobát is ki kellett alakítani. A helyiség közepén látványos, esztétikus kád, alatta az Ivánka betonlapjai. Fölül fénycsatorna és tetőablak, így a fürdő dúskál a természetes fényben. Felette a gyerekek számára létrával megközelíthető játszóhelyet alakítottak ki. A fafödém megbontásából kikerült vastag pallók részben a terasz burkolatába építve, illetve a mennyezet egyes pontjait lépcsőzetes formában rakták újra, így használtál fel ket újra. Az egész házban – ahogy a csoport más belsőépítészeti munkáiban is – a jelen keveredik a lecsiszolt, újra festett múlttal.


Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
16/30
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell





A korábbi istálló magasnyomású vízzel megpucolva a barkácsolás fontos színhelye lett, a romos állapotából felélesztett udvaron pedig a gyerekek nemrég külön, csúszdás házikót kaptak. Az építkezés során kikerülő számos anyag a házon vagy az udvaron belül lett újrahasznosítva, míg a többit, így a falbontásból felszabadult vályogot, vagy számos tetőcserepet a környék más épületeibe építettek be.

Az építkezés során számos helyi anyagot használtak, úgy hogy közben mégsem egy klasszikus parasztházat szerettek volna kialakítani. A saját célra épült fűthető nyaraló jól tükrözi a Szupernova általános belsőépítészeti koncepcióját: a vidéket bevinni a városba és a várost a vidékbe. A helybéliek eleinte furcsa szemmel nézték a csoport ténykedését, a ház végül mégis teljesen belesimult eredeti környezetébe, s hamar megbékéltek vele. A következő állomás: a kerti konyha kialakítsa, amivel tervezetten tavasszal bővül a Szupernova eldugott őrségi édenkertje.



Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell
25/30
Gandi ház - fotó: Esterházy Marcell




Bán Dávid



Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk