Épületek/Lakóépület

Zúzmarás hegyoldalban áll a budaörsi családi ház

1/15

Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs

?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
?>
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
1/15

Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs

Zúzmarás hegyoldalban áll a budaörsi családi ház
Épületek/Lakóépület

Zúzmarás hegyoldalban áll a budaörsi családi ház

2019.08.28. 13:29
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budaörs

Építészek, alkotók:
Oroszlány Miklós, Losonczi Júlia, Gulyás Levente

Zúzmara családi ház

URL:
GINKGO Architects

Tervezés éve:
2016

Építés éve:
2017

Bruttó szintterület:
170 m2

Stáblista

építész vezető tervező: Oroszlány Miklós
építész tervező: Gulyás Levente, Losonczi Júlia
építész munkatárs: Dobszai Dániel, Kurucz Attila 

tartószerkezeti tervező: Lengyel Csaba
épületgépészeti tervező: Goda Róbert
elektromos tervező: Nyári Ilona  

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Budaörs sűrűn, keskeny telkekkel parcellázott, változatos domborzatú részén áll a Ginkgo Architects tervezte családi ház. Ez a helyszín határozta meg az építészeti koncepciót is, a végeredmény egy néhol földbe süllyesztett, néhol lebegő épület lett. 

A helyszín – a Frankhegy déli lejtői

Budaörs felső részén, az egykor a svábok gyümölcsöskertjeinek is helyet adó Frankhegy oldalában épült fel ez a családi ház. A területet a Kőhegy sziklás lankái, a tetején álló kápolna és a feszület választja le a főút mentén kétoldalt elnyúló „zajos" Budaörsről. Ez egy sűrűn, keskeny telkekkel felparcellázott, víkendházakkal tűzdelt rész, változatos domborzati viszonyokkal. Maga a telek egy vízmosás kis völgyére néz rá, míg az itt elhelyezkedő házak a völgy fölött néznek egymás és a kilátás felé. 
 

Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
2/15
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs


 

A telek adottságai - helyfoglalás

A telek a félig épített vízmosás egyik oldalán, a hozzá csatlakozó keskeny úttól meredeken, hosszanti alakban nyúlik fel egy domb teteje felé, téglány alakja nem egészen párhuzamos a terep lejtésével. A kicsiny, keskeny telek alakja a domboldal hosszanti felosztásából, majd annak újraosztásából alakult ki. Az épület helyfoglalását a kilátás, a keskeny telekszélesség, illetve a szomszédok közelsége befolyásolta, így a hosszúkás, oldalhatárhoz simuló épület a telek felső sarkából indul és tömege a völgy és a kilátás felé fordul. Ez a mozdulat az udvar felől egy ölelő déli homlokzatot eredményez, míg a ház túloldalán az oldalkertben az utcáról felérve a bejáratot jelöli ki.


Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
3/15
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs


 

Felül közösségi, alul privát

A kétszintes ház többek között a területen érvényben levő alacsony homlokzatmagasság okán a következő képlet szerint alakult: a főleg egyéni háló- illetve kiszolgáló funkciókat magába foglaló alsó rész a földből kinőve, ahhoz hasonulva artikulálódott, míg a közösségi funkciókkal (konyha-étkező-nappali) bíró felső rész az alsótól teljesen elváló, arra ráülő, itt-ott túlnyúló, „lebegő" szintként fogalmazódott meg. Ez a kettősség a téralakításban is megmutatkozik. Az alsó helyiségek falakkal lehatárolt, egymás utáni sorolásából keletkező szigorúságát a teljesen egybefüggő egy térként kezelt felső szint levegőssége ellenpontozza.

Ez a képlet belesimul az épület mindenkori térhasználatába is. Az alsó háló részeknek intimitást ad, hogy félig a földbe süllyesztettek, közvetlen kertkapcsolattal rendelkeznek, a fenti, közösségi funkcióknak pedig jót tesz a nyitott, egybefüggő nagy tér, ahonnan jó kilátás nyílik a nem annyira közvetlen környezetre is. A felső rész elöl és hátul túlnyúlva az alsó részen két eltérő használatú teraszt ad a háznak. Elöl a völgy fölé emelkedve kilátást ad a környező hegyekre, míg hátul, ahol a terep emelkedése eléri a felső rész vonalát, aktív kertkapcsolattal rendelkező grillterasznak ad helyet.


Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs
6/15
Családi ház Budaörsön - építész: Ginkgo Architects - fotó: Danyi Balázs


 

"A belsőépítészeti megbízatást is megkapva lehetőségünk nyílt arra, hogy a ház építészeti koncepcióját tovább konkretizáljuk az épület belső részleteiben. A felső rész kilátás felé helyezkedő falain egy földtől plafonig terjedő beépített szekrény vonul végig, amit az ablakok beülő keretei törnek meg egy-két helyen" - mesélik a tervezők. 
 

szerk.: fzs.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Középület

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM // Egy hely + Építészfórum

2021.01.06. 17:41
00:08:06

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

GRAPHISOFT PARK // Egy hely + Építészfórum

2020.12.10. 10:09
00:07:09

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk