Gazdaság

Webmustra II.

1/6

?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/6

Webmustra II.
Gazdaság

Webmustra II.

2007.12.31. 10:42

Ha valakinek a nagy év végi nyugi közepén kedve támad egy kicsit netezni építészeti vonalon, akkor tessék: tavalyi webkritikáink folytatásaként összeszedtünk néhány olyan honlapot, amelyet valamiért érdekesnek tartottunk. Hangsúlyozandó, hogy nem az egyes építészirodák szakmai teljesítménye és annak minősége, hanem a honlapok maguk képezték a mustra tárgyát.

Ha valakinek a nagy év végi nyugi közepén kedve támad egy kicsit netezni építészeti vonalon, akkor tessék: korábbi webkritikánk folytatásaként összeszedtünk néhány olyan honlapot, amelyet valamiért érdekesnek tartottunk. Hangsúlyozandó, hogy nem az egyes építészirodák szakmai teljesítménye és annak minősége, hanem a honlapok maguk képezték a mustra tárgyát.

1/6

Aktatáskák világa

Igazi régi vágású mérnöki szemlélet érződik a 3AD Építésziroda Kft. honlapjáról: szinte látom a körzőt a kézben, meg a fekete zakóra felhúzott fehér köpenyt, a csőtollat és az aktatáskákat. Az oldal minden részlete „elvágólag" készült, ropogósan merev a dizájn, szigorú a mezőkiosztás: itt aztán nagyon keményen szakmai munka zajlik, mindenki a helyén, tettrekészen – individuum nuku. Logikusan felépített, jól használható oldal, sok informatív és könnyen értelmezhető alaprajzzal, de valahogy kissé életidegen, száraz az egész. A rideg hangulatot fokozza az a furcsa tény is, hogy az oldalon kizárólag látványterveket találunk... és, hogy sehol egy néhány soros bemutatkozás, vagy a projekteket ismertető szöveg. Igaz, van két, pontokba szedett önéletrajz, de ez édeskevés: hiba azt hinni, hogy a potenciális megrendelőket csak a referenciák mennyisége és a látványtervek érdeklik.

2/6

Meteorological Research Center, 01-Jun-2028 23:38 pm.

A gyengébb amerikai katasztrófafilmekben ehhez hasonló feliratok szoktak megjelenni a kép bal alsó sarkában az olyan jelentek elején, amelyekben pl. a „hivatalos szervek" a laptopok fényében épp arról tanácskoznak, hogyan kéne megmenteni a világot a közelgő szupervihartól. A betűk felvillanását persze digitális hang kíséri – a high-tech fíling kedvéért. Nos, ez jutott eszembe az Archidom Építészeti Stúdió weblapját böngészve: a menüpontokra kattintva fémes-visszhangzó hangok, torzított írógépcsattanások jelzik az új ablak felnyílását. Az oldal tipikus példája a digitális világ hatására született vizuális és hangeffektekből, a „flash-érzés" előidézésére megtervezett elemekből álló webdizájnnak. Ez is a mérnökiségre élezi ki a dolgot: mindent a derékszög által meghatározott rendbe szorítottak be, amely az egyébként kellemes, harmonikus hangulatú oldalt esztétikai értelemben óvatoskodóvá és átlagossá tette. Kár, hogy kevés az ismertetőszöveg, az egyes munkákról csupán a többnyire gyenge fotók alapján vonhatunk le következtetéseket.

3/6

A nyúl viszi a puskát

A Borza és Társa Építésziroda honlapját semmivel nem lehet összetéveszteni: igazi házilagosan buherált csoda. Ez az előzőekhez képest átesett a ló túlsó oldalára: külön képgalériát szerkesztettek a vállalati bulik és kirándulások során készített fotók számára – nem tudván, hogy az ilyesfajta fényképek az adott élmény átélőin kívül senkit sem érdekelnek. Van itt minden: puskát vivő nyúl, asztal alá dőlő munkatárs, bagózás az udvarban. Van kirakósjáték és itt-ott a kanyarban egy kis építészet is. Kííínos. Ezek alapján könnyen elképzelhető az általános színvonal az egyéb vonatkozások tekintetében („dizájn", fotók) is.

4/6

Pont olyan, mint a többi

A különféle közérdekű vagy hivatali oldalak a kötelezően közlendő szervezeti adatoktól és a sok törvényszövegtől szükségszerűen unalmasak kissé, azért nem kell sok fantázia ahhoz, hogy élőkké, vonzókká váljanak. Mivel azonban Magyarországon a közérdekű szervezetekre a gazdátlanság és a monolitikus jellegű működés jellemző (a „nehézkedési erő", és nem az ész plusz a felelősségtudat viszi őket előre vagy vissza), ezt a kevés munkát szinte egyetlen esetben sem végzik el.
A Magyar Építész Kamara honlapja pont olyan mint az összes többi. Bizonyára teljesíti alapfeladatait – közli a kamara tevékenységével kapcsolatos főbb tudnivalókat, híreket – de a magyar építészet ügyéért (tudom, patetikusan hangzik, de sokan szeretnénk hinni benne) semmit sem tesz. Persze, ha egy laikus szeretne ezt-azt megtudni a hazai építészetről, biztos nem a MEK honlapját kezdi böngészni, de mégis... mi van ha... mégis odatéved?

Feedback

Az úgy tisztességes, ha néhány tavaly kipellengérezett honlapra visszatérünk. A T2a Építésziroda erősen lehúzott weboldala óriási változáson ment át: nagyon decens, jól felépített, gyönyörű fotókkal illusztrált adatbázis lett belőle. Hasonló a helyzet a Dóm Építészeti Műterem oldalával is: vesszőparipám, az egyes projekteket ismertető szövegek hiánya itt elhárult – lényegre törő, szépen fogalmazott rövid cikkek vezetnek be a tervezés munkájába. A képanyag is jelentősen kibővült, alaposan, mélyrehatóan megismerhetőek az iroda munkái. A dizájn pedig rendben van.

Haba Péter

6/6

5/6

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk