Közélet, hírek

Településkép védelmi rendelet született

1/1

Foto: Bujnovszky Tamás

Foto: Bujnovszky Tamás
?>
Foto: Bujnovszky Tamás
1/1

Foto: Bujnovszky Tamás

Településkép védelmi rendelet született
Közélet, hírek

Településkép védelmi rendelet született

2017.09.29. 08:10

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Elfogadta a településkép védelméről szóló rendeletet és Budapest településképi arculati kézikönyvét szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A testület 26 igennel, 1 nem szavazat ellenében, 2 tartózkodás mellett támogatta a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes jegyezte előterjesztést.

A dokumentumban emlékeztettek arra, hogy a településképi törvényben foglaltak végrehajtására a fővárosi önkormányzatnak is településképi rendeletet kell alkotnia. Az új rendelet megalkotása a főváros településképének védelme érdekében is elengedhetetlenül szükséges - mutattak rá. A rendelet fő célja Budapest településképének védelme a fővárosi helyi építészeti örökség védelmére és a Margitsziget területére vonatkozóan. A rendelet megalkotásával a fővárosi önkormányzat biztosítja Budapest jellegzetes és értékes arculatának megóvását, alakítását, az épített és a természeti környezet egységes védelmét – írták. 

 

Forrás: MTI

 


 

Fővárosi településképi arculati kézikönyv


A főváros településképi arculati kézikönyve a szemléletformálást szolgálja. Budapest település fejlődéstörténetének bemutatásán, az épített és természeti értékeinek számbavételén túl rögzítésre kerülnek a településkaraktert meghatározó településképi jellemzők, a településképi szempontból egymástól jól elkülönülő településrészek, arculati jellemzőikkel és értékeikkel együtt.

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet felhatalmazása szerint a fővárosi településképi arculati kézikönyvben kijelölésre kerülnek Budapest településképi szempontból meghatározó területei, amelyek a következők:

  • A Duna és közvetlen partjai;
  • Világörökségi terület és védelmi zónája;
  • Kis- és Nagykörút, belső sugárutak;
  • Világörökségi területen kívül eső történelmi belváros;
  • Történelmi belvároshoz csatlakozó, modern beépítési területek;
  • Jelentős, történeti telepszerű beépítési területek;
  • Kortárs építészeti értékkel rendelkező beépítési területek;
  • Meghatározó, újonnan beépülő vagy jelentősen átalakuló területek;
  • Jelentős zöldterülettel rendelkező területek.

A településképi arculati kézikönyv külön fejezetben foglalkozik a főváros esti látképével, amely egyedülálló értéket képvisel a város lakói és a turisták számára egyaránt. Mindezeken túl a kézikönyv tartalma kiterjed a településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatokra, ajánlásokra és a településképhez illeszkedő, példaértékű építészeti elemek bemutatására is.

 

Fővárosi településképi rendelet


A főváros településképi rendelete a fővárosi településképi arculati kézikönyv alapján készül. A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény felhatalmazása alapján a Fővárosi Önkormányzat a településképi rendeletét a helyi építészeti örökség egyedi védelmének megállapítására, illetve a védelem megszüntetésére, valamint az általa közvetlenül igazgatott terület teljes területére (Margitsziget) készíti el. A településképi rendeleten keresztül biztosítható a településkép védelme a településképi követelmények meghatározásával, az önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer kialakításával, illetve a településkép-érvényesítési eszközök alkalmazásával.Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk