/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Épülettervek/Hallgatói terv

Tisza-parton dangubálva – Schefler Edina diplomamunkája

1/30

Építész: Schefler Edina

?>
Építész: Schefler Edina
?>
A választott helyszín pozíciója.
?>
A meglévő helyszín, rajta a szemközti Fehér Amúr Halászcsárdával és a 33-as úttal
?>
Az elhagyott magtárépület folyó felőli nézete. Fotó: Schefler Edina
?>
A vezérszint sűrűn sorakozó vasbeton keretei. Fotó: Schefler Edina
?>
Meglévő miliő. Fotó: Schefler Edina
?>
Tetőszint téglaépítményéből a folyó felé. Fotó: Schefler Edina
?>
Elsüllyedt uszály Tiszából kikandikáló része. Fotó: Schefler Edina
?>
Tervezett helyszínrajz. Építész: Schefler Edina
?>
Tervezett földszinti alaprajz. Építész: Schefler Edina
?>
Ücsörgők a placc alatt. Építész: Schefler Edina
?>
Infó konténer. Építész: Schefler Edina
?>
Metszésrészlet, földszinti infó konténer. Építész: Schefler Edina
?>
Fedett-nyitott fogyasztótér. Építész: Schefler Edina
?>
Kerékpárkölcsönző és SOS szervíz.  Építész: Schefler Edina
?>
Alaprajzi részlet a kerékpáros konténerről. Építész: Schefler Edina
?>
Metszetrészlet a kerékpáros konténerről. Építész: Schefler Edina
?>
Halsütő és terasz a helyszín nagykoronájú fájának tövében. Építész: Schefler Edina
?>
Vizi eszköz kölcsönző. Építész: Schefler Edina
?>
A tervezett tetőszint alaprajza. Építész: Schefler Edina
?>
Tetőszinti nézet háttérben a csoportos szállások épületével. Építész: Schefler Edina
?>
Priccses szállások külső nézete. Építész: Schefler Edina
?>
Priccses szállások hosszmetszete. Építész: Schefler Edina
?>
Priccses kunyhók belső tere. Építész: Schefler Edina
?>
Tetőszinti nézet jobbra a helyreállított és kiegészített téglablokkal. Építész: Schefler Edina
?>
Szabadtéri zuhanyzó a téglablokk tetőteraszán. Építész: Schefler Edina
?>
Helyreállított vasuszályból kialakított szomjoltó oldalnézete. Építész: Schefler Edina
?>
Sleppről, vagyis vasuszályról az épület felé irányulú nézet. Építész: Schefler Edina
?>
Sleppkocsma esti hangulatképe. Építész: Schefler Edina
?>
Szabadhasználatú úszóstég. Építész: Schefler Edina
1/30

Építész: Schefler Edina

Tisza-parton dangubálva – Schefler Edina diplomamunkája
Épülettervek/Hallgatói terv

Tisza-parton dangubálva – Schefler Edina diplomamunkája

2020.07.28. 08:09
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Magyarország, Tiszafüred

Építészek, alkotók:
Schefler Edina

Dangubáló, Msc diploma

Tervezés éve:
2020

Stáblista

Építész: Schefler Edina

Intézmény: Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszék

MÉD:

Amikor egy elhagyott magtárépület és egy vasuszály beindítja a fantáziát: Schefler Edina diplomatervében a természeti kincsek, jelenségek és életközösségek közelében, a Tisza-part egyik szakaszára tervezett szabad kikötőt és stopp-helyszínt, mely a kikapcsolódás mellett a partszakasz fejlesztésének lehetőségeit is megmutatja.

Előzmények, környezet

Választott helyszínem a Közép-Tisza-vidék két települése, Tiszafüred és Poroszló között, a 33-as út élő folyón átvezető hídjának Tiszafüred felé eső lábánál helyezkedik el. A területet nem védi gát, ártérben fekszik. Található rajta egy meglévő, jelenleg használaton kívüli, 1930-as években épített, eredeti funkciója következtében rajtamaradt nevén, magtárként emlegetett épület, valamint egy vasuszály, a vízpartjánál elsüllyedve. A környék vadvizekben és élővilágban gazdag területe a szabályozások és a Tisza-tó létrejöttét követően egyre több természetkedvelőt, horgászt és szórakozni vágyót vonz, én számukra, a Tisza szerelmeseinek szeretném átalakítani a választott épületet és környezetét. Célom egy olyan szabad kikötőt, stopp-helyszínt létrehozni, ami azt a vágyat keltheti az arrajáróban, legyen az biciklis, hajós, pecás vagy kiránduló, hogy itt meg kell állnia, mert meg akar.

A választott helyszín pozíciója.
2/30
A választott helyszín pozíciója.

Koncepció

A meglévő épület vezérszintje a földszint, ami az áradásoknak is ellenálló masszív anyagból lett építve, ez a vasbeton váz és a falak adtak teret a gabonának és annak feldolgozásához szükséges eszközöknek. A gabona mindig elszállításra került, olyankor ezen a szinten maga a vasbeton építmény üresen maradt, ez mondható állandó elemnek. A födém felett a másfajta körülményeknek köszönhetően másfajta hozzáállás jött létre: a lenti masszivitás fellazul, hiszen ezen a szinten már nem fenyeget vízzel borítottság. Ez a jellegű felépítés a meglévőnél számomra következetes, logikus és ezáltal szimpatikus is volt.

A meglévő vasbeton keretekből álló csarnokot legtöbb falától felszabadítva, nyitottabbá, könnyedebbé, átláthatóbbá, megközelíthetőbbé tettem, de magát a vázat meghagytam, és úgynevezett keretként használtam fel. A raszterrendszerében kezdtem el gondolkodni. Azt az elvet is követtem, hogy ezen az alsó szinten csak minimális dolog legyen tartósan beépített. Itt ez a réteg hordozza magában azt a mozgalmasságot, változási lehetőségeket, mint ami a környezetnek is ezen a szintjén játszódik. A födém feletti szintréteg nyugodtabb, kényelmesen belakható, állandóságot magában hordozó szintet jelent. A Tisza partján rengeteg lábakra épített építmény és nyaraló található, ahogy a választott épületem is. Alatta rugalmasan, felette nyugodt szívvel építkezhettem.

Az elhagyott magtárépület folyó felőli nézete. Fotó: Schefler Edina
4/30
Az elhagyott magtárépület folyó felőli nézete. Fotó: Schefler Edina

Az átalakítás

Az épület keretvázainak és pilléreinek elképzelt összekötő tengelyvonalai által befoglaló térrészek arányairól és az elvről, hogy ezen a szinten a rugalmasság, mozgathatóság, mobilitás uralkodjon, egyből a számomra ide legkézenfekvőbb és legegyszerűbbnek tűnő egység jutott eszembe. A raktárkonténer, aminek az egyik leggyakrabban használt ISO 20’-as típusának méretaránya, mintha ide lenne kitalálva. 12 db-ot használok fel ebből, kis mértékű, de praktikus átalakításokkal, ügyelve arra, hogy az eredeti ipari jellegüket teljesen megőrizzék. A kiszolgáló funkcióknak teret adó mozgatható, időjárástól és vízszinttől függően akár a tetőre is felpakolható egységek az örökmozgó statisztái a vezérszint rétegének.

Az emelet téglaépítményét megőrzöm, új vasbeton födémmel látom el, és létrehozok egy tetőszintet felette, ahol szabadtéri zuhanyzót alakítok ki. A zuhanyzóhoz felvezető acél lépcső a vizesblokkot magában foglaló tégla építmény belső teréből indul és nem fedett. Ezt a részt is egy szabad levegő járta, nyílt, időjárástól kevésbé védett térré alakítom. A vezérszint raszterrendszerét felvetítve, a kirajzolódó struktúra vonalain belül új építményeket helyezek el, míg a szabadon maradt térrészek felhasználhatók nagyobb áradások idején, hiszen a lenti konténerelemek ilyenkor felpakolhatók. A csarnok alsó merevítőfalakkal meghagyott része felett csoportos szálláshelyeket, a köztes megmaradt területen pontonként max. 2 fő részére priccses hálótereket terveztem. Ezek a kisméretű kunyhók átszellőztetettek, három oldalról igény szerint zárhatók.

A területhez szervesen kapcsolódó, partjánál felfedezett, bő 10 éve víz alatt lévő uszályáról feltételezem, hogy kiemelhető és helyreállítható. Szárazanyag-tároló tartályát deszkával burkolom, hatalmas ülőfelületet létrehozva általa. Kabinjában kiszolgálórészt alakítok ki és látogathatóvá teszem a kapitányi emelt helyiséget is. A víz és part határán továbbá létrehozok egy fix és két úszóstéget.

A dangubálás

A projekt elnevezése a tiszai hajósok által használt dánguba kifejezéshez vezethető vissza. A program összeállta után nem sokkal találtam rá a párhuzamra. Dángubál szóval fejezték ki azt a tevékenységet, mikor a munka és a hajó is állt, a heverészés, szórakozás és pihenés pedig ment.
 

Schefler Edina

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

TRANZIT ART CAFÉ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.30. 19:04
00:06:46

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk