Technológia

Új szigetelési megoldás kritikus esetekre

1/1

Homlokzatszigetelés Austrotherm Resolution hőszigeteléssel

Homlokzatszigetelés Austrotherm Resolution hőszigeteléssel
?>
Homlokzatszigetelés Austrotherm Resolution hőszigeteléssel
1/1

Homlokzatszigetelés Austrotherm Resolution hőszigeteléssel

Új szigetelési megoldás kritikus esetekre
Technológia

Új szigetelési megoldás kritikus esetekre

2019.04.23. 12:00

A technológiai fejlődés motorja többnyire az emberi kényelem. Az analóg lemezjátszónál kényelmesebb volt a kazetta, az mp3 lejátszó pedig még annál is komfortosabb. Mivel tudjuk növelni a komfortérzetünket a hőszigetelés területén?

Amióta létezik az épületenergetikai szabályozás, mindig tanuljuk a frissen bevezetettet, és készülünk a következőre. Az energiaárak növekedése, az ellátás biztonságra való törekvés és a klímavédelem mind sürgetőbb feladata egyaránt abba az irányba hat, hogy az épületeink működtetéséhez szükséges energiát minimalizáljuk. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megoldani, hogy a meglevő hőszigetelő anyagokból nagyobb vastagságot alkalmazunk. A 80-as 90-es években alkalmazott 4-5 cm vastag homlokzati hőszigetelés, de akár a 2000-es évek 10 cm vastag lemezei is ma már vékonynak hatnak, nem elégségesek.

A hatékonyan hőszigetelés gondjai és lehetőségei

Jelenleg a homlokzati hőszigetelések esetén az egyik leghatékonyabb módszere a grafit adalékos expandált polisztirolhab, a GRAFIT REFLEX®. Ennek hővezetési tényezője 23 százalékkal kedvezőbb, mint a megszokott klasszikus fehér polisztirolhabé (Austrotherm AT-H80). Fokozott hőszigetelési igény esetén viszont, mint például a passzívházaknál már ebből is gyakran 30 cm vastag „lemez" szükséges. Ez felújításnál könnyen eredményezhet lőrésszerű ablakokat, ami a belső térbe jutó természetes megvilágítást is lecsökkenti. További gondot okoz, hogy a falközépre helyezett ablakok esetében a kávákra rögzíthető hőszigetelés vastagsága erősen korlátozott, így itt a hőhidak kialakulása törvényszerű. Szükségünk van tehát egy kis rétegvastagságban is rendkívül hatékony hőszigetelő anyagra. Ilyen lehet például a fenolhab.

A fenolhab olyan kemény műanyaghab lemez, melyet 60 oC-on habosítanak, zömében zárt celláinak mérete 100-300 μm, hővezetési tényezője a szokásos hőszigetelő anyagoknál lényegesen kedvezőbb. A fenolhabok alkalmazhatók homlokzati hőszigetelő rendszerekben, magastető szarufák feletti hőszigetelésére, padló és egyenes rétegrendű lapostető hőszigetelésre. Alkalmazásuk különösen előnyös, amikor kevés a rendelkezésre álló szerkezeti vastagság, de szeretnénk hőhídmentes szigetelést elérni, teljessé akarjuk tenni a termikus burkot. Hővezetési tényezőjük 0,022 W/mK, nyomószilárdsági értékük 50 – 400 kPa közötti érték lehet. A fenolhab hőre keményedő (duroplaszt) hab, magas hőmérsékleten elszenesedik, ezért tűzvédelmi tulajdonságai az átlagnál kedvezőbbek.

Austrotherm Resolution

Mindennapi életünkben számos fenol alapú terméket alkalmazunk, de ilyen volt az egyik első műanyag, a bakelit is, amiből telefonokat igen, de a közhiedelemmel ellentétben zenei lemezeket nem készítettek (a csillogó fekete lemezek először sellak, majd PVC alapúak voltak). Mivel az alapanyag többnyire költségesebb, mint a széles körben használt polisztirol, ezért alkalmazásuk akkor került előtérbe, mikor a kedvező hőtechnikai tulajdonságait ki tudjuk aknázni. Ha szeretnénk elkerülni a hőhidakat a nehezen szigetelhető részeken (redőnytokok, árnyékolók tartószerkezetei vagy akár gázvezeték mögött), érdemes kihasználni az Austrotherm Resolution Fassade kiváló hőszigetelő képességét.

A homlokzati hőszigetelő rendszerek szokásos cement bázisú ragasztója polisztirolra van optimalizálva, ezért a Resolution Fassade mindkét oldalon vékony polisztirolhab réteggel van kasírozva. A lemezeket száraz állapotban, az EPS termékeknél megszokott módon kell beépíteni azzal a kiegészítéssel, hogy a lemezeket minden esetben dűbelezni kell! A hálózás előtti becsiszolásnál ügyelni kell arra, hogy a polisztirolhab réteget teljesen ne távolítsuk el a felületről.

Az Austrotherm Resolution feldolgozása egyszerű, a táblák éles késsel vagy finomfogú fűrésszel vághatók, de mivel az anyag nem hőre lágyuló, az EPS lemezek szabására használt fűtött szálas vágógépek a fenolhabok vágására nem használhatók. Hosszan tartó tárolás esetén a termék elszíneződhet, de ez a hőszigetelő képességét vagy bármely más tulajdonságát nem befolyásolja. A műszaki adatlapot és a teljesítmény nyilatkozatot a linkre kattintva lehet elérni.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk