Helyek/Tájépítészet

Újraálmodott Kékestető?

1/1

?>
1/1

Újraálmodott Kékestető?
Helyek/Tájépítészet

Újraálmodott Kékestető?

2017.10.13. 12:48

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

Vélemények:
3

Hazánk legmagasabb pontját öltöztetnék új köntösbe a Kékestető Nonprofit Kft. és a Kékestető felvirágoztatását célul kitűző lelkes támogatók. Az elképzelt megújulásra több ütemben kerülne sor, amelynek első lépéseként október 14-én, azaz 10.14-én [mert a Kékes 1014m magas] néhány ötletet és látványtervet hoznak nyilvánosságra.

Legyen minden év 10. hó 14-e a Kékestető napja! Az ötlet Dobróka Tamás lokálpatrióta vállalkozó fejéből pattant ki, akinek szívügye a Kékes. "Szeretnénk, ha több figyelem és érdeklődés irányulna a Kékestetőre és a régióra. Itt van az ország legmagasabb pontja, a magaslati gyógyhely különleges klímája mellett a Mátra panorámája páratlan turisztikai látványosság." – mondja Dobróka, aki szerint a Kékes csúcsát jelző, háromszög formájú sziklakő is megérett az újragondolásra. "Terveink között szerepel egy országos művészeti pályázat kiírása, amin bárki elindulhat. Izgalmas lenne megismerni a kreatív alkotók és fiatal művészek gondolatait, mit fejez ki számukra a Kékestető a 21. században, milyen méltó szimbólumot tudnak elképzelni Magyarország legmagasabb helyén."

A Kékes új köntösbe öltöztetésének vágyát tudatosan erre a hétre időzítették: az október 14-i dátum a hegycsúcs 1014 méteres hivatalos magasságára utal. Természetesen az új szimbólum felállítása mellett több "álom-ötlet" is szerepel, amivel még inkább rászolgálna a "Magasan a legjobb – minden évszakban" szlogenre a Kékestető szűkebb és tágabb környéke.

A Kékestető Nonprofit Kft. tervei szerint a megújulás több lépcsőben történhetne: a csúcskő körüli terület parkosítása mellett felújításra, bővítésre kerülne a Kékestetőn található, kisgyermekes családok részére felállított játszótér, valamint megújulna az étterem és a vendégház is.

A Kékestető Nonprofit Kft. vezetői és Dobróka Tamás együtt bíznak abban, hogy a jövőben a megfelelő együttműködő partnerekkel egy lépéssel közelebb kerülhetnek az álmok megvalósulásához: az ország legmagasabb pontja végre a rangjához méltó, modern és elegáns formában tündökölhet.

forrás: sajtóközlemény

 

 

Vélemények (3)
racsostarto
2017.10.13.
13:10

http://index.hu/belfold/2017/10/13/uj_kontost_adnanak_a_kekestetonek/

nagyon igényes a csecsemő szintű terv és a hozzá kapcsolódó látvány :-)

Pákozdi Imre
2017.10.13.
14:30

@racsostarto: Az ÉF-ben lehozott sajtóközlemény semmitmondó, önismétlésekkel terhes és kenetteljes. Ráadásul, ha összevetjük a rácsostartó által citált indexes cikkben látható, tényleg iskolás látványtervvel, akkor nem világos, hogy a kezdeményezők pályázatot kívánnak kiírni, vagy konkrétan ezt az utóbbi izét akarják megvalósítani.

Az a baj, hogy a csúcsokról bődületes közhelyek szoknak az eszünkbe jutni. Így volt/van ez a Gellérthegy tetejével, és nyilván így lesz a Kékessel is. Nekem a legjobban a Nagy Milic csúcsának jelzése tetszett, legalábbis, ahogy az kinézett 28 évvel ezelőtt: egy kis betonoszlop, egyik oldalára felfestve a magyar zászló. Mert hogy határ is az a csúcs, nem csak magaslat.

furdos.zsanett
2017.10.13.
14:33

@Pákozdi Imre: Imre, rákérdeztünk a kezdeményezőknél, hogy mi a céljuk, várunk. 

Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk