Épületek/Irodaépület

Városháza és közösségi központ, Oostkamp

1/44

Továbbhasznosítás

?>
Továbbhasznosítás
?>
Park
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
?>
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
1/44

Továbbhasznosítás

Városháza és közösségi központ, Oostkamp
Épületek/Irodaépület

Városháza és közösségi központ, Oostkamp

2013.04.08. 13:00

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Vanessa Cerezo

Földrajzi hely:
Oostkamp, Belgium

OostCampus

URL:
Carlos Arroyo Arquitectos

Tervezés éve:
2010

Építés éve:
2012

Bruttó szintterület:
11000 m2

Stáblista

építész munkatársak: David Berkvens, Carmina Casajuana, Irene Castrillo, Miguel Paredes, Benjamin Verhees, Pieter Van Den Berge, Luis Salinas, Sara Miguelez, Sarah Schouppe – Carlos Arroyo Arquitectos
Evelien Pringels, Luc Berghmans, Nico Bogemans, Margarita Fernandez y Lago – ELD Partnership
közreműködő mérnök: Stefaan Wasiak
tartószerkezetek: Leslie Degueldre, Erwin Van Meel
épületgépészet: Vik Vanackere, Lieven Indigne, Christof Van Put 
akusztika: Bureau Venac 
berendezési tanácsadó: Hendrik Deroo - Procos Groupprojektmenedzsment: Wolkenbouwer (Carlos Arroyo Arquitectos + ELD Partnership)építési ellenőr: Koen Hermans
megbízó: Autonoom Gemeetebedrijf Oostkamp - Luc Vanparys polgármester, Jan Compernol polgármester-helyettes
generálkivitelező: CEI de Meyer
építésvezető: Zeger Cootjans
buborékok gyártása: VARI b.v.b.a.
buborékok szerelése: Beddeleem nvbe
rendezések: Ahrendépület
bruttó beruházási költség: 6,2 M EUR
park bruttó beruházási költség: 0,9 M EUR 

Dosszié:

2012 júniusában adták át a belgiumi Oostkamp új önkormányzati központját, amely egy régi Coca-Cola gyárban kapott helyet. A Carlos Arroyo és Vanessa Cerezo spanyol építészek nevéhez fűződő, a meglévő szerkezetek teljes újrahasznosításán alapuló koncepció a Holcim Awards Europe 2011 ezüstérmét is elnyerte, a közösségi részvétellel készült tervekből pedig 18 hónap alatt kézzelfogható valóság lett.

Előzmények

2006-ban Oostkamp városa megvásárolta a korábbi Coca-Cola gyár területét, rajta az 1991-ben épült hatalmas csarnokkal. A telek elhelyezkedése és kiváló közlekedési kapcsolatai - a városközponttól mindössze 5 percnyi sétára, az E-40 autópálya kijárata közelében található - kivételes lehetőséget kínáltak a városi közszolgáltatások koncentrációjára. 2008-ban a Flamand Kormányzat Építészeti Irodája (Vlaams Bouwmeester) nemzetközi nyílt tervpályázatot írt ki az Oostcampus megvalósítására, amelyet a Carlos Arroyo Arquitectos spanyol iroda nyert meg.

Városháza és közösségi központ, Oostkamp
3/44
Városháza és közösségi központ, Oostkamp

„Amikor a Coca-Cola bejelentette 2005 végén, hogy távozik Oostkamp-ból, ezt az egész város nagy kudarcnak tartotta. A város vezetése egyhangúlag döntött a terület megvásárlása és az önkormányzat odaköltöztetése mellett" – mondta Luc Vanparys polgármester ünnepélyes megnyitó beszédében 2012. június 15-én. „Carlos Arroyo spanyol építész koncepciója nagyon kreatív, eredeti és tartós ötleteket tartalmazott, továbbá a legközelebb állt az általunk kitűzött célokhoz, így – kis módosításokkal – mintegy 6,5 millió euró (közel 2 milliárd Ft) költséggel meg is valósulhatott."

Továbbhasznosítás helyben - upcycling

A tervezők a tágas ipari csarnok megőrzése mellett döntöttek: nemcsak az építőanyagokat, a teherhordó szerkezeti elemeket (alapozások, külső burkolatok, vízszigetelés), hanem magát a teret és a „láthatatlan" gépészeti összetevőket, a teljes műszaki infrastruktúrát (elektromos és fűtési rendszer, vízvezetékek, tűzcsapok, csatornarendszer, parkolók, kerítések és utak) is megőrizték, új funkciót adva nekik. Ezt a megközelítést legjobban talán az upcycling, azaz a „továbbhasznosítás" kifejezés tükrözi.

A koncepció szerint az újrahasznosítás a fenntarthatóság alapvető követelménye. A meglévő építményekben rejlő „szürke energiát" gyakran „kidobják" vagy nem vesznek róla tudomást. A meglévő szerkezetek lebontása és újraépítése sokkal több energiát és erőforrást igényel, mint amennyit azok az új épületek megtakaríthatnak élettartamuk során, amelyek az energiát a leghatékonyabb módon használják fel. A fenntartható fejlődés egyik kulcsa meglévő épületekben rejlő „szürke energia" tisztelete. Az épület áthelyezése (amely jelen esetben a csatornázást és a járdákat is érinti) óriási felszabaduló karbon-mennyiséget, „adósságot" jelentett volna a környezet felé, amelyet még a leghatékonyabb új szerkezet is csak száz éves időtartamon túl tudna „törleszteni". Csupán a meglévő épület megőrzése révén nyílt lehetőség a teljes tervezési program megvalósítására a rendelkezésre álló, korlátozott költségkereten belül.

Városháza és közösségi központ, Oostkamp
17/44
Városháza és közösségi központ, Oostkamp

Fehér felhők fénylő világa

Az új funkciót kapott épület belső terét a tervezők gyökeresen átalakították: a csarnokban egy óriási fedett „közteret" hoztak létre, amelynek klímája mesterségesen, a külső időjárási viszonyoktól függetlenül szabályozható. A fehér buborékhalmazban az eltérő rendeltetésű tércsoportok hőmérsékleti zónák szerint szerveződnek. A felhők sokaságára emlékeztető buborékok önhordó, üvegszál erősítésű gipsz (GRG) szerkezetből készültek, amelynek vastagsága csupán 7 mm, önsúlya pedig 7 kg/m2. A felfújható zsaluzatra épített buborékok külső oldalára helyezett, újrahasznosított papír anyagú réteg a hangvédelmet és a hőszigetelést biztosítja. Az oldalfalakon és a mennyezeten vágott körablakok és kürtők leleményes rendszere természetes fénnyel tölti meg a munkahelyeket és a közösségi tereket. Az ipari csarnok jellegzetes vörös színű külső burkolatát kékre festették át – a jövőben növényzettel szeretnének befuttatni, amely tovább csökkentené az épület hőveszteségét.

Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
21/44
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo

A tervezők koncepciójukat joyful recycling („örömteli újrahasznosítás") névvel is illették, amelynek lényege, hogy egyszerű eszközökkel, technológiákkal látványos eredményeket igyekeztek elérni. Ennek szellemében a választott anyagok is vagy újrahasznosítottak, vagy nagyon egyszerű felépítésűek, minimális megmunkálással (alacsony primer energiatartalommal). A könnyű és egyszerű felépítésű GRG-buborékok a hatalmas, sivár gyárépületet szerény energiabefektetés révén csodálatos térré változtatják. Az építészek olyan épületburkot terveztek, amely reagál a változékony időjárás hatásaira. A környékre jellemző erős szél energiáját hasznosító mesterséges LED-világítás, a természetes fényt bevezető kürtők, a védett „főtér" (piazza) mind kölcsönhatásban áll a hőmérsékleti zónákkal és a vasbeton födém hőtároló tömegével, így ez az egyszerű, önszabályozó rendszer csupán minimális fűtést igényel, hűtésre pedig egyáltalán nincsen szükség.

Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
23/44
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo

A transzparencia kézzelfogható: a polgárok itt saját szemükkel láthatják, megtapasztalhatják, mi és hogyan folyik a városházán. A „felhők" alatt a különböző szolgáltatások kristályokat idéző, áttekinthető, gyökérszerűen elágazó (dendrit) struktúrája a város vezetése és lakói között létrejött újfajta viszony leképeződése. A megvalósult terv nagyfokú rugalmasságot biztosít: az esetleges jövőbeli átalakítások minimális beavatkozásokat igényelnek.

Közösségi környezet

A hőmérséklet-különbség növekedésével exonenciálisan nő az enegiaveszteség is, ezért a tervezők klimatikus zónák kialakítása („thermal onion") mellett döntöttek, amelyek fokozatos átmenetet tesznek lehetővé a külső és a belső tér között. A fehér felhőkön belül létrehozott fogadótér (Grand Place) állandó enyhe klímája csak kis mértékben tér el a külső hőmérséklettől. A látogatók egyre beljebb haladva, fokozatosan érhetik el a megfelelő komfortot biztosító belső hőmérsékletet. Az eltérő textúrákkal jelzett - CNC-marással dekoratívvá tett, préselt falemez burkolatú - funkcionális egységek, csoportok elrendezése és ennek térbeli megjelenítése - léptéke, anyaghasználata - a város 170 alkalmazottjával és polgáraival folytatott műhelymunkák során alakult ki, mintegy hat hónap alatt.

Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
27/44
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo

A tervezőknek különféle funkciókat kellett elhelyezniük ugyanazon térben. Különböző vizsgálatok, folyamatábrák segítségével modellezték az emberek és anyagok várható áramlását, a hangok és a por terjedését, a mindennapi munka és az ünnepi alkalmak eloszlását csakúgy, mint a biztonság, a karbantarthatóság és a funkcionális rugalmasság szempontjait. Az építészek saját maguk által kifejlesztett eszközökkel - a térigényeket, a komfortkövetelményeket és a különböző kapcsolatokat ábrázoló diagramokkal, amelyeket „topogram"-nak neveztek - könnyítették meg a párbeszédet azokkal az alkalmazottakkal, akik foglalkozásukból eredően nem forgatnak építészeti-műszaki rajzokat.

Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
35/44
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo

Az információk a központi „idegpályákon" át jutnak a közösségi térbe csakúgy, mint a back office tárgyalóiba. A város honlapjának térbeli megfelelői, az info-pontok érintőképernyővel rendelkeznek - ezek magassága az átlagember számára is kényelmes, nem csak a kerekesszékkel közlekedőknek. A meglévő, minimális csiszolást kapott betonpadlón olvasható, domborúan kiképzett jelrendszer nem csupán a látássérültek tájékozódását, hanem minden ide érkező eligazodását szolgálja – emellett a Coca-Cola raklapok helyét jelző vonalak és számok is megmaradtak, utalva a hely történetére. Újrahasznosított PET-palackokból térelválasztók, belső burkolatok készültek. A település vezetésének újfajta működését kidolgozó projekt gazdája Jan Compernol polgárester-helyettes. A megnyitó után a sajtó a megvalósult épületet a „Jövő Városházájaként" mutatta be.

Termelő táj

Az épület körüli park is újrahasznosított anyagokból, szigorú költségvetéssel készült el és energiatermelő funkciót is ellát. A pihenést szolgáló zöldfelületek, a biciklis és gyalogos útvonalak jól megférnek az építőanyag-tároló telephelyekkel. A beruházás az European Interreg MP4 projekt részeként valósult meg, amelynek jelszava: „Tegyük a Helyeket Jövedelmezővé" („Making Places Profitable"). A 13.000 m2-es tetőfelületről összegyűjtött csapadékvíz két lépcsőben tisztítva a mosdók és műhelyek ellátását szolgálja. A négyhektáros területről összegyűjtött esővíz tartalmazhat ugyan homokszemeket, de a város utcáinak tisztításához ez tökéletesen megfelel.

Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo
42/44
Városháza és közösségi központ, Oostkamp, fotó: Miguel de Guzmán, Carlos Arroyo

„Rendkívüli módon kifizetődő folyamat volt, a várossal, alkalmazottakkal, polgárokkal, szakértőkkel és tervezőkkel együtt dolgozni, tanulni egymástól, közben megalkotni egy víziót egy újfajta városi önkormányzat számára. Tervünk ennek az elképzelésnek a kikristályosodása" – nyilatkozta Carlos Arroyo vezető építész.

A tervezőktől kapott leírás felhasználásával fordította: Garai Péter

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk